7 x de leukste kabouterpaden in Leiden en omgeving

10 oktober 2023
Weer of geen weer? Een kabouterpad lopen met je kind(eren) is altijd een goed idee! In dit blog vind je de leukste wandelingen op een rij, variërend van een halve tot maar liefst vier kilometer. Voor elke leeftijd wat wils dus. Soms koop je bij de start een complete kabouteruitrusting en soms neem je je eigen knapzak mee. Lees snel verder voor onze tips in omgeving van Leiden.
5 x de leukste Kabouterpaden regio Leiden

Kabouterpad bij Kasteel Keukenhof 

Midden in de Bollenstreek vind je het historische Kasteel Keukenhof in Lisse. Ook hier hebben ze in het bos een leuk kabouterpad aangelegd. De zestien kabouterpaaltjes wijzen je de weg en staan verspreid over het landgoed. De wandeling van 750 meter lang begint en eindigt bij de dierenweide. Heel leuk voor kleine kinderen, maar wat minder geschikt voor een kinderwagen. Zeker wanneer het heeft geregend. Na de wandeling kunnen jullie nog even dieren aaien of een drankje doen op het terras van de Hofboerderij. 

 

Kabouterpad bij Kinderboerderij Merenwijk

Ga je mee het bos in? Doe het Kabouterpad bij kinderboerderij in de Merenwijk in Leiden en zoek naar levensgrote kabouters en doe verschillende leuke opdrachten. Bij het theehuis haal je een gevulde knapzak. Met een blinddoek, rozijnen, een boekje met een zoekkaart bodemdiertjes, boekje zoekkaart dierensporen, loep, en natuurlijk het (opdrachten)boekje van het kabouterpad Merenwijk. De inhoud is geschikt voor een groepje van 3 tot 5 kinderen. Je kunt er ook een echter kaboutermuts bij kopen. Dan is het hélemaal echt!Duinkabouterpad Hollands Duin

Bij het restaurant Langs Berg en Dal in Noordwijk ligt het duinkabouterpad van Hollands Duin. Voor € 6,50 per kind koop een toffe puntmuts en een knapzak vol lekkers! Volg samen de rode routepaaltjes en de houten kabouter, luister naar een verhaal uit het kabouterboek en doe opdrachten. Dan smaakt die pannenkoek na afloop extra goed. De wandeling is 500 tot 1500 meter, maar niet geschikt voor mindervaliden en de start is pittig met een buggy of kinderwagen.  

 


Duinkabouterpad Langevelderslag
 

Ga op zoek naar Dirk de Duinkabouter in het duingebied bij Langevelderslag. Bij strandrestaurant Nederzandt meld je je aan voor deze te gekke duinkaboutertocht. Met een muts, gevulde knapzak en opdrachtenboekje met aanwijzingen vinden jullie de weg naar Dirk. Letten jullie goed op kaboutersporen? Deze tocht is voor stoere kabouters tussen de zes en negen jaar die prima vier kilometer kunnen lopen. Omdat ook deze route over smalle, onverharde paden gaat is het helaas niet fijn voor mensen met een fysieke beperking of kinderwagen. 


Het Kabouterpad van Villa Ockenburg
Den Haag

Bij deze historische buitenplaats in Den Haag vind je een kabouterpad van circa 950 meter. Supergeschikt voor de kleine beentjes, maar ook toegankelijk met rolstoel en kinderwagen. Tijdens jullie zoektocht naar kabouterpaaltjes maak je de kids gelijk enthousiast over de prachtige natuur en het bos rondom de villa. Voor € 5 koop je een kabouterrugzak met een rode muts, vergrootglas, een pakje drinken en een stuk fruit. Daarna nog zin in wat lekkers of om de speeltuin in te gaan? Het kan hier allemaal! 

 

Kabouterpad Bentwoud 

In de regio Groene Hart is restaurant Roest in Benthuizen dé plek waar een toffe kabouterrugzak voor jouw gezin klaarligt! Luister goed naar het verhaal uit de kabouterklapkaart, doe samen de opdrachten en kijk uit naar de paaltjes. Aan het einde maakt je zoon of dochter een prachtig natuurschilderij als aandenken. Let even op de openingstijden van Roest en de start van de route: die ligt daar een kilometer vandaan. Kabouterpad Bentwoud is 1200 meter lang en dus precies goed voor kinderen van drie tot en met zes jaar. Omdat de wandeling over onverharde wegen loopt, is het niet aan te raden om met een rollator, wandelwagen of rolstoel op weg te gaan.  

 

Kabouterpad bij de Papaver

Maak samen met de kids een wandeling door het Heempark in Delft en zoek de kabouterdeurtjes! In het Kabouterpad-boekje van De Papaver vind je hele leuke verhaaltjes die je voor of samen kunt lezen en ontdek wat kabouters allemaal doen in het park! Superleuk voor iedereen vanaf 4 jaar.Kabouterpaden zijn ideaal voor het verkennen van de natuur en kan een geweldige manier zijn om quality time door te brengen met familie en (klein)kinderen. De vijf kabouterpaden in de regio Leiden bieden allemaal een unieke en spannende ervaring, en zijn perfect voor zowel jong als oud. Of je nu op zoek bent naar een avontuur in het bos of duin of gewoon even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad, deze kabouterpaden bieden voor elk wat wils. Dus waar wacht je nog op? Trek je wandelschoenen aan en ga op (kabouter) pad om deze magische wereld te ontdekken!

Veel plezier! Leuke tips of foto's van Kabouterpaden om met ons te delen: leiden@kidsproof.nl