• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Kinderherdenking 4 mei live vanuit Madurodam

19 april 2024
Op 4 mei is het ook in Madurodam twee minuten stil tijdens de Nationale Kinderherdenking. Een herdenking voor, door en met kinderen van 8 tot 14 jaar. De boodschap - ‘Het is misschien niet jouw oorlog, maar wel jouw vrijheid’ - is belangrijker dan ooit. We moeten de verhalen blijven vertellen en onze kinderen daarbij betrekken. Dat kan tijdens de Nationale Kinderherdenking, maar je kan ook NU al met je kinderen aan de slag met herdenken en vrijheid. Lees er alles over in dit blog.
Nationale Kinderherdenking Madurodam 2024
Wil jij met je kinderen herdenken? Dat kan. Je kunt de Nationale Kinderherdenking 4 mei volgen via de livestreamvia de website van de NKH. Deze begint om 19.20 uur.

Geef vrijheid door aan de kinderen van nu


De Nationale Kinderherdenking laat kinderen op hun eigen manier herdenken en stilstaan bij onze vrijheid. Die vrijheid is niet vanzelfsprekend. Alle onderdelen van de herdenking worden bedacht en uitgevoerd met, door en voor kinderen uit heel Nederland. Door ze op jonge leeftijd te betrekken bij herdenken, kunnen zij het belang van vrijheid ook doorgeven aan volgende generaties.

Meer weten over de Nationale Kinderherdenking? Kijk dan op de site van de Nationale Kinderherdenking. Klik door via de roze websitebutton onderaan deze pagina!In aanloop naar 4 mei kun je samen met kinderen veel lezen en leren over herdenken en vrijheid. 

Nieuw: lespakket Herdenken

Hoe leer je kinderen beseffen hoe bijzonder het is dat wij in Nederland in vrijheid kunnen leven? Wat kunnen kinderen doen om hier bij stil te staan? Herdenken en vrijheid zijn elk jaar belangrijke onderwerpen in Nederland. Maar met alles wat er in de wereld gebeurt, is het misschien belangrijker dan ooit om kinderen daarover te vertellen. Speciaal voor kinderen in groep 7 en 8 van het basisonderwijs is het lespakket Herdenken ontwikkeld. In drie lessen leren ze dat er in oorlogstijd soms moeilijke keuzes gemaakt moeten worden, wie George Maduro was en hoe ze zelf een herdenkingsmoment kunnen samenstellen. Wil jij thuis met je kinderen deze lessen volgen? Dat kan, je vindt de drie lessen hier.
Podcast: Niet jouw oorlog, wel jouw vrijheid

In aanloop naar de herdenking op 4 mei kun je luisteren naar de speciale podcasts ‘Niet jouw oorlog, wel jouw vrijheid’. In elke aflevering gaan twee presentatoren samen met twee kinderen en een wisselende speciale gast in gesprek over één thema. Dit doen ze aan de hand van een verhaal over de oorlog en hun eigen ervaringen. Luister samen met je kinderen naar de podcasts en praat over herdenken en vrijheid.

Beluister de afleveringen:
Aflevering 1: Moed (met Martijn Wijnen)
Aflevering 2: Medemenselijkheid (met Mees Kees)
Aflevering 3: Empathie (met Anne Appelo)
Aflevering 4: Gelijkwaardigheid (met de Burgemeester van Madurodam)
Aflevering 5: Verdraagzaamheid (met Dieuwertje Blok)


Videoverhalen: aan de praat met veteranen

Helaas zijn er nog steeds oorlogen in de wereld. En ook nu nog zetten mensen zich in voor de vrijheid van anderen. Sinds 2019 gaan Nederlandse kinderen die hier geboren zijn en kinderen die gevlucht zijn en nu in Nederland wonen, in gesprek met Nederlandse oorlogsveteranen. Door hun persoonlijke verhaal te delen, wordt het belang van leven en vrijheid overgebracht op kinderen. Zo verbinden we heden en verleden en investeren we in de toekomst. Luister naar de verhalen van veteranen samen met je kinderen.

Interactieve dilemma's: De onmogelijke keuzes van Daan

De onmogelijke keuzes van Daan is een interactief avontuur voor kinderen van 8 tot 12 over vrijheid en onvrijheid. We leven mee met de hoofdrolspelers Daan, Yara en Milan. De drie kinderen komen in een oorlog terecht in deze tijd, in hun eigen wijk, hier in Nederland. Ze moeten onmogelijke keuzes maken en vragen jou als kijker steeds weer: wat zou jij doen? Afhankelijk van jouw keuze, ga je verder in het verhaal. Drie keuzemomenten met acht verschillende uitkomsten. Je ontdekt als kijker dat jouw keuzes het verschil kunnen maken tussen vrijheid en onvrijheid. Voor jezelf of voor een ander.

Bekijk deze film eens samen met je kinderen en ontdek dat er in oorlogstijd moeilijke keuzes gemaakt worden. 
Kijk of kom naar de Nationale Kinderherdenking!

Wil jij met je kinderen herdenken? Dat kan. Je kunt de Nationale Kinderherdenking 4 mei volgen via de livestreamvia de website van de NKH. Deze begint om 19.20 uur.

Maar je kunt er natuurlijk ook samen met je kinderen bij zijn. De toegang is gratis, het enige wat je hoeft te doen is online je tickets reserveren.


Door samen deel te nemen aan deze herdenking kunnen we onze kinderen leren over de geschiedenis en het belang van vrijheid en vrede. Wij willen jullie dan ook van harte uitnodigen om met je kind mee te doen aan de Nationale Kinderherdenking. Het is een prachtige gelegenheid om samen te herdenken en onze kinderen te leren over ons verleden en de waarde van vrijheid.Waarom in Madurodam?

Wist je Madurodam eigenlijk een oorlogsmonument is? Madurodam is opgericht als levende herinnering aan oorlogsheld George Maduro, die zijn leven gaf voor onze vrijheid. Het familiepark is misschien wel het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld en daarmee een logische plek om het besef van vrijheid en het belang van herdenken door te geven aan de toekomstige generatie van Nederland. Wil je meer lezen over de geschiedenis van George Maduro? Open dan snel deze link.

Voor alle informatie, achtergrondverhalen, de podcasts, het aanmelden voor de herdenking bij Madurodam en nog veel meer: klik door via de roze button.

Naar de website