Dagje of weekend Leiden met kinderen

22 juli 2018

Het is donderdagochtend en we starten met een frisse duik in de zee. Vanmiddag gaan we de nabijgelegen stad ontdekken. Waar we zijn?
We overnachten bij Stayokay in Noordwijk en gaan op ‘citytrip’ naar Leiden. Lees onze tips voor een geslaagde dag of mini-vakantie met kinderen in en om Leiden.

Woensdagmiddag na school pakken we onze tas en rijd ik met mijn 2 zoons naar Stayokay Noordwijk. Morgen hebben ze studiedag, we gaan op een mini-vakantie! Wat onze aanraders zijn:

1-    Overnachten bij Stayokay en naar het strand
Wat een heerlijke plek direct aan de duinen: hostel Stayokay Noordwijk. Op het parkeerterrein was ik de jongste al kwijt, die rende de heuvel af en zat in de speeltuin. We kregen een kleine rondleiding bij het inchecken, naar de schapen Sam en Thijs op het grasveld, de voormalig molen op het terrein, langs de fiets- en stepverhuur en het nieuwe terras voor de deur. Dat ziet er goed uit! 
Stayokay Noordwijk terras

We nemen onze intrek in de kamer met 3 stapelbedden. Als familie krijg je natuurlijk je eigen kamer, dus we pakken allemaal het onderste bed van ons eigen stapelbed. Aan het eind van de middag wandelen we het duinpad af naar het strand. Een goede 15 minuten lopen, maar dan heb je ook wat. Een prachtig breed strand, praktisch voor jezelf alleen. Er zijn hier geen faciliteiten dus wil je liever naar een strand met strandtent, ga dan naar het iets verderop gelegen Langevelderslag.

Langevelderslag

Het verblijf bij Stayokay is inclusief lakenpakket, handdoeken en een uitgebreid ontbijtbuffet. Wij hebben heerlijk zitten smullen met verse broodjes, fruit, yoghurt, koffie en sapjes. Mjammie..


2-    Pannenkoeken eten en op kaboutertocht
Pannekoekenmonsters zijn die kids van mij. Boffen dus dat naast het hostel een pannenkoekenrestaurant ligt. Langs berg en Dal is een mooie, bijzonder goed verzorgde plek met een heerlijke kaart, waar meer dan pannenkoeken alleen op staan. Binnen lonkt de speeltuin en filmruimte.Maar wij gaan juist naar buiten: Bij restaurant Langs Berg en Dal ligt een knapzak van Staatsbosbeheer voor je klaar. Met een puntmuts op lopen kids met hun ouders een route van 500 tot 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. En dit allemaal voor de deur van je hostel.Je volgt de mooie rode routepaaltjes, na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen. Tip: dit is natuurlijk ook een leuk idee voor je feestje, met als afsluiter een heerlijke pannenkoek!

3-    Stadswandeling Leiden
Na onze duik in zee is het tijd om de stad op te zoeken! We parkeren bij Parkeergarage Lammermarkt. Een beleving op zich vanwege de garage die als een schroefdraad diep de grond in draait. Boven de grond verrassen de bedriegertjes voor Molen de Valk en brengen we ons eerste half uurtje met waterpret door.We lopen de stadswandeling: Paardenpies, pastinaak en penselen, met Rembrandt door Leiden. Een wandeling speciaal voor gezinnen. Nu zijn mijn kinderen niet al te dol op wandelingen, dus doen we extra ons best het leuk te maken. Het terras van Boutique Hotel d'Oude Morsch is punten scoren bij de boys. Tostis eten, drinken en een mooi speelschip, top pitstop! Meer over deze fijne plek lees je in ons blog over Park de Put.De route valt ook in de smaak. Het routeboekje (te koop bij de VVV) staat vol vermakelijke verhalen over Rembrandt, bijvoorbeeld hoe hij de familiepo leegde boven de straat. Jek, gelukkig is het nu een stuk schoner.4. The Young Rembrandt Studio
In een mooie 7 minuten durende ‘video mapping’ maak je bij de Young Rembrandt Studio aan de Langebrug kennis met de jonge Rembrandt en de belangrijkste mensen in zijn leven. Wij werden echt een beetje betoverd door de voorstelling. De lichtbeelden vliegen door de ruimte, projecteren water, vuur, schilderijen en meer. Het is een enorme beleving en zoveel meer dan we ons voor konden stellen. Echt voor iedereen: bezoeker en bewoner een aanrader!5. Waterspeeltuin Rijksmuseum Boerhaave
Het is kiezen welk museum we bezoeken, Leiden is namelijk rijk bedeeld. Het wordt Rijksmuseum Boerhaave. Strijk neer op het terras met een ijsje terwijl de kinderen heerlijk spetteren en plonzen in de waterspeeltuin van dit museum. In de zonnige binnentuin kun je water pompen, bootjes lossen en een weerstation bedienen. Wij maakten een filmpje, waarin goed te zien is hoe fantastisch leuk deze waterspeeltuin is. Vergeet Rijksmuseum Boerhaave zelf trouwens niet, want er is hier zoveel te ontdekken.
We sloten onze trip af met een toffe vaartocht met de pendelboot van Leiden naar Katwijk, (alleen juni-september) om vanaf daar terug te keren naar het hostel in Noordwijk. Maar daarover lees je de volgende keer meer....

Vraag je je af of Leiden leuk is als uitje met kinderen? Ja! dat is fantastisch zelfs. Dit is slechts een greep uit de Kidsproof activiteiten in Leiden. Lees op Kidsproof Leiden meer over het Rijksmuseum van Oudheden,  Museum Volkenkunde, de Hortus... en meer. Tot in Leiden, en neem vooral je kinderen mee!


Tamara