Genieten van de herfst: tips van de boswachter

2 oktober 2023
Paddenstoelen zoeken. Gekleurde bladeren, kastanjes en beukennootjes vallen van de bomen. De herfst is een heerlijke tijd om de natuur te ontdekken! We hebben boswachter John Sips gevraagd hoe we dat op een leuke manier met onze kids kunnen doen.
John Sips is al meer dan 35 jaar boswachter. Momenteel is hij boswachter bij Natuurmonumenten van de mooie natuurgebieden Oosterheide, Chaamse Beek, Markdal en Hollandse Bossen. Vol enthousiasme en passie neemt hij ons mee hoe hij met kinderen de natuur ontdekt! Lees hier zijn tips.

Tip 1: Bereid je thuis al voor!
Wist je dat de natuurgebieden in onze omgeving een hele geschiedenis vertellen? Zoek een oude landkaart op van hoe het gebied er vroeger uit zag en laat deze aan je kinderen zien. Onderweg en in het bos kun je vervolgens met je kinderen sporen uit het verleden ontdekken en zien wat er allemaal veranderd is. 

Neem ze mee naar het verleden. Breng zelf thee of limonade mee en ga bij een landhuis op zoek naar een theehuis! Superleuk om daar dan wat te drinken en ook te ontdekken dat zo'n theehuis wel heel ver weg van een landgoed afstaat.

Of ga als stoere ridders net als vroeger rennen over kogelvangers (kleine heuvels in het landschap), besluip je papa of mama en heb zo veel lol met elkaar!


Tip 2: Laat de kids goed kijken en luisteren
Vaak lopen we ons rondje door het bos zonder echt goed stil te staan bij wat we allemaal kunnen zien en horen. Daarom deze leuke tip van boswachter John.

Ga eens met je kinderen bij een poel of op een plek in het bos zitten. Ben allemaal een paar minuten stil en kijk goed rond, op de bodem en in de lucht. Zie jij een spin, een vogel, een veer, een paddestoel of een afgeknappelde dennenappel?

En vergeet natuurlijk niet goed te luisteren. Hoor je die kikker kwaken, die duif roekoeen, of een specht zijn nestje bouwen. Benieuwd wat je kinderen hebben ontdekt? Vraag maar eens wat het gekste is wat ze gezien of gehoord hebben.

Dit is ook erg leuk om bij een waterplas te doen. Wie weet ontdek je nog sporen van een ree die daar water heeft gedronken.Tip 3: Wees creatief in de natuur
Laat de kinderen heerlijk spelen in de natuur. Dit kan in de toffe speelbossen waar vaak genoeg takken liggen om een hut te bouwen.

Maar je kunt ook met een tak een figuur in het zand tekenen en deze vullen met schors, takken en mos. Of neem een stuk wol mee en hang deze tussen twee takken. Hang daar allerlei dingen die je vindt in het bos, een veer, takken, bladeren en dennenappels, aan en maak zo je eigen kunstwerk!

Wat ook leuk is om de dingen waar je kids op school meer bezig zijn toe te passen in de natuur. Zijn het kleuters dan kun je ze bijvoorbeeld laten huppelen als een konijn, sluipen als een vos of springen als kikkers. Kids die met rekenen bezig zijn, kun je eens vragen 5 kastanjes en 10 beukennootjes te verzamelen en uit te rekenen hoeveel dat samen is. Tip 4: Ga eens 's ochtends vroeg of aan het einde van de dag de natuur in
Meestal gaan wij rond een uur of 10 of juist rond 3 uur het bos in. Dit gaan we op aanraden van de boswachter binnenkort eens anders doen. Want in het begin van de ochtend en begin avond ontdek je de natuur weer op een andere manier.

Als je 's ochtends rond 8 uur gaat, ontdek je de mystiek van de heidevelden. 's Ochtends zie je namelijk de spinnenwebben tussen de heide vol met druppels water hangen. Pak een buigbaar takje, buig de twee uiteinden naar elkaar toe en ‘schep’ net zo lang natte spinnenwebben uit de heiden tot je je eigen glinsterende spinnenwebspiegel hebt! Een mooie plek om dit te doen is de Oude Buisse Heide. Het is vroeg dus verwen je daarna met een warme choco!

Tegen de avond (rond 18u, wanneer de schemer begint) kun je bosuilen horen. Hoe leuk en bijzonder is dat! Tip 5: Breng de natuur mee naar huis
Nu het herfst is vallen de bladeren van de bomen. Heel tof is het dan om verschillende bladeren te verzamelen, deze thuis tussen boeken te laten drogen en dan op te zoeken bij welke boom deze bladeren horen. Landgoed Oosterheide is in de herfst een uitstekende plek om dit te doen. Er staan hier veel verschillende bomen, die allemaal in de herfst verschillende kleuren krijgen. Ook nog eens mooi om te zien.

Een andere leuke tip van boswachter John is om allerlei bessen/pitten (bijvoorbeeld rozenbottels en zonnebloempitten) te verzamelen en deze thuis in het vet te doen en zo een vogeltaart te maken. Binnenkort zijn de vogels op zoek naar eten en kun je ze zo in je eigen tuin bewonderen terwijl ze van jullie taart genieten.

Natuurlijk mag het verzamelen van kastanjes, beukennootjes en dennenappels niet ontbreken! Neem ze mee naar huis en knutsel erop los. In onze DIY-themapagina vind je volop inspiratie!

Deze tip was nieuw voor mij: Vraag je kids na een bezoek aan de natuur een tekening te maken van wat ze gezien hebben. Op deze manier ontdek je hoe jouw kids het uitje hebben ervaren. Misschien tekenen ze na een bezoek aan de Vrachelse heide wel hoge bergen, ridders en meer. 

 
Op onze themapagina Eropuit vind je alle toffe natuurplekken in en om Breda! Veel plezier in de natuur! En boswachter John, bedankt voor alle leuke tips!
Pssst... Ben je op zoek naar een leuk familieuitje of een uitstapje met een aantal vrienden met kids! Denk dan eens aan een bezoek aan het bos met boswachter. Heel erg leuk om op die manier de natuur nog beter te leren kennen. Op de site van het desbetreffende natuurgebied, staan de contactgegevens vermeld om te bespreken wat mogelijk is.