Ontdek Leiden en de Bollenstreek met kinderen: stad, strand en avontuur!

7 juli 2021
Leiden is een heerlijke stad met kinderen.  Fijne buitenspeelplaatsen, véél kidsproof musea, restaurantjes, goeie ijstentjes... Ook fijn: het strand en de Bollenstreek liggen om de hoek! Ontdek ze samen met Kidsproof Leiden.

Of je nu een dagje, weekendje of langer Leiden en haar kustregio bezoekt met je gezin: wij vinden het een héle goede keuze. We tippen je graag leuke plekken uit eigen ervaring!


Bollenstreek: strand, kabouters, ezels, treinen, spelen en avontuur!

Tijdens onze 'citytrip in eigen regio' hebben we overnacht in een familiekamer bij hostel Stayokay Noordwijk. Een heerlijke plek bij de duinen. Op het parkeerterrein was ik de jongste al kwijt, die rende de heuvel af en zat in de speeltuin... Dat ziet er goed uit! 

Stayokay Noordwijk terras

Wandel het duinpad af naar het strand, een goede 15 minuten lopen, maar dan heb je ook wat. Een prachtig breed strand, praktisch voor jezelf alleen. Er zijn hier geen faciliteiten dus wil je liever naar een strand met strandtent, ga dan naar het iets verderop gelegen Langevelderslag. Hier vind je Vrijstaat Nederzandt waar je heerlijk kunt eten, drinken en ontspannen en naast het terras de fijne duinspeeltuin en een kabouterpad.  Tip: naast het hostel vind je restaurant Langs Berg en Dal, waar je ook heerlijke pannenkoeken kunt eten. Hier ligt een knapzak van Staatsbosbeheer voor je klaar. Met een puntmuts op lopen kids met hun ouders een kabouterroute van 500 tot 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. Leuk!Minder geluk met het weer?  No worries! Wat is er leuker dan lekker als een kangaroe rondspringen? En dan hopsakee in de foambak? Het kan ook deze zomervakantie bij Jumpin' Noordwijk! Echt een fijne trampolinehal waar je ook je feestje kunt vieren én lessen kunt volgen. Jump around! Ook een binnenspeeltuin is altijd fijn. In Noordwijkerhout vind je de KidsZoo, helemaal vernieuwd!Op zoek naar een originele manier om de omgeving te ontdekken? Bij Renzy huur je een milieuvriendelijk autootje voor twee personen. De GPS audiotours brengen je langs de mooiste plekken van Zuid-Holland. De Duin en Strand tour rond Noordwijk is speciaal voor families! Voor de kids is er tijdens de route een uitdagende fotospeurtoch... superleuk!Als je van Noordwijk richting Leiden rijdt, stop dan zeker bij Ezelfluisteringen! Gedurende de gehele zomerperiode kun je hier iedere maandag & donderdag op een prachtige stille buitenplek in Katwijk een heerlijke dag spelen tussen de ezels, creatief aan de slag én pannenkoeken eten! Nog een fijne tussenstop tussen strand en stad is Stoomtrein Katwijk-Leiden aan het Valkenburgse meer. Kom ook en maak een ritje langs het meer, speel met treinen en ontdek het museum. Tip: reserveer meteen een plekje voor een heerlijke lunch bij het naastgelegen Brasserie Buitenhuis met uitzicht op het Valkenburgse meer. Fijne plek!Leiden: stad van Rembrandt, Kidsproof musea en ijsjes!

Tijd om de stad op te zoeken! Wij parkeren graag bij Parkeergarage Lammermarkt. Een beleving op zich vanwege de garage die als een schroefdraad diep de grond in draait. Boven de grond verrassen de bedriegertjes voor Molen de Valk, waterpret dus!Speciaal voor gezinnen zijn er leuke stadswandelingen. Of doe een rondje Singelpark Leiden: een rondje van zo'n 6,5 km om de historische binnenstad van Leiden, langs de 7 singels. Onderweg kom je van alles tegen. Leuk! Het terras van Boutique Hotel d'Oude Morsch is punten scoren bij onze kinderen. Tosti's eten, drinken en een mooi speelschip, top pitstop! Meer over deze fijne plek lees je in ons blog over Park de Put.In een mooie 7 minuten durende ‘video mapping’ maak je bij de Young Rembrandt Studio aan de Langebrug kennis met de jonge Rembrandt en de belangrijkste mensen in zijn leven. De lichtbeelden vliegen door de ruimte, projecteren water, vuur, schilderijen en meer. Het is een enorme beleving en zoveel meer dan we ons voor konden stellen. Echt voor iedereen: bezoeker en bewoner een aanrader!Als je Leiden bezoekt, móet je zeker naar een museum. Leiden is namelijk rijk bedeeld met toffe Kidsproof-musea!

Nieuwsgierige aagjes neem je mee naar Rijksmuseum Boerhaave. Deze zomer met leuke kinderactiviteiten! En wat dit museum ook zo fijn maakt, is de waterspeeltuin. In de zonnige binnentuin kun je water pompen, bootjes lossen en een weerstation bedienen. Wij maakten een filmpje, waarin goed te zien is hoe fantastisch leuk deze waterspeeltuin is. Net achter het station ligt het prachtige Naturalis, compleet vernieuwd sinds afgelopen jaar. Je wordt ondergedompeld in de wereld die natuur heet. Zó mooi en gaaf! En natuurlijk is T. rex Trix er ook!Via de voorkant van het station loop je in nog geen 5 minuten naar Museum Volkenkunde. Er is van alles te doen deze zomer met XXL spellen in de tuin, een familie tentoonstelling en een reis door de wereld!

Dol op geschiedenis? Dan moet je naar het Rijksmuseum van Oudheden op het Rapenburg! Je vindt hier de superleuke kindertentoonstelling Op zoek naar Toetanchamon; over de beroemdste Farao allertijden. En ontdek Doggerland! Het verdwenen land in de Noordzee waar in de pre-historie mammoeten, wolharige neushoorns en neanderthalers leefden.

In de Breestraat vind je het Virtuorium: hét VR-centrum van Leiden. Stap binnen en ontdek een hele nieuwe wereld. Een supertof uitje voor het hele gezin!Ontdek Leiden vanaf het water en huur een bootje, waterfiets of sloep! Hier hebben we leuke adresjes voor je op een rij gezet.En wat is een zomers dagje uit zonder een lekker ijsje? Check onze Top 7 héérlijke ijssalons in en om Leiden.Maak van iedere vakantiedag een feestje!

Happy holidays!

Jantine en Tamara - Kidsproof Leiden


Naar de website