Familie Fiets & Food route

24 september 2021
Fietsen met je kinderen leuk? Wel met deze Familie Fiets & Food route dwars door de Boterhuispolder onder de rook van Leiden. Onderweg kom je héle leuke stops tegen. Leuk gezinsuitje!
Op een prachtige woensdagmiddag in september stapten we op de fiets voor de Familie Fiets & Food route. De route brengt je langs 4 locaties en kronkelt zo'n 8 kilometer lang door de eeuwenoude Boterhuispolder met koeien, molens, water en mooie luchten... heel veel Hollandser kan niet!Wij starten bij Brasserie Zijlstroom in de oude meelfabriek. Sowieso een héle leuke plek net buiten de stad en aan het water om lekker te smullen van allerlei streekproducten uit de omliggende Boterhuispolder. Bij elke locatie vind je een bordje met daarop een QR code waarmee je informatie over het desbetreffende bedrijf vindt. Ook zie je een kort filmpje waarin de lokale ondernemer duidelijk maakt hoe ze hun steentje bijdragen aan duurzamere wereld.Wij stapten op de fiets en volgden de route naar de Werkplaats om de hoek. (PS: de route gaat eigenlijk andersom, maar zo kan het natuurlijk ook;-). Wát een leuke plek is dit! Je vindt hier een pluktuin, kippen, een weitje waar je lekker kunt genieten van alle bloemen en rust en je kunt allerlei lekkers krijgen.De kinderen kunnen hier leuke activiteiten doen zoals een insectenhotel maken en cupcakes versieren (deze van tevoren even aanvragen, dan bakken ze ze vers voor je). Ook is er een thee- en insectenspeurtocht.We hadden hier de hele middag wel willen blijven, zo fijn! Maar we zijn toch maar op weg gegaan en fietsten dwars tussen de koeien door. Daar moet natuurlijk een foto van gemaakt worden!

 

Onderweg zagen we ook hele mooie koeien: de Lakenvelders! Je herkent deze aan het 'laken' op hun rug. Wat een prachtige koeien zijn dit toch! En ze lagen er ook heel fotogeniek bij, zo aan het water met een Hollandse lucht en bootje op de achtergrond... dus maar weer even afstappen voor een kiekje:-).Deze koeien horen bij de volgende locatie op de route: Lakenvelder boerderij Boterhuispolder. De boer heeft ons alles verteld over dit Oud Hollandse koeienras en hoe hij zijn boerderij duurzaam runt. Zo mogen de koeien met hun kalfjes de hele zomer samen naar buiten om heerlijk te grazen op de weilanden waar je dwars doorheen fietst.In de Vleeswinkel, een heel klein huisje op het erf, kun je iedere zaterdag vlees van de Lakenvelder kopen. Ondertussen vermaken de kids zich prima op de skelters en trampoline in het weitje erachter en willen ze ook hier graag langer blijven:-).De route gaat verder, heerlijk langs de Kager Plassen. We zien de witte zeilen van de bootjes, en fietsen dwars door het boerenland naar nóg zo'n fantastische plek: Boerderij Boterhuys!Boer Gerard en boerin Mieke verbinden graag de stad met het platteland. Mieke laat ons met trots het hele bedrijf zien; ze wil ook graag dat mensen hen het hemd van het lijf vragen en mensen zo kennis laten maken met hun duurzame manier van boeren. De kinderen vermaken zich meer dan goed in de hooiberg waar je veilig kunt spelen en ook is er een speeltuin met waterpompen in het weitje voor de boerderij.En dan worden we meegetrokken door de kids want er zijn biggetjes! Zó ontzettend schattig!Je kunt hier ook allerlei biologische boerenproducten kopen, zoals zelfgemaakt ijs en ander zuivel, vlees, tarwe-producten, groenten en fruit, wol van eigen boerderij en collega-boeren. Wij gaan voor een ijsje op deze zonnige middag. Yummie!En dan fietsen we weer terug naar het startpunt en genieten we ondertussen nog van de mooie molen, het water en het heerlijke zonnetje.Terug bij Brasserie Zijlstroom worden we verwend met een proeverij van streekproducten... wát een feestje vandaag!Tip: de bitterballen van Lakenvelder koeien zijn écht een aanrader...! Onze conclusie: dit is écht een hele leuke fietsroute met je kinderen. We hebben ze geen moment horen klagen over het fietsen. De route is echt fijn opgedeeld en er zijn hele leuke stops onderweg.


Via de roze button klik je door naar de website van de Familie Fiets & Food Route. Daar vind je ook informatie over de openingstijden van de verschillende locaties die je kunt bezoeken. Handig om dat vooraf even te checken!

We wensen iedereen veel fietsplezier in de prachtige Boterhuispolder!

Tamara & Jantine - Kidsproof LeidenFotografie: Buro JP & Kidsproof.nl Naar de website