Help! Mijn kind is de hele dag online!

6 maart 2023
Gezond mediagebruik door kinderen, wat is dat? Hero helpt je op weg met deze 7 tips!
Media Ukkie Dagen - Hero kindercentra

Tiktok, YouTube, Fortnite, Insta, Snapchat… Een wereld zonder digitale media kunnen we ons tegenwoordig bijna niet meer voorstellen. Maar vaak is het mediagebruik thuis ook aanleiding voor veel discussie. Mediagebruik kan bovendien risico’s met zich meebrengen op sociaal vlak én voor de gezondheid van je kind. Belangrijk dus om erover na te denken hoe je wil dat je kind omgaat met digitale media.

Wat is het probleem?
Misschien wil jouw kind het liefst wel de hele dag spelletjes doen op de Ipad. Of alle filmpjes van zijn of haar favoriete vlogger bekijken. Het is vaak aanleiding voor veel gedoe in huis, want er moet natuurlijk ook voldoende buiten gespeeld worden!

Het zal niemand verbazen dat teveel mediagebruik niet goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Bovendien blijkt uit onderzoek dat teveel mediagebruik kan leiden tot lichamelijke problemen zoals oogklachten (bijziendheid), rugklachten en overgewicht. Kinderen en jongeren kunnen bovendien ook ongemerkt steeds meer stress ervaren door de overvloed aan informatie en prikkels. Ze moeten dezelfde YouTube-filmpjes bekijken als hun leeftijdsgenootjes, ze moeten hun berichtjes beantwoorden, hun Snapchat-score verbeteren en bijhouden hoeveel ‘likes’ ze hebben gekregen op hun TikTok-filmpje. Omdat dit een verslavende werking heeft zijn ze constant bezig met digitale media. Dit gaat vaak ten koste van andere activiteiten. Daarom zorgt spelen, veel bewegen en contact met andere kinderen voor een goede balans.

Vooral in de basisschoolperiode zouden kinderen minstens twee uur per dag buiten moeten spelen voor zowel hun lichamelijke als hun sociaal-emotionele ontwikkeling!

Digitale media helemaal verbieden?
Dat is natuurlijk je eigen keus. Maar het is in ieder geval wel verstandig om hier bewust mee om te gaan en je kind te blijven begeleiden. Zo nodig kun je samen goede afspraken maken om tot gezond mediagebruik te komen. 

Gezond mediagebruik
Voor baby’s en peuters heeft mediagebruik geen meerwaarde voor hun ontwikkeling. Kinderen leren juist het meest in de ‘echte’ wereld. Bij oudere kinderen begint de sociale omgeving echter vaak een rol te spelen. Wat leeftijdsgenootjes thuis mogen doen wil jouw kind vaak ook. Luister serieus naar wat je kind zelf wil en probeer als ouder uit te leggen wat jij belangrijk vindt en waarom. Zoek, als dit mogelijk is, samen met je kind een oplossing waar jullie allebei achter kunnen staan. Je kunt dit het beste doen op een moment dat er juist geen strijd is. Leg de afspraken die je samen maakt zo nodig vast in een ‘contract’ en kijk na een paar weken samen hoe het gaat.

Richtlijnen beeldschermtijd (inclusief tv kijken)
Nederland kent geen officiële richtlijnen voor beeldschermtijd. Op verschillende websites over mediaopvoeding van kinderen kom je het volgende tegen:

  • 2-4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot max 30 minuten per dag
  • 4-6 jaar: tien à vijftien minuten per keer, tot max één uur per dag,
  • 6-8 jaar: maximaal één uur per dag, verdeeld over periodes van max 30 min,
  • 8–10 jaar: maximaal één à anderhalf uur beeldschermtijd per dag,
  • 10-12 jaar: max twee uur beeldschermtijd per dag.

Stimuleer daarnaast dat je kind veel buiten speelt. En als je een spelcomputer wil aanschaffen, kies bij voorkeur een interactieve spelcomputer waarbij kinderen zelf moeten bewegen.


7 tips voor gezond mediagebruik

1. Maak afspraken over het soort devices (tablet, smartphone, spelcomputer), het soort apps en/of het soort games dat wel en niet gebruikt mogen worden.
2. Maak afspraken over de tijd en het moment dat je kind achter een beeldscherm mag zitten. Denk ook aan de afwisseling met fysieke activiteiten. Kies bijvoorbeeld een moment nadat je kind al uitgebreid heeft gesport of buiten heeft gespeeld.
3. Laat je kind alleen ‘goede en veilige’ mediaproducten gebruiken die aansluiten bij het ontwikkelingsniveau van je kind. Onderzoek altijd eerst zelf hoe geschikt en betrouwbaar een app of game is.
4. Toon ook interesse in het game- en mediagedrag van je kind: kijk mee met wat je kind doet, praat erover en stel vragen. Op deze manier blijf je met elkaar in gesprek en houd je grip op waar je kind mee bezig is.
5. Bespreek met je kind de mogelijke gevaren die je kind kan tegen komen zoals online oplichting, cyber pesten, nepnieuws, grooming, sexting, het verslavende effect van mediagebruik en de kostbare accesoires die je bij sommige games moet kopen.
6. Maak afspraken over bijvoorbeeld het wel of niet delen van privégegevens, het afschermen van profielen, het plaatsen van bepaalde foto’s, het reageren op vriendschapsverzoeken van onbekenden en over omgangsvormen op het internet.
7. Stel een internetfilter in zodat je kind niet geconfronteerd wordt met informatie, afbeeldingen of video’s die niet geschikt zijn. Zo’n filter kan bijvoorbeeld 18-plus-websites uitschakelen of een tijdslimiet op de computer instellen.


Last but not least: Voorbeeld doet volgen!
Wanneer je zelf de hele dag bezig bent met je telefoon, is het logisch dat je kind dit ook normaal vindt. Dus beantwoord zelf ook geen ‘dringende’ appjes tijdens het eten en lees geen mailtje terwijl je een spelletje met je kind speelt.

Wil je meer lezen: https://www.mediawijsheid.nl/
Voor ouders van peuters en kleuters:  https://www.mediaukkiedagen.nl/

Succes!

Tekst: Saila Smit- Inhoudelijk Manager Pedagogiek en VVE
Meer tips en adviezen van Hero kindercentra? Lees hier de blogs 

 
Naar de website