• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Ontdek gave uitkijktorens in Nederland!

19 april 2024
Uitkijktorens en klimtorens; je hebt ze in de meest gekke vormen en vooral súperhoog... Het is even een flinke klim omhoog, maar vanaf deze uitkijktorens in Nederland (waarvan drie in regio Midden- en West Brabant) heb je een prachtig uitzicht over het Nederlandse landschap. Vergeet niet je hoogtevrees thuis te laten!

Wist je dat we in onze regio's een aantal mooie uitkijktorens hebben? Het is even klimmen, maar dan heb je wel een prachtig uitzicht.

Uitkijktoren De Bliksemschicht van Breda is een hoge toren naast de snelweg. Dat klinkt wat gek, om over de snelweg uit te kijken, maar je kan juist heel goed Breda overzien vanaf deze toren. En als je wilt dus ook de snelweg overzien.
Midden in het Spoorpark Tilburg vind je sinds begin 2020 de Kempentoren. 192 treden omhoog en dan heb je ver uitzicht over Tilburg en omgeving. Ook fijn: na de beklimming kun je in het T-huis gezellig wat drinken.De klimtoren D'n Flaestoren is een 22 meter hoge toren gemaakt van acht lange boomstammen en een stalen constructie. Deze toren staat in het prachtige natuurgebied De Flaes bij het Brabantse Esbeek. Je hebt een heel mooi uitzicht over dit natuurgebied. De toren zelf is ook een foto waard. Heb je genoten van het mooie uitzicht? Deze uitkijktorens in nog meer andere Kidsproof-regio’s zijn ook erg leuk om te bezoeken:

Staatsbosbeheer heeft in Natuurgebied de Groenlanden in de buurt van Nijmegen een prachtige uitkijktoren gebouwd, waar je uitkijkt over de Ooijpolder. Als je de toren in de schemering bezoekt heb je meer kans om dassen, hazen, konijnen en zelfs een vos te zien!Wandelen op de Mookerheide is ook zo fijn! Er zijn in dit mooie gebied meerdere wandelroutes, zoals het Landgoedpad Mookerheide (familiepad, 1 km). Dit is een leuke route, geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en de buggy. In de Twee schansen route van 5 km (Heumense Schans en Mookerschans) ontdek je dé hoogtepunten van de Mookerheide: het jachtslot, de heide, de twee schansen en prachtige uitkijkpunten, zoals deze uitkijktoren op de Mookerschans.Bij Putten vind je Landgoed Schovenhorst, hier is een heerlijk speelbos (toegankelijk in de weekenden en de vakanties) én een grote uitkijktoren: de Bostoren. Je betaalt 4 euro entree voor de klimtoren, maar dat is het echt helemaal waard! Als het helder weer is kun je zelfs Almere, Nijkerk en Amersfoort zien liggen! Ben je uitgeklommen? Dan kun je bij Brasserie Schovenhorst even lekker bijkomen.

Het Kootwijkerzand is een prachtig plekje op de Veluwe. Een soort mega-zandbak! Emmertjes en schepjes meenemen dus ;) De oranje wandelroute start bij parkeerplaats Houtvester, is 3 kilometer lang en brengt je langs de indrukwekkende nieuwe uitkijktoren. Daarvandaan heb je prachtig uitzicht over deze zandverstuiving!
In de Kop van Noord-Holland, in het dorpje Sint Maartenszee is het Land van Fluwel. In dit park leer je alles over de tulp. Er is een blotevoetenpad, een pannenkoekenhuis, een speelparadijs, een skelterbaan én een gloednieuwe uitkijktoren van 11 meter hoog. Je klimt omhoog….en kunt met de reuze glijbaan weer naar beneden als je durft! Waaaah!

In het zuidelijkste puntje van ons land vind je bij Vaals het Drielandenpunt. Jaarlijks geopend vanaf ca 1 april. Hoe gaaf dat je daar in drie landen tegelijk bent? Er is een speeltuin, een labyrinth, een restaurant én de Wilhelminatoren: een 50 meter hoge toren die je uitzicht geeft over de Vaalserberg. Je kunt met de trap omhoog, maar er is ook een lift.De Eusebius is een ware experience voor jong en oud. De Experience zit vol verhalen over wat de kerk heeft gezien en meegemaakt. In de Eusebius maak je een reis door de tijd: van de 21ste eeuw helemaal terug naar de vroege middeleeuwen. Geniet van een spectaculair uitzicht op de skyline van Arnhem vanuit de panoramalift (tot 73 meter hoogte) en de glazen balkons. Durf jij?Beklim De Belvédère! Hoog boven het bladerdak van Park Sonsbeek steekt De Belvédère uit, een historisch uitkijkpunt. Durf jij het aan? De Belvédère is gebouwd door baron van Heeckeren in 1824. De 140 treden van de wenteltrap brengen je nagenoeg tot 100 meter boven NAP, even hoog als de toren van de Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem. Vanaf De Belvédère is het uitzicht over de stuwwallen en de Betuwe adembenemend. (Iedere 1e zondag van de maand open en in juni, juli en augustus iedere zondagmiddag.)Wil je wel graag mooi uitzicht, maar liever niet zelf klimmen? In Scheveningen staat een enorm reuzenrad: SkyView de Pier. Koop een kaartje, stap in één van de 36 gondels en geniet van het prachtige uitzicht over de zee en over Den Haag.

Veel klimplezier!