Dagje uit in het Groene Hart met kinderen: 17 leuke tips

9 februari 2023
Het Groene Hart is een prachtig gebied in het midden van Nederland, waar je heerlijk kunt genieten van de natuur, cultuur en historie. Maar wist je dat er ook heel veel leuke dingen te doen zijn voor kinderen? In dit artikel geven we je 17 tips voor een gezellig en leerzaam dagje uit in het Groene Hart met kinderen. Van musea en dierenparken tot speeltuinen en pannenkoekenhuizen, er is heel veel te ontdekken!
Dagje uit met kinderen in het Groene Hart

1. Museumpark Archeon: beleef de geschiedenis

Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn is een fantastisch openluchtmuseum voor kinderen met vele activiteiten en rondleidingen. Prehistorie-Romeinen-Middeleeuwen: in Archeon beleef je de geschiedenis. Maak je dagje uit in het Groene Hart compleet en dineer in het Pannenkoekenhuis, het Klooster of geniet van Pizza & Pollo in de Romeinse Herberg.


2. Avifauna: meer dan een vogelpark

Avifauna is meer dan een vogelpark alleen, er zijn ook fantastische speeltuinen. Het is een heel leuk park in het Groene Hart om met de kinderen naartoe te gaan. Je ziet er de prachtigste vogels, van de enorme zeearend tot de kleine kolibri en de fascinerende uilen. Loop langs de verblijven of bezoek één van de shows. Verder vind je bij Avifauna Van der Valk een viersterren hotel, restaurants, rondvaartboten en speeltuin.



3. Gouda Cheese Experience: ontdek het verhaal van Gouda Kaas


Hét product van het Groene Hart is toch wel kaas. En zeg je Kaas dan zeg je Gouda. Heel de wereld kent het, heel de wereld eet het. Maar ken je ook het verhaal van Gouda Kaas? Daarvoor bezoek je Gouda Cheese Experience. In een prachtig pand in het hart van Gouda ga je met het gezin op een interactieve reis door een goudgeel universum. Voor kinderen is er genoeg te doen: Ga zelf aan de slag met ontdek-wanden, virtueel melken, kazen keren en verdiep je in de fijne kneepjes van het eeuwenoude handjeklap. En natuurlijk: proef de enige echte Gouda Kaas.



4. Stroopwafel Experience: leer alles over deze Goudse lekkernij


Houd je, zoals mijn kinderen, meer van stroopwafels dan van kaas dan is er in Gouda ook de Stroopwafel Experience. En dat is echt heel leuk en lekker! Al ruim 200 jaar worden de siroopwafels van Kamphuisen al in Gouda gemaakt. Bij de Siroopwafel Experience in hartje Gouda ontdek je hoe deze Goudse lekkernij gemaakt wordt. Je kijkt een film en mag als een hamstertje in het rad lopen om zelf het deeg te kneden. Natuurlijk sluit je je bezoek af op het overdekte terras met een lekkere stroopwafel (en ze zijn echt serieus lekker!). Leuk voor jong en oud in het Groene Hart!


5. Sint Jan: bewonder de wereldberoemde Goudse Glazen


De 72 Goudse Glazen zijn wereldberoemd. Wie de Goudse kerk de Sint-Jan inloopt valt stil bij het zien van de majestueuze ruimte met de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen. De grote brand van 1552 verwoest een groot deel van de middeleeuwse Sint-Jan. Kort na de ramp geven de bestuurders opdracht voor de bouw van de meest opzienbarende kerk van Holland. Met 123 meter is het ook nog de langste kerk van Nederland. Met een audiotour ontdek je de verhalen van de kerk. Kinderen t/m 12 jaar zijn gratis en de audiotour is inbegrepen bij de entreeprijs!


audiotour Sint Jan


6. Museum Gouda: doe een familietour of een blacklightroute


Achter de Kerk vind je museum Gouda, het museum van de stad. Je kunt nu in Museum Gouda een spiksplinternieuwe familietour doen op je mobiel! Schutter Hendrick neemt je mee op pad en aan de hand van filmpjes en opdrachten ontdekken jullie samen het museum op een actieve manier. Elke vakantie worden er in Museum Gouda speciale vakantieactiviteiten georganiseerd. Van workshops tot speciale rondleidingen en wedstrijden. De blacklightroute is altijd een succes waarbij de kinderen graag griezelen in de martelkamer.



