Op spannend avontuur in het Koninklijk Paleis Amsterdam

14 januari 2018
In het Koninklijk Paleis Amsterdam, op de dam, kun je op avontuur met Jacob. Hij neemt je mee met een spannende speurtocht en laat je kennis maken hoe het eraan toe ging in de Gouden Eeuw in Amsterdam.
Wat een feest is het toch om in deze mooie, lieve stad te wonen. Gewoon op zondagmiddag even naar het Koninklijk Paleis Amsterdam op de Dam, dat echt nog gebruikt wordt door de koninklijke familie tijdens staatsbezoeken. Omdat deze gelegenheden zich jaarlijks maar enkele keren voordoen, is het de rest van het jaar grotendeels open voor publiek. Mazzel voor ons!

Hoewel een museumbezoek vaak wat meer overreding vergt dan zeg, een middagje bioscoop, slaag ik er zonder al teveel aandringen in mijn 9-jarige dochter mee te tronen naar het Koninklijk Paleis op de Dam.
Dit keer om de audiotour voor de oudere kinderen te doen. Als je 9 bent behoor je tenslotte –vol trots- tot deze categorie.
Gewapend met museumkaarten krijgen we toegang. Echter, tot 18 jaar zijn alle kinderen gratis; fijn voor de kaartlozen onder ons.

Het spannende verhaal van Jacobs tour is niet voor bangeriken. Vroeger ging het er heel anders aan toe dan nu als je iets deed wat niet mocht..... Met het audioapparaat in de hand (en aan het oor natuurlijk) loop je door de vertrekken van het paleis. Ongelooflijk dat er anno 2017 nog staatsbanketten gegeven worden in deze stijl en sferen. Het is prachtig.

Wist je dat het paleis 350 jaar geleden gebouwd is als stadhuis? En dat er toen niet één burgemeester was, maar wel vier burgemeesters waren om de stad te besturen? Jacob de Graeff, een zoon van een van deze burgemeesters, vertelt je de geschiedenis van het stadhuis en het bijbehorende verhaal. Hij neemt je mee door de vertrekken van het paleis.



De enorme Burgerzaal als centrum van het stadhuis. In deze zaal vind je het beeld van Atlas. De Vierschaar; het vertrek waar vroeger de doodvonnissen in het openbaar uitgesproken werden.....Ik zei toch, niet voor bangeriken! Kijk voor je, kijk achter je, kijk omhoog en kijk naar beneden. Overal valt iets te bewonderen. Van prachtige kroonluchters tot planetengoden en van schilderijen tot meubilair.

Op de verschillende palen scan je met je apparaatje de olijftak, het symbool dat als rode draad door het verhaal loopt. Hierbij moet je vragen beantwoorden. Aan het eind van de tour kom je te weten hoeveel van je antwoorden goed zijn. En, heb je een hoop geleerd over het Amsterdam ten tijde van de Gouden Eeuw. Stoer om door te vertellen aan vriendjes en vriendinnetjes die dit nog niet weten. Neem ze ook mee de volgende keer!

Helemaal niet saaaaaai, zoals bij ons vaak geroepen wordt als het woord museum valt. Nee, in tegenstelling: superleuk! Een must voor de aankomende herfstvakantie.

Marije Curran

Het Koninklijk Paleis Amsterdam biedt twee tours voor kinderen. Kinderen van 6 – 9 jaar worden door Pins Louis, zoon van koning Lodewijk en neefje van Napoleon, meegenomen. Jakobs Avontuur is er voor kinderen vanaf 9 jaar.
Op dagen dat het Koninklijk Paleis gebruikt wordt voor ontvangsten, is deze gesloten. Check dus altijd voor een bezoek, of het Paleis open is.
Voor meer informatie, klik hier.