Gezond mediagebruik: 7 TIPS!

27 maart 2022
Leidt het gebruik van telefoons, tablets en spelcomputers bij jullie thuis wel eens tot discussie of zelfs problemen? Met deze 7 praktische tips ben je dat de baas!

Binnen op de Ipad spelen of toch liever buiten?

Misschien wil jouw kind het liefst wel de hele dag spelen op de Ipad. Of alle filmpjes van zijn of haar favoriete vlogger bekijken. Het is vaak aanleiding voor veel gedoe in huis. Jij weet namelijk wel dat teveel mediagebruik niet zo goed is voor je kind. Lichamelijke problemen zoals oogklachten (bijziendheid), rugklachten en overgewicht, maar ook psychische, zoals gameverslaving en stress, liggen op de loer.

Vooral in de basisschoolperiode zouden kinderen minstens twee uur per dag buiten moeten spelen voor zowel hun lichamelijke als hun sociaal-emotionele ontwikkeling!

Moet je dan de IPad maar helemaal verbieden? Dat is je eigen keus natuurlijk. Maar het is in ieder geval wel verstandig om je kind te begeleiden en indien nodig goede afspraken te maken om tot gezond mediagebruik te komen. Hero kindercentra helpt je daarbij! 

7 tips voor gezond mediagebruik

  • Maak afspraken over het soort devices (tablet, laptop, smartphone, spelcomputer), het soort media en/of het soort games dat wel en niet gebruikt mogen worden.
  • Maak afspraken over de tijd en het moment dat je kind achter een beeldscherm mag zitten. Denk ook aan de afwisseling met fysieke activiteiten. Kies bijvoorbeeld een moment nadat je kind al uitgebreid heeft gesport of buiten heeft gespeeld.
  • Laat je kind alleen ‘goede en veilige’ mediaproducten gebruiken die aansluiten bij het ontwikkelingsniveau je kind. Probeer altijd eerst zelf uit hoe geschikt en betrouwbaar een app of game is en raadpleeg online adviezen van bijvoorbeeld. Kijkwijzer en PEGI.
  • Nóg 4 tips lees je op de website van Hero kindercentra 

Beeldschermgebruik per leeftijdscategorie

Op de website van Hero kindercentra lees je ook tot welke leeftijd beeldschermgebruik afgeraden wordt en de hoeveelheid tijd die kinderen van verschillende leeftijden maximaal aan beeldschermgebruik zouden moeten besteden. Komt jouw kind hier aan, gaat het er overheen of blijft het daar onder? En wat vind je daar van? 

Ben je benieuwd naar de adviezen, klik dan met de roze websitebutton door naar de site van Hero kindercentra! Naar de website