7. Speurtochten en citygame: ontdek de historie van Gouda


Leuk én leerzaam zijn de speurtochten speciaal voor kinderen door de Goudse binnenstad! Tijdens deze puzzeltochten leren kinderen over de historie van Gouda, terwijl je onderweg de mooiste plekken van de stad ontdekt. Voor de oudere kinderen (vanaf 12 jaar) heeft het VVV kantoor ook een spannende interactieve citygame. In het spel, Inspecteur Delictus en de Museumbende, ga je samen met je kind (eren) een heuse misdaad oplossen. Gewapend met je smartphone en het dossier gaan jullie op onderzoek uit. Onderweg krijgen jullie via SMS tips en hints van de inspecteur en rapporteren jullie je bevindingen. Lossen jullie het mysterie op?



Extra tip: voor de LEGO fans is de te gekke winkel Play Today op de Lange Tiendeweg 31 een must! De grootste LEGO speciaalzaak van de Randstad met een mega groot assortiment: 20 vitrines vol met bouwwerken en een bouwruimte waar je zelf aan de slag kan en auto’s van de baan af laat racen. Vul je eigen beker met je favoriete stenen. De vier meter brede blokjesmuur heeft een wisselend assortiment en is elk bezoek weer anders! Cool!

Koffiestop? Ga naar de oude Chocoladefabriek, tegenwoordig de bibliotheek, voor een lekker bakje koffie en een kijkje in de mooie bieb.


8: Schoonhoven: zilverstad met een zilverwerkplaats


Tijdens je dagje uit met het gezin in het Groene Hart mag het charmante stadje Schoonhoven niet ontbreken. Schoonhoven wordt ook wel de zilverstad genoemd. Kinderen ontdekken zelf hoe het is om een zilversmid te zijn in de zilverwerkplaats van het Zilvermuseum. Eén van de hoogtepunten is de langste zilverdoe-tafel ter wereld: een interactieve tafel vol zilververhalen en -opdrachten. In de Zilversmederij onthullen ambachtelijke smeden hun geheimen waarna bezoekers zelf aan de slag kunnen gaan in het Zilverlab.



9. Oudewater: weeg jezelf op de heksenwaag


Ook Oudewater in het Groene Hart is een bezoek waard, loop door de gezellige straatjes en sla vooral de heksenwaag niet over. Als bezoeker kun je hier nog steeds de weegtest op de originele weegschaal uit 1482 ondergaan. Ben je geen heks? Dan ontvang je het Certificaet van Weginghe – en hoef je nergens bang voor te zijn.



Met een E-card kun je daarna iedereen het goede nieuws vertellen. Voor kinderen is er een leuke en leerzame speurtocht.

e-card versturen


10: Reeuwijkse Plassen: geniet van water en natuur


Bij het Groene Hart denken wij meteen aan natuur! Meerdere mooie natuurgebieden vormen samen het Groene Hart. Een bezoek aan de Reeuwijkse Plassen met het gezin is zeker de moeite waard! Dit gebied bestaat uit 13 plassen ten oosten van het dorp Reeuwijk. Je kunt hier fantastisch recreëren: ga zwemmen, varen, fietsen of wandelen.

roeien in Reeuwijk


11: Avonturenboerderij Molenwaard: duik in het Hollandse landleven


Beleef het Hollandse landleven met Fien & Teun. Leuke dag voor de hele familie! Duik in het Hollandse landleven tijdens je dagje uit bij Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers in het Groene Hart. Van koe melken, tractor rijden en bootje varen tot vogels kijken, pony rijden en verdwalen in het wilgendoolhof. Knuffel de dieren, ontdek de oude ambachten en proef de (h)eerlijke streekproducten. Behaal je boerderijdiploma en geniet van de vrolijke, educatieve shows van tv-idolen Fien & Teun.



