Maak van gezond eten een feest!

26 september 2022
Natuurlijk willen we allemaal dat onze kinderen goed en gezond eten. Maar hoe maak je dat nou net wat makkelijker als het niet vanzelf gaat? Hero Kindercentra geeft tips!
Tips van Hero Kindercentra
Marloes Burgers is inhoudelijk manager kwaliteit en pedagogiek bij Hero kindercentra en deelt met ons haar tips om kinderen makkelijker gezond te laten eten. De tip die wij hier zeker uit mee zullen nemen is;

'Verzin samen met je kind wat leuke nieuwe recepten voor fruitwater en zorg dat er altijd een kan op tafel staat om bij te schenken.' Zo makkelijk en heel leuk en lekker!


Er komen steeds meer kinderen in Nederland met overgewicht. (1 op de 8 kinderen tussen de 4 en 12 jaar heeft overgewicht). Naast te weinig bewegen zijn overmatig en ongezond eten belangrijke boosdoeners. Smeerworst op brood en ’s middags een beker limonade: nog niet zo lang geleden was dit heel gewoon in gezinnen, maar ook op de kinderopvang. Inmiddels is de limo bij Hero kindercentra vervangen door water en de smeerworst door zuivel of groentespread; gezonde voeding heeft de aandacht.

10 tot 15 keer proeven
Net zo lastig als het is om slechte gewoontes af te leren, zo ingewikkeld is het om goede gewoontes aan te leren. Dat geldt zeker voor gezond eten. Zo moeten kleine kinderen een nieuw smaakje tien tot vijftien keer proeven om het te leren ontdekken en waarderen. Dat vraagt om geduld, maar zeker ook om een leuke en aansprekende benadering die kinderen uitdaagt. Als kinderen leren dat gezond eten lekker en leuk is, wordt gezond eten eerder een gewoonte. Deze kinderen zullen sneller en gemakkelijker later een bewuste keuze maken waar het hun voeding betreft. Ze vinden het gewoon lekker en ze zijn misschien niet anders gewend.

Zo laat je je kind op een leuke manier nieuwe smaken ontdekken:
– Maak van het bordje (gezond) eten een feestje door het leuk op te maken in de vorm van een gezichtje of een dier.
– Maak er een spelletje van; laat je kind blind proeven en raden wat ze eten, speel ‘groentedief’ met je peuter, laat je kind(eren) punten geven aan je kookkunst (kan alleen als ze het hebben geproefd).
– De echt lastige eter, kun je belonen voor elke nieuwe smaak die ze zonder mopperen proeven, bijvoorbeeld met een stickerkaart. Kaart vol = een beloning. Tip: Geef geen snoep als beloning, want dat geeft het signaal af dat snoep lekkerder is dan de groente en heeft dus een tegengesteld effect.
– Laat kinderen helpen met koken; wat je zelf hebt gemaakt smaakt extra lekker.
– Zorg dat er altijd lekker fruit of snackgroente voor handen is, dan pakt je kind het makkelijker.

Gezond eten doe je met al je zintuigen
Gezond leren eten doe je met al je zintuigen, door te proeven, voelen, ruiken en zien. De kinderopvang is een ideale plek om gezond eten te leren ontdekken. Jonge kinderen zijn erg gevoelig voor het gedrag van hun leeftijdsgenoten en dat maakt dat het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of de buitenschoolse opvang een goede plek is om gezonde smaakontwikkeling te stimuleren.

Water als #1 dorstlesser
Wat uiteraard niet kan ontbreken in een gezonde leefstijl is het drinken van water. Water bevat namelijk geen calorieën, er zit geen suiker in en het smaakt ook niet zoet. Als je kinderen structureel water geeft, wennen ze ook niet aan (ge)zoete dranken. Dit maakt water de allerbeste dorstlesser!

Op de website van de voedingscentrum lees je hoeveel suikerklontjes er in de diverse (ge)zoete drankjes zit. Dit is echt een eye opener en zorgt ervoor dat je bepaalde dranken in de supermarkt links laat liggen. Wist je bijvoorbeeld dat een pakje appelsap 5 klontjes suiker bevat, bepaalde yokidrinks meer dan 10 suikerklontjes en AA drink maar liefst 11 stuks?! Bedenk dat je ook water feestelijk en lekker kunt maken door er fruit of groente in te doen.

Klik door naar de website om te lezen over het gezonde voeingsbeleid bij Hero Kindercentra
Naar de website