3x Tie-dye shirt maken

12 augustus 2020
Ook zo'n gaaf shirt maken? Loïs (12) legt je uit hoe je dat doet!
Tie-dye shirts maken

Tie dye shirt maken met acrylverf

Tie dye is zo leuk om zelf thuis te doen! Eerst ben ik naar de Action gegaan voor verf en elastiekjes. Benodigdheden: wit kledingstuk, bak warm water, zout, acryl verf, bidons, elastiekjes, gewoon water en iets waarop je het gaat doen (plastic zakken).- Doe zout in de bak met warm water, even roeren en leg dan het witte kledingstuk erin.
- Knijp het witte kledingstuk uit en leg het op plastic zakken. - Doe acryl verf in de bidon. 1 deel acrylverf en 3 delen water. Schud de bidon. PS: Mijn vader was niet zo blij dat ik zijn bidons heb gebruikt :)ONTWERP 1 TIE DYE T-SHIRT
Voor het eerste ontwerp knijp je het shirt gewoon slordig bij elkaar en doe er dan elastiekjes omheen.- Dan pak je de bidon met het verfmengsel en verdeel je het over het shirt.- Leg dan het shirt ergens neer en laat hem drogen.

ONTWERP 2 TIE DYE T-SHIRT

Voor het 2e ontwerp gebruik je een vork. Zet de vork met de punten midden in het shirt en draai de vork. Zo ontstaat er een draai.- Doe er dan elastiekjes omheen. In de vorm van een soort ster, van 8 vakjes.- Geef ieder vakje een kleur.
- Laat het kledingstuk nu een uur drogen.

ONTWERP 3 TIE DYE T-SHIRT
Voor het derde ontwerp rol je je shirt op en doe keer elastiekjes omheen. Geef ieder vakje een kleur. - Laat het kledingstuk een uur drogen.
- Na het uur haal je van alle kledingstukken de elastiekjes eraf. 
- Leg het nu ergens op een wasrek en laat hem nu 2 uur drogen. - Als het shirt daarna niet droog genoeg is kan je het shirt altijd in de droger doen.

Tie Dye shirt maken met Textielverf


Geïnspireerd door Loïs maakten Lewis en Olivia ook een tie-dye shirt. Zij gebruikten hiervoor Dylon textielverf. Nadeel daarvan ten opzichte van het gebruiken van acrylverf is dat het relatief dure verf is, we kochten daarom maar 1 kleur. We maakten ook een badje van warm water met zout, losten daarin de verf op, knoopten de shirts zoals in bovenstaande voorbeelden en legden de shirts een kwartiertje in de verfoplossing. Pas op: vlekken op de tafel of op de vloer krijg je niet meer schoon, ga dus lekker buiten aan de slag en dek alles goed af!! De houten lepel die wij gebruikten om de oplossing te roeren hebben we weggegooid, die werd niet meer schoon. Sterk spul, dat textielverf!

Goed uitspoelen, laten drogen, en Tadaaaa!! Het resultaat:Kun je een Tie Dye T-shirt wassen?

De grote vraag bij ons was: kun je deze shirts gewoon wassen? Wanneer je de acrylverf gebruikt, merkten wij dat het best nog een tijdje kan afgeven. De eerste keer heb ik het shirt op de hand gewassen. De keren daarna was ik het in de machine op 30 graden met vergelijkbare kleuren en met een 'color catch' doekje in de trommel. Dat werkt prima!

De shirts die zijn gemaakt met textielverf kun je na 1 keer goed uitspoelen gewoon in de wasmachine wassen. De eerste keer voor de zekerheid wel zonder iets anders erbij. Daarna gewoon tot 40 graden bij de rest van de was, ze blijven heel mooi en geven niet meer af! 

Je ziet het, het is niet moeilijk en het effect is altijd leuk en verrassend. Wij zijn benieuwd wat jullie ervan maken. Je mag altijd je ontwerp mailen aan haarlem@kidsproof.nl

Veel plezier met tie dye-en!

Groetjes, Loïs

TIP: wij schreven regelmatig handige blogs voor ouders. Neem eens een kijkje bij deze blogs, ze staan vol met leuke tips!