• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Tips voor uitjes in het Land van Wijk & Wouden met kinderen

6 juli 2023
Het échte boerenleven en de polders ontdek je met je kinderen in het Land van Wijk & Wouden. Pak de fiets, picknickmand, je zwembroek of laarzen en ontdek het buiten leven.
Een mooi startpunt van je polder ontdekkingtocht met kinderen is het Recreatief Transferium langs de A4. Met een gave natuurspeeltuin voor zowel jongere als oudere kinderen is dit een goed begin.

Er is een ontdekkingspad voor kinderen. De ontdekkingskaart haal je op bij Boer en Goed, het kaaswinkeltje naast de speeltuin. Ook kan je hier een Naar Buiten! ontdekkingskist ophalen en kunnen kinderen gewapend met schepnetjes en zoekkaarten ontdekken wat er in de slootjes leeft.

In de winkel Boer en Goed vind je héérlijke kazen en andere streekproducten. Hier vul je je picknickmand voor de dag, zeker even langs gaan dus!Route op de fiets
Een leuke route om te volgen op de fiets is de Boerenkaasroute. Deze route is 20 km lang en brengt je dwars door het Land van Wijk & Wouden langs oude molens, streekwinkels en bezoekboerderijen. Er is alle ruimte om te picknicken, fantastisch uitzicht gegarandeerd! Kortom een leuk uitje met het hele gezin!In het spoor van het polderbeest

Om kinderen kennis te laten maken met de polder is er de polderbelevingskaart  In het spoor van het polderbeest. Onderweg zien kinderen de polder door de ogen van de dieren die er wonen. Bij elke route staat uitleg over de dieren en planten die ze tegenkomen. De kaart is verkrijgbaar bij het Recreatief Transferium, de receptie van het gemeentehuis van Zoeterwoude, de VVV en bij een aantal (kaas)boerderijen en campings.

Wandelen en struinen door de polders
Rond half juni gaan de meeste boerenlandpaden open. Trek je laarzen aan en kom ook genieten van al het moois dat het weidse polderlandschap te bieden heeft. De boerenlandpaden in het Land van Wijk & Wouden zijn meer dan alleen wandelroutes: het zijn avonturen in de polder! Een aanrader is het rondje Gelderwoudse kerkpad dat start bij ijsboerderij de Jong in Zoeterwoude. Een kort maar verrassend ommetje! Je wandelt via een eeuwenoud kerkpad door de Gelderwoudse Polder, een weidevogelgebied bij uitstek. Met een ijsje als beloning natuurlijk!

Ook een wildplukavontuur is reuze leuk met kinderen. Ga op pad met een natuurgids of ga zelf op pad. Een wildplukwandeling is een struintocht door een natuurgebied of park. Op een vierkante meter zijn vaak al verschillende eetbare wilde groenten of kruiden te vinden. Voor kinderen is het wildplukpad bij Boerderij ’t Geertje een aanrader.Het Polderpad is een leuke wandel- en belevingsroute van 3 kilometer door het Prielenbos dat ook bij 't Geertje start. Het klompenpad dat ook hier start is een route voor de kleintjes vanaf 2 jaar. De route is 0,5 tot 1,2 km lang en begint achter de koeienstal. Onderweg zijn er van allerlei spannende avonturen te beleven, zoals over of onder boomstammen door klimmen.
Slapen bij bij de boer
Een nachtje slapen op de boerderij tussen de koeien, dat is pas een avontuur! En dat kan in het Land van Wijk & Wouden. Zo kun je bij Zuivel- en kampeerboerderij Veldhoeve kamperen maar ook in een zomerhuisje (foto) verblijven. De schattige varkentjes en de vele koeien houden je gezelschap! Stop hier zeker voor de leuke landwinkel. In het seizoen verkopen ze naast zuivel en cadeaus heerlijke aardbeien, verse bloemen en meer.Kamperen kan ook bij boerderij ’t Geertje op het trekkersveldje of in de blokhut. Wil je wat luxer dan is er een schattig huisje. Hier maken jong en oud het echte boerenleven mee: je wordt gewekt door de haan en je kunt meehelpen de koeien na het melken het weiland in te doen.

Plons!
Bij warm weer is een flinke plons in het water heerlijk! De Zoetermeerse plas (NoordAA) is een recreatiegebied waar je kan zwemmen, skeeleren, fietsen of op het strand neerstrijken. Ook leuk: huur een SUP. En ontdek het water vanaf je padllebord, zelfs de hond kan mee! Ook heeft het Land van Wijk & Wouden een prachtig buitenzwembad; zwembad Haasbroek in Zoeterwoude, met apart peuterbadje. Fijn voor na je wandeling of fietstocht.Leuke locaties
Naast de bovengenoemde adresjes tippen we ook de Elza Hoeve, waar je kunt koe-knuffelen. Met overall en laarzen aan krijg je een rondleiding op de boerderij en mag je even heerlijk tegen zo'n zwart witte reus aan leunen. Leuke gezinactiviteit die zo'n 2,5 uur duurt. Ook kan je hier een picknickmand reserveren die je achter in het weiland op een mooi plekje kan uitpakken en opeten. Mjammie.

Ook Bij Mei is een fijn adresje! Deze zelfoogsttuin in Zoeterwoude heeft groenten en bloemen. Je plukt er zelf een prachtig boeket voor op de keukentafel. Een mooi aandenken aan je dagje polder met kinderen.Tot slot tippen we graag Landwinkel Sonneveld en dan specifiek de schenkerij die je hier tussen de appelbomen vindt: Schenkerij “de Boomgaard” is een landelijke en unieke locatie midden in de boomgaard waar je superleuk zit voor een lunch of sapje. Je vindt ze aan de rand van het dorp Benthuizen. Aan het begin van de zomer koop je de lekkerste kersen in de landwinkel, in het najaar pluk je je eigen appels. Een feestje!We nodigen je graag uit de stad een dagje achter je te laten en het Land van Wijk & Wouden met kinderen te ontdekken!