• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Emoji Explosie, theater als videogame 8+

25 december 2023
Nog voordat we de zaal in gaan om Emoji Explosie te zien, staat gymmeester Arend in de foyer. Met fluit en luide stem. Een hekel aan kinderen heeft hij en helemaal aan emoties. Niet huilen in de gymzaal. Kon hij maar alvast met pensioen... We gaan keurig in het gymrijtje van meester Arend de zaal in. Want de strenge meester Arend, die spreek je niet tegen.
Emoji Explosie neon gamewereld met emoties als superpowers
Als je 8 bent en je hoofd ontploft. Als laatste gekozen bij gym, een blunder, schaamte, boosheid, verdriet, aaaaghh! Explosie. Maar online, in je game, ben je de baas. Vlieg je door de levels, omzeil je alle obstakels. Daar kan je het wél. De gymzaal, dromen, nachtmerries en de gamewereld, ze wisselen elkaar af en lopen in elkaar over in Emoji Explosie. Zoals een hoofd en lijf vol emoties dat ook wel doen. Totdat alles op zijn plaats valt.

Emoji Explosie is de nieuwe jeugdvoorstelling van regisseur Eva Line de Boer in coproductie met HNTjong. Kidsproof collega Tamara en haar 13-jarige zoon zagen de voorstelling in Den Haag. 

MoBananaPanda
Als we op onze stoel zitten en de voorstelling start zien we Mo het podium op komen. Met betraande ogen. Gym is niet voor haar. En dat zal meester Arend haar eens duidelijk vertellen. De emoties overvallen haar, schaamte, tranen, verdriet. Maar tranen slikken we in leert ze van de meester. Lieten ze haar maar met rust, waarom begrijpen ze het niet? Ze is veel liever haar game alter-ego; MoBananaPanda.Videogame, join me dan!
Dan wordt het verhaal net een videogame, het spat van het scherm af zou je bijna zeggen. Neon decor, tv-schermen voor een ander perspectief, en Mo die behendig haar tegenstander verslaat. Hier is ze duidelijk wél op haar plek. Is het Roblox, Fortnite? Als moeder weet ik het niet precies, maar de teksten tijdens het gamen komen me meer dan bekend voor. "Achter je! Join me dan!" ingesproken door gamende kinderen, leuk! Ik zie een glimlach van herkenning op het gezicht van de 13-jarige naast me.Emoties
De werelden vervagen en waar we zijn is niet meer helemaal duidelijk. Zitten we in een nachtmerrie van Mo, waarin ze achtervolgt wordt door een hypergevoelige basketbal? Of is het de gamewereld waarin de oppereindbaas en mus zo onder de indruk zijn van de skills van Mo? Met gevoel en compassie weet ze het hoogste level te bereiken. Mo heeft namelijk een superpower waarmee ze ze allemaal verslaat: emoties! En dan blijkt dat Meester Arend ook de slechtste niet is. Hij wil gewoon het beste voor Mo. Hét moment waarin alles samenvalt in deze mooie jeugdvoorstelling.
Voor wie geschikt?
Emoji Explosie is een Kidsproof 8+ voorstelling. Een mooie leeftijd om de diepere lagen uit het verhaal mee te krijgen. Ook voor de (jonge) tieners is het een aanrader. De voorstelling raakt hun leefwereld. Ook de kleinere kinderen hebben zich goed vermaakt. Door het toffe neon-decor, de snelheid waarmee de acteurs over het podium bewegen, de videoschermen. Er is zoveel te zien. De jongere kids maken wellicht niet het onderscheid tussen de verschillende werelden en ook de emotionele lifehacks uit de voorstelling krijgen ze waarschijnlijk niet helemaal mee. Rustige buik is rustig lijf of voorkom paniek door alle voorwerpen in je omgeving te benoemen; mat, kast, touwen.. 

En voor ons ouders? de gamende kinderen die je op de achtergrond hoort, dat ga je zeker herkennen van thuis! En de boodschap van emoties? Die is niet aan leeftijd gebonden. Want zeg nou zelf; heb jij nooit een hoofd dat op ontploffen staat?!Samen genieten van superpowers
Vliegen of onzichtbaar zijn, dat zijn superpowers die we in het echt graag zouden hebben besluiten zoon en ik. Aan dit wensenlijstje voegen we na deze voorstelling graag wat emoties toe. Zoals kwetsbaarheid. Want daardoor werd Mo uiteindelijk zo sterk, zegt zoon. Hoe mooi dat we dat op weg naar huis bespreken dankzij deze voorstelling. "Dit is de voorstelling die ik mijn achtjarige zelf had gegund" zegt regisseur Eva Line de Boer daarover. Daar zijn we het helemaal mee eens en niet alleen als je 8 bent.

Emoji Explosie in heel Nederland te zien
Benieuwd waar en wanneer je Emoji Explosie bij jou in de buurt kunt bezoeken? Kijk hier voor speeldata en tickets bij jouw in de buurt.

In Delft is Emoji Explosie te zien op zondag 11 februari 2024 bij Theater de Veste.

Bestel via de roze button of via deze link tickets voor deze mooie voorstelling.

Naar de website