• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Vakantie in je eigen omgeving

16 mei 2023
Of ik samen met mijn zoon (9) vanuit een pop-up streekhuisje onze eigen omgeving wil (her)ontdekken. Ja natuurlijk! We stappen op de fiets en laten ons verrassen in Leiden en omgeving. Voor vakantiegevoel hoef je niet verweg!
Wat een leuke uitnodiging; op ontdekkingtocht in onze eigen regio vanuit een cool huisje. Het streekhuisje, een soort tiny house, staat voor ons klaar bij Brasserie Park in Leiderdorp. Vanuit daar gaan we op de fiets de omgeving ontdekken. We gaan wandelen, zwemmen, naar musea en heerlijk uit eten.Het streekhuisje is neergezet als informatiepunt, er liggen folders met informatie over de streek. Daarnaast verblijven er journalisten, fotografen, bloggers en vloggers om verslag te doen van de regio. Nu is het onze beurt, wij kijken met Kidsproof ogen naar de omgeving!
Het huisje gaat nog naar Oegstgeest, Katwijk en Leiden. Neem vooral een kijkje als je het ziet staan!Brasserie Park

Wat een heerlijke plek is dit, we hebben er 3 dagen gebivakeerd in het streekhuisje en we gingen er met de minuut meer van houden. Of je nu komt ontbijten, lunchen, dineren of gewoon een drankje op het terras, je wordt in de watten gelegd!

heerlijk ontbijt Brasserie Park

Natuurlijk hebben we een paar potjes jeu-de-boule gespeeld op de nieuwe baan, wat is dat leuk!


Deze vakantie is de hele brasserie in Franse sfeer dus kijk niet gek op als de camping-disco voor kinderen begint of als het moules-frites avond is.
We hebben 's avonds op het grote terras gegeten, naast de fontein. Kinderen lopen zo even naar de dierenweide die ernaast ligt, leuk! Het kindermenu beviel ook erg goed. Het werd spaghetti, altijd een hit hier.Heemtuin Leiderdorp

Leiderdorp heeft een prachtig groot, groen park De Houtkamp. In het park vind je Brasserie Park, een unieke heemtuin, de kinderboerderij en de Houtkamp speeltuin.Wij gingen op ontdekking in de heemtuin, en wat een positieve verrassing was dat. Allemaal kleine landschapjes in een prachtige tuin.We worden enthousiast rondgeleid door beheerder Jasper en leren onder andere over mos dat je kan uitknijpen als een spons.


De tuin is uniek in Nederland. En met een kabbelend beekje en mini watervalletje geliefd bij kinderen. Een bezoekje waard!
Vadedo Plas


Op een kleine 10 minuten fietsen vanaf de Brasserie lig je in Leiderdorp gewoon aan het strand! Over verrassingen gesproken. Altijd leuk om een nieuwe zwemplek te ontdekken.


De Vadedo Plas in de Munnikenpolder is nieuw zwemwater met een fijn strandje en een flinke ligweide. En zie je de molen op de foto, je fietst zo de mooie polder in. Er zijn verder geen voorzieningen, maar voor een plons op een warme dag is het heerlijk!

Brasserie Meelfabriek Zijlstroom


Nog zo'n verrassend fijn adres in Leiderdorp Brasserie Meelfabriek Zijlstroom. We gingen hier toch even helemaal corona-proof uit eten. Dat kan samen in een sfeervolle kas, waar een tafeltje voor twee is neergezet.


Voetjes op het gras, tussen de aardbeien en bloemen die later gewoon op je bord liggen.


Zoonlief heeft gesmuld van zijn kidsmenu met een biologisch kippetje. Trouwens echt een aanrader, in de vakantie samen met één van de kinderen uit eten. Quality time!

Op de fiets naar Leiden

Je bent eigenlijk in 'no time' in de stad, wat na al dat groen ineens een hele andere beleving is. We fietsen over het Rapenburg eerst naar het Rijksmuseum van Oudheden. We duiken onder in de wereld van de Romeinen en leren over de Limes, de vroegere grens van het romeinse Rijk. Hé daar zijn we net langs gefietst!Over ons bezoek aan het museum en archeologisch Park Matilo in Leiden schreven we het blog Romeinen bij jou in de buurt!


Lunch bij de Hortus


Ik neem mijn zoon mee naar de Hortus, waar je lekker kan lunchen in het bijbehorende café.  Er zijn van die adresjes die altijd een beetje extra bijzonder zijn. In dit geval omdat ik er getrouwd ben en omdat het bij het Academie gebouw is waar we afgestudeerd zijn en een handtekening op de muur hebben gezet. Dat wil je toch aan je kinderen laten zien. Daarnaast zit je er gewoon heel fijn, zowel binnen als buiten. We eten een lekkere tosti en gaan weer verder met onze fiets. Nog even snel langs Jeugdboekhandel Silvester wat ook aan het Rapenburg ligt. De nieuwste Dummie de Mummie van Tosca Menten werd het, want de mummies in het Rijksmuseum hadden indruk gemaakt!


Langs de Vliet


We fietsen langs de Vliet naar huis en komen langs Park Cronesteyn in Leiden. Op mijn telefoon staat de IVN routes -app met daarop een hele leuke wandeling door dit mooie polderpark.Niet te lang (2,6 km) dus zoonlief vind het ook wel best, zeker nadat ik hem de natuurspeeltuin heb toegezegd als toetje! Het leuke van de app is dat bij elk punt waar je langskomt er informatie oppopt, zo leren we over de bijen, planten en het landschap. Leerzaam en lekker buiten, een succes!De natuurspeeltuin in het park hoort bij De tuin van de smid. Eén van onze favoriete adresjes in Leiden. Het is een warme dag dus we gaan natuurlijk naar het terras voor een groot glas limonade en een ijskoffie.En dan zit onze ontdekkingtocht er toch echt op! Wat was het leuk, met een paar adresjes die we al kenden maar weer (her)ontdekten. En een paar prachtige nieuwe plekken. Zo afwisselend met groen, water, stad, cultuur en heerlijke culinaire verrassingen. Het was écht vakantie zo dicht bij huis. Wie had dat gedacht!Deze bijdrage is gemaakt in samenwerking met Leiden Marketing voor de campagne Streek van Verrassingen. Een initiatief van citymarketingorganisaties van Oegstgeest, Katwijk, Leiden en de gemeente Leiderdorp, gesteund door Rabobank Leiden-Katwijk. We ontdekken deze zomervakantie onze eigen streek en laten ons verrassen door Kidsproof uitjes dicht bij huis! Meer van onze Kidsproof Leiden tips, ook die niet tot deze samenwerking behoren, vind je hier.
Naar de website