• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Kunst kijken met audiotour en tekenboek!

20 april 2023
Kunst kijken met je kinderen saai? Met de nieuwe audiotour voor kinderen in het Kunstmuseum in Den Haag beleven kinderen kunst op een heel andere manier. Wij gaan er met twee Kidsproofreporters naartoe en delen onze ervaring in dit blog!
De kidsreporters showen hun tekenboek voor het Kunstmuseum
Samen met twee meiden van 9 jaar ga ik een middagje kunst kijken in het Kunstmuseum in Den Haag. We kennen dit museum vooral van de geweldige Wonderkamers beneden in het museum. Maar nu gaan we door de tentoonstellingen die wij normaal niet zo snel mét kinderen bezoeken:-).

We downloaden de audiotour voor kinderen op mijn telefoon (gratis) en gaan op pad! Het leuke van het Kunstmuseum is dat er geen vaste looproute is. Je dwaalt door de ruimtes en komt langs allerlei heel diverse kunstwerken uit verschillende periodes en in verschillende stijlen. Zodra we het icoontje van de audiotour bij een kunstwerk zien, klikken we op het betreffende plaatje van het kunstwerk in de app en vertelt jeugdauteur en illustrator Daan Remmerts de Vries ons iets over het kunstwerk. Op een heel eigen en grappige manier!Hilariteit natuurlijk bij het 'blote-meneer-beeld'... Maar waarom kijkt hij zo bezorgd? Ze snappen overigens niet waarom de kunstenaar Rodin hier ooit een gouden medaille voor had gekregen en waarom er zoveel blote kunstwerken worden gemaakt. Tsja...

Bij het strandgezicht van Jan Hendrik Weissenbruch horen ze: ‘Zo zag Nederland er zo’n honderd jaar geleden uit! Geen hondenuitlaters. Geen kite-surfers. Geen strandtenten met harde muziek’.
Best een saai strand zo, vinden de meiden. En eigenlijk moeten die mensen ook nog weg... Leuk dat ze dus écht kijken naar een schilderij én er iets van vinden! Is dat niet de bedoeling van kunst?We dwalen door het hele museum en kijken ook naar de verschillende werken waar de audiotour geen verhaaltje bij heeft. Dit lijken toch net 3 varkentjes... of zijn het vingers?Natúúrlijk slaan we de tijdelijke tentoonstelling van Escher niet over. Prachtig! De meiden gaan helemaal los met kapla bouwen. Voor de ingang liggen een heleboel kapla-blokjes klaar en 'Escher-achtige' - voorbeelden om na te maken. Leuk!Maar dat is nog niet alles! Na afloop van de tour krijgen de kinderen ook nog een gratis tekenboek mee om thuis hun creativiteit verder te laten stromen. Wij doen dat lekker in het zonnetje achter het museum bij Brasserie Berlage.Praktisch: 
- De audiotour voor kinderen kun je vinden door de gratis app van het museum te downloaden en de audiotour voor kinderen aan te klikken.
- Er zijn meerdere manieren om tot de juiste fragmenten te komen. Door op de desbetreffende kunstwerken te klikken, of de 3 cijferige code in te toetsen in de app.
- Heb je meerdere kinderen mee? Neem dan ook meerdere telefoons mee (dan kunnen ze tegelijk luisteren).
- Het is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Ook heel leuk:
In de Wonderkamers van het Kunstmuseum Den Haag beleef je iets bijzonders! Samen met de ‘Wonderkids’ ga je op avontuur met een supergave museumgame. Doen!

Voor nog meer inspiratie en creativiteit, is er iedere zondag gratis Open Kinderatelier bij het Kunstmuseum Den Haag!

Meer weten over de audiotour voor kinderen? Klik door via de roze button! Naar de website