Stoomtrein Katwijk LeidenTerug naar het overzicht

Treinen en nog eens treinen. Binnen, buiten, om in te klimmen, te spelen en om in te rijden!

Zodra je het station binnenstapt, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Langs het perron staat een bijna 100 jaar oude stoomlocomotief met haar oude houten rijtuigen al op je te wachten. De conducteur blaast op zijn fluit, de stoker gooit nog een paar kolen op het vuur, en als de machinist aan de regulateur trekt, zet de locomotief zich sissend en puffend in beweging. Ga je mee met een ritje om het Valkenburgse meer? Vanaf nu een heel rondje! Hard gaat het niet in het echte boemeltreintje dat veel opa’s en oma’s nog kennen van vroeger. Die sfeer van toen beleef je bij Stoomtrein Katwijk Leiden nog steeds. 

Binnen en buiten
Er is veel te zien en te doen! Je komt binnen in een echt stationsgebouw waar je een ouderwets treinkaartje koopt. Via het perron kom je in het buitenmuseum waar nog meer historische gebouwen staan. Bekijk daar de antieke rijtuigen, de stoom- en de diesellocomotieven. De machinist lijkt elk moment terug te kunnen keren in zijn kantoortje. In de tuinderij ervaar je wat daar allemaal per spoor gebeurde. En in het vernieuwde binnenmuseum met een grote kidscorner ontdek je hoe stoom werkt en welke rol de stoomtrein in Nederland ooit had.

Kindvriendelijk
Oud of jong, in dit levende museum heb je plezier. Als je voorzichtig bent, mag je soms met je handen kijken. En als je het leuk vindt, vraag dan aan de stoker of de machinist of je bij de locomotief naar het vuur mag kijken. In het museum nemen kinderen plaats op de plek van de machinist, zetten modeltreinen in beweging, spelen uren achter elkaar met de speelgoedtreinen of doen een speurtocht met smartphone of tablet via IZI.travel. Voor de allerkleinsten zijn er kleurplaten. De ouders kunnen – als ze uitgekeken zijn – genieten van een lekker kopje koffie.

Kom langs! Ruik, kijk en geniet van de sfeer van vroeger, toen de stoomtrein in Nederland nog zorgde voor het vervoer van mens en product. Bij Stoomtrein Katwijk Leiden ontdek je hoe belangrijk het spoor ooit was.

Tip: combineer het museum zeker met een bezoek aan het ernaast gelegen brasserie Buitenhuis.

Stoomtrein Katwijk Leiden

J. Pellenbargweg 1
2235 SP Valkenburg - ZH
Openingstijden Check de website voor de actuele openingstijden! Prijs Volwassenen € 12,-
Kinderen (4 t/m 12 jaar) € 9,-
Kinderen (0 t/m 3 jaar) gratis toegang
Museumkaart gratis

Kaartjes zijn de hele dag geldig en geven toegang tot beide treinritten, het binnen- en buitenmuseum en het museumdepot.
Naar de website Direct mailen Telefoonnummer
Meer leuke tips

Blogs & filmpjesAlle blogs

Uitgelicht

Kinderfeestje vieren?

Kinderfeestje vieren?

Voor alle jarige Jobjes en Jetjes zijn er leuke kinderfeestjes! Creatief, actief, met dieren, koken, bakken, dansen, circus, in de natuur en nog véél meer. Kijk snel en maak er een feestje van!

Bekijk alle feestjes in de regio