16x leukste musea voor het hele gezin

1 maart 2022
Wij hebben de 16 leukste musea voor kinderen voor je verzameld. Genoeg inspiratie voor de regenachtige herfstdagen of een gezellig uitje met het hele gezin tijdens de herfstvakantie!
Altijd leuk, een bezoekje aan het museum met de familie. De meeste musea hebben altijd een leuk kinderprogramma en nog véél meer extra's tijdens de herfstvakantie. Op buitenaards avontuur, een kijkje nemen in de wereld van ridders of ontdekkingen doen over de toekomst. Het belooft een verrassende herfst(vakantie) te worden! Welke kiezen jullie?

1. Nieuw: Duiker Doris

De lamp van de vuurtoren is weg! Kom je Duiker Doris helpen zoeken? Deze familietentoonstelling (2-6 jaar) is nét geopend in Het Scheepvaartmuseum. Ontdek Duiker Doris, het herfstvakantie programma en het grote schip! Bekijk hier alle herfstactiviteiten.



2. Vernieuwde Xplore

Ontdek de wereld van de krijgsmacht in de vernieuwde Xplore bij het Nationaal Militair Museum. Stap aan boord van een onderzeeboot, vlieg mee met een Chinook of speel uitdagende interactieve games en ga op missie. Ga mee op avontuur! Plan hier alvast je bezoek in.



3. Xperience Days

Dutch Media Week pakt weer uit met een groots evenement. Op 8 & 9 oktober kun je tijdens de Xperience Days een kijkje nemen achter de schermen van het Media Park. Er zijn volop (gratis) activiteiten voor het hele gezin! Bekijk het hele programma.



4. Space College

Droom jij van een buitenaards avontuur? Bezoek deze vakantie Space College bij Luchtvaartmuseum Aviodrome en leer alles over de ruimte(vaart). Een tof programma, samen met het Nationaal Ruimtevaart Museum en TU Delft. Kids worden hier een echte astronaut. Bekijk hier meer informatie over deze bijzondere ervaring.


 

5. Ontdek het allerkleinste leven

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Microben. Ze zitten op je, ze zitten in je, en je hebt er meer dan honderdduizend miljard. In ARTIS-Micropia leer je hoe belangrijk ze zijn. Doe de body scan of kijk hoeveel je er uitwisselt met een zoen. Toegang voor kinderen t/m 12 jaar gratis. Plan dat bezoek maar in!



6. DierenAcademie

Twaalf dieren hebben hun eigen leslokaal op de DierenAcademie in Museum Volkenkunde in Leiden. Ze leren je naar hun wereld te kijken. Verstop je als een luipaard. Huil mee met de wolven. Een geweldige doe-tentoonstelling! Krijg les van de dieren! Meld je vast aan voor de leukste lessen.



7. T.rex in Town!

Een tentoonstelling die inslaat als een meteoriet. Kom naar 'T. rex in Town' in Natuurmuseum Fryslân en voel je Klein Duimpje naast het indrukwekkende skelet van de Tyrannosaurus rex. Graaf zelf fossielen op en bezoek de vertelkar. Wroaahhh! Je vindt alle informatie over dit bijzondere museum hier.



8. Wat een beestenboel!

Neem je hele familie in oktober mee naar de familiemaand in het Rijksmuseum: het is er een grote Beestenboel. Ga op pad met Pim & Pom, ontmoet Clara de Neushoorn en de onderkruipsels of doe een beestachtig leuke workshop! Bekijk het kinderprogramma hier. 


 

9. Kinderboekenmuseum

In het Kinderboekenmuseum in Den Haag spelen de kleintjes in de wereld van Kikker en zijn vriendjes. De grotere kids ontdekken de Eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt en 'slurpen' verhalen in het interactieve Papiria. Echt te leuk. Voor grote én kleine kids. Bekijk hier alle informatie over het Kinderboekenmuseum.



10. Oudhollandse kermis

Laat de kinderen in de herfstvakantie in het Enkhuizer Zuiderzeemuseum heerlijk zweven in de zweefmolen, hoog, hoger, hoogst op de luchtschommel of vrolijk rondjes draaien in de carrousel. En sluit af met een lekkere suikerspin! Een dag is te kort. Gaan jullie naar deze leuke kermis?



11. Romeinse Dagen

Slimme jongens, die Romeinen… Van 22 t/m 30 oktober overmeestert dit intelligente volk het preHistorisch Dorp in Eindhoven; bewonder patrouillerende militairen en Romeinse burgers! Kom je ook? Op naar de Romeinen!



12. Spannende kasteelavonturen

Een bezoek aan Kasteel Hoensbroek is een belevenis voor jong en oud. In het enorme slot komen avonturen uit het verre verleden tot leven! Leer meer over de geschiedenis en ontdek geheime kasteelruimtes, met o.a. de KaSpeeltocht. Ontdek de Kasteelverhalen.


 

13. Zeker Weten?!

Wetenschapper in de dop of super nieuwsgierig? Bij Discovery Museum bewonder je de wereld in het aarde theater, ga je aan de slag in het Science Lab, doe je ontdekkingen over de toekomst, en beleef je de science show! Klik hier als je meer wilt weten over dit interactieve museum



14. Zie Vincent zelf

Je kent ze vast: de schilderijen van Vincent van Gogh. Maar heb je ze wel eens écht gezien? Kom deze vakantie naar het Van Gogh Museum en zie Vincent zelf. Behalve kijken kun je ook speuren, tekenen, luisteren en meer. Toegang voor kinderen < 18 jaar gratis, bestel alvast je tickets!


15. Donder & Bliksem!

Donder, bliksem, regen en storm zijn spannend, maar vaak ook nog een beetje mysterieus. Kom deze herfst naar De Museumfabriek in Enschede en leer van alles over loeiende stormen, spetterende regen en knallende bliksems! Storm op komst! Meer weten over dit museum? Bekijk hier het hele herfstprogramma voor kinderen.



16. Speelgoed van het Jaar

Tot slot: handige tip met de feestdagen die naderen. De vakjury van Speelgoed van het Jaar heeft winnend speelgoed van 2022 geselecteerd. Stem jij mee voor de publieksprijs? Bekijk het winnende speelgoed en kies jouw favoriet! Check de winnaars hier.



Dat wordt nog lastig kiezen! Gelukkig is er in de herfstvakantie extra veel tijd om deze - of meerdere ;) - van deze vette musea te bezoeken. Veel plezier!

Op zoek naar meer leuke musea? Neem eens een kijkje in onze categorie Eropuit. Deze staat vol met leuke tips!