• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Naar Kooman’s Poppentheater in Den Haag!

28 mei 2024
Verscholen in Den Haag vind je het oudste poppentheater van Nederland: Kooman's Poppentheater. Blogmama Zi bezocht het samen met haar dochtertje. Lees hier hun ervaring!
Afgelopen zaterdag ben ik met mijn dochter van 5 ½ jaar oud naar de voorstelling Koeskoes geweest. Dit was voor ons allebei de eerste keer dat we naar een heus poppentheater gingen!

Het was een regenachtige dag dus wij zijn lekker met tram 11 gekomen, die om de hoek stopt. Via een ‘geheim’ paadje tussen de bomen en statige huizen door, loop je zo van de tramhalte naar het theater. Kooman’s Poppentheater zit, heel verrassend, gewoon in een woonwijk. Het is dan ook betaald parkeren in de straat en de (bak)fietsen van bezoekers staan op de stoep tegen de heg geparkeerd. Het gebouw is ook toegankelijk voor rolstoelen en mindervaliden.

Een vriendelijke mevrouw achter een charmant klein loketje overhandigde ons de kaartjes, een programmaboekje en een stempelkaart. Als je vaker naar Kooman’s komt, spaar je namelijk voor leuke goodies, een gratis kaartje of een coole rondleiding achter de schermen! Er zijn op dit moment 10 verschillende voorstellingen te bekijken. Wij kwamen dus voor Koeskoes, een hilarisch stuk over een kookwedstrijd die bijna in de soep liep. Maar daarover later meer.

Onze jassen gingen in de gratis bewaakte garderobe en we werden persoonlijk begeleid naar onze toegewezen plekken. De zaal is klein en intiem, met lange houten banken waar lekker veel kinderen op kunnen. De volwassenen horen of los achterin of naast de kinderen op de banken maar dan wel zoveel mogelijk naar de zijkanten toe, zodat alle kinderen goed zicht op het toneel hebben. Hebben ze slim bedacht.Het was een drukbezochte voorstelling met ook wat gezellige kinderfeestjes aanwezig. Toen de zaal donker werd en het doek opging, zagen we eerst Wasco de Wasbeer op het toneel – het icoon van Kooman’s. Hij legde op een grappige maar duidelijk manier de huisregels nog eens uit en nam het verloop van de middag met ons door. Erg prettig voor de kinderen natuurlijk!

De inhoud van de voorstelling zelf gaan we natuurlijk niet helemaal verklappen, maar mijn dochter en ik vonden het in ieder geval erg leuk. Het gaat dus over een kookwedstrijd waar Wasco aan meedoet en er komt een ‘schurk’ in voor die voor de nodige spanning en plot twist zorgt. De poppen en stemmen waren gelukkig niet eng, iets wat bij jonge kinderen soms wel heftig kan zijn. Hoe het afloopt moet je zelf maar gaan zien!We hebben genoten van de show, die voor zowel de kinderen als volwassenen net zo vermakelijk is. We hebben hard gelachen. Er komen veel slimme woordgrapjes in voor, die misschien wel meer voor de volwassenen dan voor de kinderen bedoeld zijn. Alle personages spreken erg tot de verbeelding en de kinderlijke manier van praten en handelen maakt het verhaal makkelijk te begrijpen voor zelfs de jongsten. Ook waren er veel interactieve momenten waarin de poppen vragen stellen aan het publiek of ze reageerden op wat er in de zaal plaats vond of werd geroepen. Ideaal natuurlijk om een jong publiek betrokken te blijven houden. Alles begeleid met leuke muziek.

Tussendoor vond er een pauze van ongeveer een kwartiertje plaats. Dit gebeurde op een gestructureerde en efficiënte manier. Het blijft een klein gebouw en met veel kinderen wordt het anders gauw chaotisch of duurt alles lang. De consumptie zit bij de prijs van een kaartje inbegrepen: voor de kinderen een pakje limo met een cakeje en voor de volwassenen ook cake met koffie/thee/water. Feestelijker kan bijna niet!Je merkt wel dat de voorstellingen echt voor kleuter+ leeftijd bedoeld zijn. Op de website geeft Kooman’s ook nadrukkelijk aan dat ze niet jonger dan 4 ½ jaar adviseren. Te jonge kinderen zouden het een te lange zit kunnen vinden, de inhoud niet begrijpen of het te spannend kunnen vinden, en daarbij ook de voorstelling kunnen verstoren (het is fijn als het publiek stil is gedurende de show). Dit is natuurlijk voor ieder kind anders dus schat zelf voor je eigen kind goed in wat hij/zij al aan kan.

Alle ‘regels’ waren heel duidelijk en de hele organisatie verliep daarom ook als een geoliede machine, vanaf de binnenkomst tot aan het verlaten van het pand – daaraan merk je al hoe lang ze dit vak al doen. Bij de uitgang zwaait Wasco de Wasbeer je nog even persoonlijk uit.Vanwege het wisselvallige weer hebben we geen speurtocht naar Scheveningen meer gedaan, wat anders een leuke aangrenzende activiteit was geweest, maar we hebben wel een mooie Koeskoes kleurplaat gescoord. In de straat is ook een klein speeltuintje waar nog even gespeeld werd voordat we weer op de tram terug naar huis stapten.

Wij komen zeker nog eens terug voor een andere voorstelling!

Over Kooman's Poppentheater
Kooman's Poppentheater speelt elke woensdag- en zaterdagmiddag een kindervoorstelling. De voorstellingen zijn vrolijk, grappig en (een beetje) spannend, met verrassende decors, eigen muziek & liedjes. Zo spelen ze bijvoorbeeld Koeskoes, De Geitenberg, de Apenbroodboom, Swaffie de Zeehond en Ezelsei.

Tip: je kunt hier ook je kinderfeestje geven!

Klik door via de roze button om te kijken wat er allemaal speelt en reserveer meteen!

Naar de website