Rondje Singelpark in Leiden wandelen met kinderen

15 januari 2021
Wat doen we tijdens de lockdown? Wandelen! Wat fijn dat er nu een compleet rondje Singelpark te lopen is in Leiden. Zelfs de kinderen zijn enthousiast..
Singelpark route wandelen Leiden
Onze kinderen zijn niet zo snel enthousiast over een rondje wandelen kan ik je vertellen. En daar baal ik flink van. Zeker nu we tijdens de lockdown toch al zo veel binnen zitten. Gelukkig hebben we met het Singelpark in Leiden een nieuwe troef achter de hand. Loop je een rondje met ons mee?

Over het Singelpark
Het Singelpark nadert zijn voltooiing. Wij liepen al eerder stukjes van de route, maar nu een keer het volledige rondje van zo'n 6,5 kilometer. Het rondje volgt, de naam zegt het al de 7 singels die rondom het historische hart van de stad lopen.Het is de groene ring van de stad, waar je van park naar park loopt. Door een aantal nieuwe bruggen is het nu een rondje zonder begin en zonder eind en kan je hier heerlijk wandelen. Bij de meelfabriek wijk je nog een stukje af, daar komt straks het nieuwe Lakenpark. En daarmee krijgt Leiden een gloednieuw park met een natuurspeeltuin!Speuren of wandelen met een e-gids..

Wij kozen om op de bonnefooi te lopen. De route is overal gemarkeerd met herkenbare bakens, groene metalen bomen en leuke kleurrijke bloemen en dierfiguren. Als je deze volgt samen met de informatieborden kom je een heel eind. Voordeel is dat de kinderen het zien als één grote speurtocht. Wie vindt de volgende vlinder, vogel, bloem etc.Eerlijk is wel om te zeggen dat we af en toe even 'de weg kwijt waren'... dat was vooral op de stukken waar de route nog niet helemaal de Singel kan volgen of waar we een onder een nog niet bekend poortje door moesten. Leuk hoor op momenten dat je weer wat nieuws ontdekt: "Hé zit hier een poortje? Nooit geweten!"Wil je al dat gespeur niet dan kan je natuurlijk eenvoudig de route downloaden en uitprinten, een kaart bij de VVV halen of met een gratis e-gids op pad gaan.

Nieuwe ontdekkingen
Dat is ook echt leuk aan de Singelparkroute: de nieuwe ontdekkingen. Nieuwe stukjes stadsontwikkeling, een ander perspectief van de stad vanaf een hoge brug. We hebben onze eigen stad écht op een andere manier mogen ontdekken.
Van speeltuin naar speeltuin..
Leuk aan de route voor kinderen is dat je zoveel speeltuinen tegenkomt. Natuurlijk loop je het risico dat ze ergens willen blijven hangen en dat je rondje halverwege stopt in de speeltuin (zoals die van het Ankerpark hieronder) maar of dat erg is...Leuke speeltuinen in het Singelpark voor kinderen vind je bij:
- Ankerpark,met afgeschermd speeltuintje en voetvalveld.
- Blekerspark, grote nieuwe speeltuin met veel hout.
- Energiepark
- Park de Put, met een speelboot.
- Lakenpark, nieuwe natuurspeeltuin eind 2021 verwacht.
- Plantsoen, klein speeltuintje een voiliere en natuurlijk de kabouterbomen.Lengte
Zoals gezegd is de complete Singelparkroute 6,5 kilometer ofwel zo'n 9000 stappen (check, dat tikt lekker aan voor je dagelijkse doel op de stappenteller). Niet voor alle kinderen haalbaar natuurlijk. Met een buggy of kinderwagen is de route te doen, mits je in staat bent de buggy over een aantal bruggen te tillen. Vooral de brug bij de Utrechtse Veer is best hoog. Ben je slecht ter been dan zijn deze bruggen ook flinke obstakels. Eventueel kan je en klein stukje omlopen om de brug te omzeilen. Voor kleine beentjes is een loopfiets, step of fietsje aan te raden.Rondje van een goed uur
Doordat het een rondje is maakt het niet uit waar je start natuurlijk. Wij begonnen bij Museum Volkenkunde en liepen tegen de richting in, via Park de Put (hieronder op de foto), de route in een goed uur.Pitstop onderweg..koffie en toiletten
Maaam ik moet plassen.. geen nood.. Op de Singelparkroute zijn verscheidene toiletten te vinden. Enkele toiletten zijn ook open gedurende de corona-sluiting / lockdown van de horeca. Zo kan je bij het Centraal Station terecht en hebben de nieuwe parkeergarages van de stad standaard een toilet (Garenmarkt en Lammermarkt garage bij Molen de Valk ).Als alternatief kun je ook de app ‘HogeNood’ voor Apple en Android gebruiken. Op de route kwamen we ook heel wat koffie-to-go tegen, bijvoorbeeld bij Boutiquehotel D’Oude Morsch (Park de Put), Café de Vriend (Boisotkade) en bij de Hortus Botanicus (Rapenburg).We gaan in het voorjaar zéker nog een keer het rondje Singelpark in Leiden wandelen met de kinderen. Dan kunnen we hopelijk een paar fleurige foto's maken van alle voorjaarsbloemen in het Plantsoen bijvoorbeeld. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen met het Singelpark in Leiden. We horen het graag via leiden@kidsproof.nlVeel wandelplezier! Tamara Naar de website