Ken jij de Oeteldonkse geboden?

8 november 2015
Het Oeteldonkse gevoel, wie kent het niet? Al weken voordat de Carnaval start al kriebels in de buik!
Carnaval, wat een prachtige traditie! Wil jij ook het Oeteldonkse gevoel overdragen aan jouw kids? Ik deel hieronder de basisgebruiken van Oeteldonk. :)

Oeteldonks volkslied
1 keer per jaar verandert Den Bosch voor 3 dagen in Oeteldonk. De stad kleurt rood-wit-geel, de boerenkieltjes worden van zolder gehaald en hoor je over het algemeen alleen eigen muziek (muziek geschreven voor en door Oeteldonkers). In Oeteldonk vieren we feest omdat onze vorst, Prins Amadeiro XXV, een driedaags bezoek brengt aan Oeteldonk, zijn 'Pronkjuweel'. Tijdens officiële Oeteldonkse gebeurtenissen wordt het Oeteldonks volkslied (die moeten wij nog even goed oefenen) gezongen, Boer Knillis (vermeende oprichter van Oeteldonk) staat op de Markt en overal zie je de (groene) kikker of kikvors (dat symbool staat voor Oeteldonk). 

De 11 Oeteldonkse geboden
Om de traditie te respecteren zijn er 11 stepkes (stappen) opgesteld waar iedere Oeteldonker zich aanhoudt. Handig om te weten wanneer je in Oeteldonk carnaval komt vieren. Bij onze kids wordt dit uiteraard met de paplepel ingegoten. 
1. Gij zult feest vieren tot in de kleine uurtjes zoals nooit tevoren.
2. Gij zult de Z.K.H. Amadeiro XXV eren, onze burgervaojer Peer vaan den Muggenheuvel vriendelijk bejegenen en het spel drie dagen vol overtuiging meespelen.
3. Gij zult zich gelijk voelen aan alle andere feestneuzen in ons dorp en dus niks meer dan wie dan ook!
4. Gij zult hossen, springen en dansen op de muziek van de clubjes (echter nooit ertussen).
5. Gij zult de tafel van elf beheersen en veelvuldig gebruiken.
6. Gij zult uw kledij zoveel mogelijk verfraaien met rood- wit-gele accenten of een mengeling daarvan.
7. Gij zult uitsluitend de taal van kolder en gein spreken zodat we elkaar goed zullen verstaan.
8. Gij zult binnen de grenzen van ons dorp geen Alaaf roepen.
9. Gij zult uw eventuele partner trouw blijven en u niet laten verleiden tot onzedelijk gedrag met derden of vierden.
10. Gij zult uitsluitend papieren strooigoed gebruiken en geen spuitbussen kopen of gebruiken binnen de grenzen van ons dorp.
11. Gij zult ieder uw eigen feestje vieren, echter wel rekening houdende met de geldende geboden.

Rood-wit-gele sjaal 
Oeteldonk wordt gekenmerkt door de kleding die er gedragen wordt. Zowel mannen als vrouwen dragen een blauwe boerenkiel met rode boerenzakdoek, witte wanten die bijeen worden gehouden door een touwtje en natuurlijk een rood-wit-geel gebreide sjaal. De mannen dragen (van oudsher) een boerenpet (maar dat zie je niet heel veel meer). Naast een boerenkiel is een zwart jasje ook helemaal hip. Of een jasje in welke kleur dan ook, helemaal vol met de Oeteldonkse emblemen! 

Oeteldonkse Jeugdzaken 
Om de Oeteldonkse jeugd voor te bereiden op de tradities en waarden van het grote-mensen-Oeteldonk wordt er ieder jaar door de Oeteldonksche Club 1882 een uitgebreid carnavalsprogramma samengesteld voor de jeugd tussen 0 en 16 jaar. Zo wordt er ieder jaar een Jeugdprinsverkiezing gehouden tijdens het Kwekfestijn, wordt er een Keinderkwek gehouden dat veel weg heeft van de volwassen versie (Kwekfestijn), kun je meedoen met het Oetelkrabbelknutselfeest, hossen en feesten tijdens het Keinderkupkesfeest, meelopen met de Keinderoptocht of je muzikale talent laten horen bij de Koekerellen. Voor de allerkleinste wordt er op maandag 't Oliebollenfantenfeest gehouden. Superleuk! 

Oeteldonkse Gemintemuzejum 
In een herbouwde poortgebouw van het Middeleeuwse Zusters van Orthenklooster in de binnenstad van Den Bosch vind je het Oeteldonkse Gemintemuzejum. Hier hebben ze alles verzameld over Oeteldonk en haar geschiedenis. Zeker de moeite waard om even langs te gaan. 

Onze carnavalsspullen zijn weer van de zolder, de emblemen zijn binnen en wij zijn klaar voor het feest van het jaar!

Veel carnavalplezier!

~ Carlijn ~