Natuuruitjes en buitenactiviteiten

26 juni 2023
Het is heerlijk weer om naar buiten te gaan en de prachtige natuur in en om Amersfoort te ontdekken. Op zoek naar een natuuruitje of toffe buitenactiviteit voor je kinderen? Vanuit Het Groene Huis, De Groene Belevenis en Elisabeth Groen worden er deze zomer allerlei mooie groene initiatieven georganiseerd.
Natuuruitjes en buitenactiviteiten
Check deze 'Groen doet goed' tips, zoals samen al het moois in de natuur ontdekken, meedoen met toffe buitenactiviteiten, dieren bezoeken, terug gaan naar de middeleeuwen, een blote voetenpad lopen en meer. 

Ontdek de natuur
Verwonder je over alle verschillende kleuren en vormen van de planten, bloemen en dieren die in Amersfoort leven! De interessante zomerexpositie 'Biodiversiteit' is te zien van 9 juli t/m 20 augustus in Het Groene Huis. Ontdek hoe alles met elkaar verbonden is in de natuur en wat je zelf kan doen om je omgeving klimaatvriendelijk te maken. Kom je langs? Geniet van de natuur 



Buiten spelen
Van 9 t/m 16 juni wordt in en om Leusden de Buitenweek georganiseerd voor kids t/m 12 jaar. Een week waarin buitenactiviteiten op verschillende locaties centraal staan. Ga op ontdekkingstocht in de bijen- en vlindertuin, kom zaadbommen maken, doe mee met stoepranden of speel Oud Hollandse spelletjes met een natuurtwist. Tip: Check ook de buitenspeelkaart. Naar alle buitenactiviteiten.



Speuren naar bijen
Hé, wat zoemt daar en weet jij hoeveel verschillende soorten wilde bijen er zijn? Loop samen met de kinderen de bijenwandeling en ga op onderzoek uit naar deze zoemende beestjes. Met behulp van een loep en een zoekkaart speur je naar bijen op landgoed Schothorst. Aan het einde van de wandeling ben je een heuse bijenexpert! Een leuk en leerzaam uitje.


Waterdiertjes
De Groene Belevenis en stichting De Boom organiseren 10 juni de familie excursie waterdiertjes vangen in de Schoolsteegbosjes. Een natuurgebied dat normaal dicht is voor publiek, maar op deze dag wordt het waterleven in dit gebied letterlijk onder de loep genomen. Na een korte intro kunnen kids onder begeleiding onderzoek doen in de poelen. Ga mee ontdekken! 



Spelen in het park
Wat is de natuur mooi! Dat zie je ook in Stadspark Elisabeth Groen dat volop in bloei staat. Deze zomer zijn er weer leuke activiteiten voor kinderen van 2-12 jaar. Kom waterdiertjes vangen, zelf oogsten uit de moestuin, loop het blote voetenpad, of lees mee over de spin die het te druk had. Tip: Ga samen met je kleintje op kleutersafari of natuuravontuur of laat je hond uit in de hondenspeeltuin. Gezellig naar het park



Terug in de tijd
Ervaar het eenvoudige boerenleven dat was afgestemd op de natuur. Kom kijken hoe de middeleeuwers leefden, woonden, aten en werkten. Hoe was het leven in de zomer? Ruik, voel en zie hoe het dagelijks leven er uitzag rond 800 v.C. Iedere zondag kun je aan de gastvrouw in middeleeuwse kleding allerlei vragen stellen op het Middeleeuws Erf bij Het Groene Huis. Naar de Middeleeuwen.



Spelen in de Struintuin
Lekker buitenspelen in de natuur! In de Struintuin van De Groene Belevenis kan dat tijdens de peuterochtenden (0-4 jr) en speelmiddagen (t/m 12 jr). Op sommige dagen is er nét een beetje meer te doen. Peuters kunnen op 7/6 meedoen met leuke natuuractiviteiten. Op 28/6 kunnen kids o.a. moddertaartjes bakken tijdens Nationale Modderdag. En op 30/8 komen ze erachter wat roofvogels eten tijdens braakballen uitpluizen. Bekijk het hele programma.



Klimmen & water pompen
Op landgoed Schothorst vind je een uitdagende natuurspeelplaats waar kinderen tussen zonsopgang en zonsondergang lekker kunnen spelen. Kom water pompen, klimmen, hutten bouwen en meer! Even uitrusten bij de speeltuin? Neem je picknickspullen mee en zoek een plekje. De natuurspeelplaats ligt aan de kant van de Duivensteeg, aan de westkant van Landgoed Schothorst. Spelen en genieten.  



Leuk dierenuitje
Amersfoort boft maar met Natuurboerderij de Brinkhorst en Stadsboerderij de Vosheuvel. Twee prachtige plekken waar je dieren kan zien, knuffelen en ze beter leert kennen. Je kunt er geweldig spelen, de natuur ontdekken én een verjaardagsfeestje tussen de dieren geven. Toch zijn ze zeker niet hetzelfde. Ga dus bij allebei op bezoek, geniet en ontdek de verschillen. Naar de kinderboerderij. 



Groen doet goed
Groen doet goed is een programma van IVN Natuureducatie, Provincie Utrecht en tien samenwerkende gemeentes om kinderen en ouders naar buiten te laten gaan en de natuur te ontdekken.