Frisse neus!

13 september 2021
Midden tussen Breda en Tilburg ligt het speelbos in Gilze. Dit is echt een fijne plek om met kinderen even uit te waaien. Op een zaterdag heb ik er afgesproken met een vriendin en haar drie kinderen. Vier kinderen die het bos onveilig gaan maken, top!
Gewapend met een picknickkleed, broodjes en drinken vertrekken we vanaf de parkeerplaats. Langs het wandelpad naar het speelbos toe staan borden met opdrachten voor kinderen: hoe ver kun je springen, hoeveel groeiringen heeft de boomstam.

We komen uit bij een plattegrond en besluiten richting het reuzenbos te gaan. Hier kunnen kinderen hun kunsten laten zien op een klimroute, de kabelbaan uitproberen en eigen Deltawerken bouwen bij de waterpomp (tip: neem droge kleren mee).Roos sjouwt met takken en bouwt zo met haar vriendjes en vriendinnetje een hut. Na een uur slepen met takken zijn de trotse bouwers klaar. We vertrekken richting het smulbos om te picknicken.

Ook hier kunnen de kinderen klimmen, het doolhof ontdekken en nog veel meer. De kinderen verdwijnen in een tunnel, lopen over de vlonders tussen de bessenstruiken door en rennen door het doolhof.Aan het einde van de middag nemen we vier kinderen met rode wangetjes van het spelen mee naar huis. Dit doen we snel nog een keer!

Meer tips:
- In het speelbos is het koel in de zomer en beschut in de winter. Als het heeft geregend zijn laarzen handig! Neem een vuilniszakje mee voor je afval, er staan geen prullenbakken.
- Je kunt ook na een bezoekje aan het speelbos een hapje gaan eten bij Van der Valk Gilze. Hier is bij het terras ook een speeltuin!
- Meer info over het Speelbos vind je hier.

Door Janneke de Waal-Bogers, moeder van Roos en hoofdredacteur van het Nederlands tijdschrift voor Logopedie.