De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt

12 december 2019
Stap jij ook in de lift van Abeltje? En druk je dan op de groene knop? Terwijl er staat: NIET OP DE GROENE KNOP DRUKKEN! Dat doen de eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt natuurlijk wel! Op welk eigenwijs kind jij lijkt, ontdek je in de nieuwe tentoonstelling in het Kinderboekenmuseum!

Wij gingen een ochtendje vloggen met Minoes, kliederen met Floddertje, een stukje rijden met Otje om te ontdekken op welk eigenwijs kind wij zelf het meest lijken. Samen met Mila (ruim 6 jr) die dól is op lezen!
Je meldt je aan bij Loket 2. Hiervoor heb je een polsbandje nodig. Wie het museum kent weet dat dit de 'slurpers' zijn die je ook bij Papiria gebruikt. Met het bandje activeer je de onderdelen en krijg je aan het eind per email je eigen welk-eigenwijze-kind-ben-jij toegestuurd. Klinkt moeilijk, is het niet!


We beginnen in de enorme handtas van Annie. Een rode tas maat reus, waar je binnenin plaats kunt nemen voor een filmpje over het leven van Annie. Dat ze een stoere en creatieve dame was wisten we al, maar na het filmpje waren we toch nog extra onder de indruk. Het verhaal wordt verteld door de kat en laat zo het leven zien van deze vrouw die zich niet liet afschrikken door 'hoe het hoort' en altijd haar eigen weg wist te volgen.We klimmen vervolgens net als Minoes en haar katten op het dak, we maken een poezenvlog. Je luistert naar een verhaal en vertelt het vervolgens zelf na. Nog niet zo eenvoudig. De adviesleeftijd voor de tentoonstelling is 7+ en bij deze opdracht, maar ook die we later van Floddertje tegenkomen begrijpen we dat goed. Voor kleinere kinderen is het zeker leuk om hier rond te lopen en te kijken, maar voor de opdrachten is het handig als je al lekker kan lezen.Mijn favoriet is de auto waarin je naar Annie FM luistert. Naast verhalen is Annie M.G. Schmidt ook bekend van haar versjes en liedjes. Als je aan de knoppen van de autoradio draait komen ze allemaal voorbij; een feest van herkenning!Nog zo'n topper is de lift van Abeltje met de beroemde groene knop. Druk je erop? Dan vlieg je na wat vragen beantwoord te hebben weg, hoog boven Den Haag! Te gek gedaan en ik weet nu dat ik een échte Minoes ben. Komt ervan als je thuis tegen de kat praat...En verder... We maakten rijmpjes met woorden, mixte lettersoep met Floddertje en keken vooral onze ogen uit. Deze tentoonstelling past écht bij de eigenwijze dame die Annie was. Geen saaie tentoonstelling met vitrines, maar haar verhalen zijn écht tot leven gekomen op zo'n manier dat ze ook de huidige generatie opnieuw kunnen boeien.

De eigenwijze kinderen van Annie hebben een eigen plek beneden in het museum gekregen naast het vernieuwde restaurant. En ze zijn hier om te blijven.. geen tijdelijke tentoonstelling dus, maar permanent. Fijn!En zeg nou zelf...wie houdt er nou niet van Annie M.G. Schmidt en alle door haar gecreëerde karakters? Een feest van herkenning dus voor ouders en grootouders en nog super actueel voor de kinderen van nu. Gaan!En welk eigenwijs kind wij bij ons hadden: wij gingen met de trein weer naar huis met onze enige echte eigen...Floddertje!

Check ook het filmpje dat we maakten tijdens ons bezoek:Tip: naast deze geweldig leuke tentoonstelling neem je natuurlijk ook een kijkje bij Papiria (voor kinderen vanaf 7 jaar), ABC met de dieren mee (voor kinderen van 2 t/m 6 jaar) en Ik ben Kikker (vanaf 0 jaar). Het Kinderboekenmuseum is ontzettend leuk voor grote én kleine kids!

Veel plezier!

groet, Tamara, Jantine en ons Floddertje Mila:-)

Kidsproof Den Haag uitagenda