Vrijwilliger Vitalis Maatjes aan het woord

30 april 2020
Regelmatig leuke dingen doen met een kind dat jouw aandacht goed kan gebruiken. Dat doen de vrijwilligers zoals Judith bij Vitalis Maatjes.
“Lieve Judith, gefeliciteerd met jouw verjaardag! Zullen we snel weer afspreken? Ik mis je”

Gister kreeg ik deze tekst op een joekel van een verjaardagskaart van mijn maatje Aya. We zijn al twee jaar officieel geen maatjes meer maar wij hebben elkaar niet los gelaten. Omdat we zo’n goede band hebben gekregen in de anderhalf jaar dat wij zijn gekoppeld door stichting Vitalis.

Toen wij aan elkaar werden voorgesteld was Aya net 12 jaar en startte zij in de brugklas. Deze maand heeft zij gehoord dat zij door haar keiharde werken, overgaat naar 4 havo. Ik ben ontzettend trots op haar.

Ik meldde mij tóen aan als maatje bij Vitalis omdat het me vooral heel leuk leek en omdat ik dacht dat ik wel iets kon betekenen voor een pubermeid. Een luisterend oor zijn, een ander geluid bieden, gezelligheid, er op uit gaan en dit was precies wat Aya nodig had. Vitalis dacht dat wij vanwege onze karakters en temperament (Aya heeft adhd) wel een goede klik zouden hebben. Dit hebben zij heel goed ingeschat.

We hebben enorme lol samen en schakelen moeite loos van cupcakes bakken naar ‘4 op­een­rij’ naar Knolpower op Youtube. Enzo is natuurlijk allang niet meer interessant, die is zij inmiddels ontgroeid. Het is nu Billie Eilish die we volgen.

De onderwerpen van gesprek zijn veranderd van roze beugel stiekjes naar beroepskeuzes, tentamenstress en de sfeer thuis of met vriendinnen.

Aya ontlaadt zichzelf als zij bij mij thuis is en ontspant. Ik ben blij haar dat te kunnen bieden.
Judith.Heb je even? Word ook maatje!
4 uur per week…...dat is wat het kost om een kind extra aandacht te geven. Vrijwilligerswerk hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Het gaat om de kwaliteit van de uren die je samen doorbrengt.  Vind je 1x per week te veel? Dan kun je er ook voor kiezen om eens in de twee weken aandacht te geven aan jouw maatje en daar zijn ze ontzettend dankbaar voor! Vrijwilligers worden gezocht in Haarlem, Noordwijk(kerhout), Oegstgeest, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar/Voorschoten, Rijswijk, Den Haag, Delft en het Westland.

Over Vitalis Maatjes
Vitalis is een professionele non-profit organisatie en heeft als doelstelling het begeleiden van kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 18 jaar, die zich als gevolg van een tekort aan aandacht in een kwetsbare positie bevinden en het risico lopen in de problemen te raken. Dit ter voorkoming van intensieve professionele jeugdhulpverlening.

Aanmelden als vrijwilliger of een kind om aan te melden? Klik door naar de website>>
Naar de website