12. De Fabriek: indoor plezier voor regenachtige dagen


Regent het tijdens je dagje uit in het groene Hart met kinderen? Voor een dag indoor plezier zit je goed bij de Fabriek in Woerden! Ga lekker met het hele gezin golfen in het donker in een van de gaafste overdekte 18 holes (airconditioned) glow in the dark minigolfbanen. Of ontdek de kunstenaar in jezelf tijdens een creatieve kinderworkshop. Daarnaast vind je hier een leuke indoorspeeltuin: de Pretfabriek, waar kinderen heerlijk kunnen springen, glijden en klimmen!


13. Buitenplaats Kameryck: sportief en avontuurlijk


Bij buitenplaats Kameryck speel je pitch&putt, voetgolf, bumpervoetbal en nog veel meer! Ook is er een te gekke kinderboerderij. Kinderboerderij Oortjespad bestaat uit een kinderboerderij, speelvoorzieningen en een peuterbad. Er zijn plannen voor een pannenkoekenrestaurant, een blotenvoetenpad, een strokasteel en een natuur doolhof. De kinderboerderij ligt midden tussen de weilanden van het Groene Hart, uniek!




14. BatensteinBuiten: gratis waterspeeltuin


Een warme dag in het Groene Hart, dan moet je hier met de kinderen zijn! BatensteinBuiten is een gratis toegankelijke waterspeeltuin gelegen achter het Batensteinbad in Woerden. Er is een spraytuin, luchtkussen, freerunbaan, zandspeelplaats en nog veel meer.


15. Boerderij de Boerinn: heerlijke familiedag op de boerderij


Boerderij de Boerinn ligt in Kamerik midden in het Groene Hart en vanaf de boerderij kun je prachtige routes, zoals een klompenpad lopen. Ze zijn naast groepsactiviteiten meestal ook geopend voor spontaan bezoek, je kunt er dan klompengolf spelen, kano varen of wandelen. Voor de kinderen zijn er een speeltuin, dieren, een uitkijktoren, stapvlonders en zelfbedieningsvlotjes. Een rondleiding is ook mogelijk. Bereid je voor op een heerlijke familiedag op de boerderij in het Groene Hart.



16. Dino Experience Park: ontmoet 70 dino’s

Naast de dinotocht met 70(!) dino's buiten is er nog veel meer te beleven. Graaf zelf een dinoskelet uit, verwonder je in de Dino Bioscoop, stel je vragen aan echte Dino Rangers of laat de Indominus Rex tot leven komen in de Danger Zone. Dino Experience Park heeft ook een héle avontuurlijke minigolfbaan. Op de 18-holes golfbaan speel je tussen levensechte dino’s, waardoor een balletje slaan een behoorlijk spektakel wordt. Sla jij een hole-in-one onder toeziend oog van een T-Rex?  Sinds kort is er ook een Dino Gold Escape, een escape room voor kinderen van 6+ en 9+




17. Pannenkoekerie ’t Veldhuis: sluit je dag af met een lekkere pannenkoek


Een relaxte dag uit in het Groene Hart sluit je af met een heerlijke pannenkoek bij Pannenkoekerie ’t Veldhuis in Bodegraven. Een pannenkoekenboerderij met speelweide, mini kinderboerderij en gedeeltelijk overdekt terras gericht op het zuiden.


Conclusie: Het Groene Hart is een ideale bestemming voor een dagje uit met kinderen.


Er is zoveel te zien en te doen, dat je je geen moment zult vervelen. Of je nu houdt van natuur, cultuur, geschiedenis, dieren of avontuur, er is voor ieder wat wils. Hopelijk heb je genoten van onze 17 tips voor een dagje uit in het Groene Hart met kinderen. Heb je zelf nog leuke tips of ervaringen? Laat het ons weten op leiden@kidsproof.nl
Veel plezier in het Groene Hart! Tamara en Jantine - Kidsproof Leiden