Voorleestips. Zo wordt het nog leuker!

7 september 2015
Voorlezen is niet alleen goed voor de taalontwikkeling van je kind, het is ook nog eens leuk om te doen. En met deze tips wordt het helemaal een feestje!

Goed voor de taalontwikkeling
Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Of je nu voor het slapen gaan een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt; jullie maken mooie herinneringen voor altijd. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Ah, geen wonder dat ze op school hier op hele jonge leeftijd ook al mee bezig zijn.

Rustmoment
Naast dat het goed is voor de ontwikkeling, is voorlezen vooral een ontzettend leuke activiteit met je kind samen! Even een rustmoment op de dag voor jou en je kind. Ik kan me van mijn dochter herinneren dat ze al in haar eerste levensjaar dol was op samen boekjes lezen.
 
In het begin is het natuurlijk vooral veel plaatjes kijken en hebben ze nog niet de volledige aandacht om te luisteren naar een verhaal (maar vergis je niet, stiekem steken ze hier al veel van op en hoor je ze ineens woordjes zeggen die je nog niet eerder hoorde). Herken je het ook dat je al weer verder wil naar de volgende bladzijde en dat je kindje nog uitgebreid wil kijken op de huidige bladzijde? Of andersom: dat jij nog aan het lezen bent en ze eigenlijk telkens verder willen naar een volgende pagina? Volg je kind hierin, pas dan sluit je aan bij zijn of haar behoefte en niveau.
 
De een vindt voorlezen geweldig, de ander vindt het misschien wat minder leuk. Hoe kun je het voorlezen tot een supergezellige activiteit maken?
 
Hieronder een aantal voorleestips om het meeste uit dit speciale quality-tijd moment met je kind te halen:
 
Kies samen een leuk boek uit dat past bij de belevingswereld van jouw kind op dat moment.
 
Lees hetzelfde boek een paar dagen achter elkaar. Kinderen willen een verhaal vaak meerdere keren achter elkaar horen. Misschien heb je er zelf al genoeg van, maar hetzelfde boek een paar keer achter elkaar lezen hoeft niet saai te zijn als je telkens een ander onderwerp bedenkt om het na het voorlezen over te hebben.
 
Volg de voorleesrituelen; kinderen vinden het fijn als je voorleest op eenzelfde vertrouwd moment of plek met knuffel of kussen erbij en met zo weinig mogelijk kans op storingen.
Voorleestijd is quality-tijd waarin je samen kunt kijken naar de platen in het boek, luisteren, praten en lachen.
 
Lees langzaam, articuleer goed en kijk je kind regelmatig tijdens het voorlezen aan, dan zal je kind goed begrijpen wie er in het boek iets zegt.
 
Lees de titel van het boek voor en praat met je kind over de voorkant. Maak het nieuwsgierig naar het verhaal. Als je de kaft samen bekijkt, kunt je samen met je kind bedenken waar het boek over zou kunnen gaan.
 
- Het is niet erg als een boek iets te moeilijk blijkt te zijn. Door het meerdere keren voor te lezen en er samen over te praten, vindt je kind het boek vast wel steeds interessanter worden.
 
Vraag eens aan je kind hoe hij of zij denkt dat het verhaal verder zou kunnen gaan. Door te vragen wat er allemaal kan gebeuren in het verhaal, denken kinderen goed na. Hierdoor leren ze in hun dagelijks leven ook beter om naar oplossingen te zoeken voor problemen.
 
Moeilijke woorden worden vaak wel duidelijk in de context van het verhaal. Lukt dit niet dan kun je je kind helpen het nieuwe woord te leren door er een plaatje in het boek bij aan te wijzen. Zo onthoudt je kind het woord beter, dit helpt bij de ontwikkeling van de woordenschat.
 
Laat je kind gerust iets vertellen tijdens het verhaal. Het gaat er om dat je kind praat, dus alles wat hij of zij opmerkt over het verhaal is goed. Je kind heeft een eigen interpretatie van het verhaal en kan ook meepraten vanuit eigen ervaringen. Daar kun je dan weer op inspelen. Zo blijft je kind betrokken bij het verhaal. 
 
- Laat je kind het verhaal ook zelf eens navertellen. Je zult echt verbaasd staan hoe goed ze dit al op jonge leeftijd op hun eigen niveau kunnen. Geef ze het boekje en ze gaan het vaak al zelf, aan de hand van de plaatjes, navertellen in hun eigen woorden. Zó leuk! Waar jij denkt dat ze niet aan het opletten waren, hoor je ze nu ineens toch het verhaal vertellen. Dit helpt hen ook het verhaal beter te begrijpen.
 
Zelf heb ik een passie voor voorlezen, dus in de kamer van mijn dochter staan planken vol mooie kinderboeken! 
 
De favoriete voorleesboeken bij ons thuis zijn:
-Kusje!
-Kikker vindt een schat
-100 nachtjes slapen
-Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
-Kikker en Pad
-Muizensoep en tranenthee
 
Heel veel voorleesplezier!