Zomerlezen: boekentips voor kinderen!

29 juni 2022
Suzanne werkt bij de bieb en weet alles van jeugdliteratuur. Zij geeft ons leuke boekentips voor deze zomer; voor elk kind, elk leesniveau en elke voorkeur vind je hier de leukste boeken voor deze zomervakantie!
Zomerleestips van Suzanne van bibliotheek Zuid-Kennemerland

Zomerleestips van Suzanne van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland

Suzanne werkt bij de afdeling Educatie van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland, heeft 2 zoons en leest zelf graag, óók jeugdliteratuur. Ze komt veel op basisscholen om te werken aan leesbevordering en omdat haar 2 zoons dyslexie hebben heeft zij zich ook daarin gespecialiseerd. Als we íemand om boekentips kunnen vragen is het Suzanne wel!

Misschien wil je net als Suzanne je goede voornemen weer eens oppoetsen: ‘Deze vakantie ga ik mijn kind écht weer eens een boek laten lezen.’ Lees dan deze zomerleesblog!


Lezen in de zomervakantie

Heb je kinderen die graag en veel lezen? Reserveer dan maar vast een extra tasje in de reisbagage voor alle strips en boeken. Als je kind niet zo graag leest, dan is het toch belangrijk om het lezen te stimuleren. Want zes weken niet lezen kan een dip betekenen in het leesniveau van je kind. Voorkom dus de zomerleesdip en help je kind met het kiezen van leesvoer. 

Is jouw kind moeilijk te motiveren om een boek te lezen in de vakantie? Kies dan geen leesboek maar iets anders. Je kunt zelfs elke week een ander genre kiezen om het verrassend te houden. Een stripboek, een moppenboek, een quizboek, een informatieboek over gamen of sport, een zoekboek… En wist je dat je ook tijdschriften voor kinderen kunt lenen in de bieb?


Vakantieboeken

Er zijn heel veel leuke zomerse boeken met vakantie-thema. Hier zijn een paar tips:
Ga mee naar Hotel Flamingo (Voorlezen 5+, Zelf lezen 7+)  het vervallen hotel dat Julia erft. Wat kan ze samen met de achtergebleven dieren doen om het weer op te knappen? Dit is een serie van 6 delen.
Een camping zonder wifi?! Dan kan Sarah niets op Insta posten! In Het geheim van de wifi (8+) gaan Sarah en Gijs op zoek naar… wifi dus.
Op Camping Cruel (10+) werkt Jolien. Haar werk bestaat niet uit knutselen en sporten met de kinderen. Nee, bij het kampvuur vertelt zij verhalen. Ze vertelt over geheimzinnige figuren die soms zomaar verdwijnen. Wat is fantasie en wat is werkelijkheid? 
Timo en de Oppasninja (9+) gaan nog even op vakantie naar camping De Golfslag. Als animatiekonijn Hoeplala weggaat, is er weinig te doen voor de kinderen. Maar al snel wordt Yushi benoemd tot campingninja.
Wat als je ouders een camping kopen aan de andere kant van het land, precíés in de zomer voor je naar groep 8 gaat?
In De zomer waarin ik in een caravan woonde (10+) lees je wat Juno daarvan vindt.
In Villa Valentijn (serie Izzy Love) (11+) logeert Isa bij haar ooms aan zee. Wat eerst een saaie vakantie lijkt te worden, loopt door allerlei ontmoetingen uit op een avontuur!Vakantielezen

Heb jij een kind in groep 3 of 4? Schrijf je dan zeker in voor Vakantielezen! Een leuk programma om met het hele gezin verhalen te lezen van bekende Nederlandse schrijvers en leuke opdrachten en spelletjes te doen. Ga mee naar Sportmanië, de Griezelkust en de Sprookjeseilanden. Er is nog een mooie prijs te winnen ook!


Zomerleesbingo

Met de zomerleesbingo wordt lezen nóg leuker door alle grappige opdrachten. Download 'm hier gratis en ga aan de slag!Lifehack voor onderweg: luisterboeken

Suzanne tipt de luisterboeken in de Online Bibliotheek regelmatig en is zelf ook een groot fan. Tijdens lange autoreizen zijn luisterboeken een enorme lifehack. Het aanbod van leuke boeken is zo groot, er is echt voor elk wat wils. Enkele tips:

Juf Braaksel en het meesterbrein van Carry Slee: Lotte en Thijs zijn vastbesloten om een plan te bedenken om Braaksel van hun school te verjagen, maar dat is nog niet zo makkelijk. Als er een nieuwe jongen in de klas komt, krijgen ze weer hoop: Lucas is pas 7, maar blijkt superslim te zijn. Misschien kan hij hen helpen om een nieuw masterplan te bedenken? 
De Nee-Hoorn van Marc-Uwe Kling: In het Heerlijke Hartenwoud wordt een kleine poezelige eenhoorn geboren. Hoewel iedereen hem ontzettend li-la-lief vindt en hem gesuikerd geluksgras voert, gedraagt hij zich helemaal niet als een eenhoorn. Hij zegt constant op alles NEE, dus noemt zijn familie hem de NEEhoorn.
De slag om Bullebak van Marieke Smithuis: Luisterplezier met grappige en herkenbare avonturen van twee leuke zusjes.Tot slot nog deze belangrijke tip; wist je al dat lidmaatschap van de bieb voor kinderen tot 18 jaar gratis is? Top toch? Klik door naar de website voor nog veel meer boekentips. Heel veel leesplezier gewenst!

Naar de website