Duurzame Dinsdag : Hero helpt! Zó maak je je kind bewuster

31 mei 2023

Op 5 september is het 'duurzame dinsdag'; de 'Prinsjesdag' van de duurzame ideeën! Lees hier de tips van Hero kindercentra om hier thuis mee aan de slag te gaan.

Samen met je kind naar een duurzamere wereld!

Duurzaamheid leeft!

Kinderen weten door school, tv en gesprekken met elkaar veel over het milieu en klimaat en de gevolgen van vervuiling voor onze leefwereld. Deze kennis kan voor kinderen overweldigend zijn. Sommige kinderen worden hier angstig van, of krijgen het gevoel dat hun toekomst hopeloos is. Uit onderzoek blijkt dat meer dan drie kwart van de kinderen zich hier zorgen over maakt. 

Wees eerlijk en hoopvol: We willen aan de ene kant voorkomen dat onze kinderen zich door doemscenario’s machteloos voelen over hun toekomst, maar aan de andere kant is het juist goed om hen bewust te maken van de positieve invloed die zij zelf kunnen hebben op het klimaat. De jeugd heeft immers de toekomst!

Ga het gesprek dus wel aan met je kind en stel vooral open vragen. Wat weet jouw zoon of dochter al over het onderwerp? Probeer erachter te komen hoe hij of zij hierover denkt of voelt.

Er zijn veel leuke en leerzame kinderprogramma’s en online games waar je samen met je kind naar kunt kijken en waarover je door kunt praten. Lees in het blog op de site van Hero kindercentra welke dat zijn.

Wat kunnen jullie zelf doen? Het is fijn voor je kind om te weten dat ze zelf ook iets kunnen bijdragen, dat ze invloed hebben. Kijk daarom eens samen met je gezin wat voor jullie haalbaar is. Dat kunnen hele praktische dingen zijn. Ga met je kind(eren) brainstormen en hoor wat zij voor goede ideeën hebben! 


Praktische en leuke duurzame tips:
- Maak elke week een wandeling en ruim onderweg zwerfafval op.
- Laat het licht en elektrische apparaten niet onnodig aanstaan.
- Koop niet te snel nieuwe spullen en breng overbodige spullen naar de kringloop.
- Eet seizoensgroenten en minder vaak (of geen) vlees.
- Ga op de fiets naar school en/of sport in plaats van met de auto.
- Knutsel duurzaam met restmaterialen.
- Zoek samen het speelgoed uit waar niet meer mee gespeeld wordt en geef het een tweede leven
Lees meer tips op de website van Hero kindercentra!

Jong geleerd is oud gedaan

Als kinderen van huis uit bepaalde normen en waarden al vroeg meekrijgen, zal dit op latere leeftijd meespelen in de keuzes die zij maken. Voorleven noemen we dat! Uit onderzoek blijkt dat als er op jonge leeftijd veel aandacht is voor duurzaamheid, zij op latere leeftijd een duurzamere levensstijl hebben.

Tekst: Saila Smit- Inhoudelijk Manager Pedagogiek en VVE
Meer tips en adviezen van Hero kindercentra? Lees hier de blogs 

Naar de website