• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

5 handige tips om het avondeten leuker te maken!

24 januari 2023
“Mam, wat eten we vandaag?" Elke dag, vaak bij het ontbijt al, krijg ik de vraag wat we die dag gaan eten. En nooit zonder commentaar. “Dat lust ik niet…”, “Dat wil ik niet…” of “We eten nooit pannenkoeken…” hoor ik dan ook regelmatig.
Maar ja, misschien niet gek met 3 kinderen, want dan is er altijd wel één die het niet lust. Daarom bij deze vijf handige tips om het onze kids (en onszelf) een beetje makkelijker te maken!

Vaak proberen de kinderen allerlei onderhandelingstechnieken en voor je het weet verzand je in een discussie over hoeveel happen ze nog moeten eten of wat ze krijgen als ze hun bord leeg eten…. Zucht!Daarom voor alle mede-ploetermoeders: 5 handige tips om het avondeten leuker te maken!

Tip 1 - Eten op een andere plek
Doe eens gek; probeer eens een picknick op het gras, of in de kamer op de grond. Of aan een andere tafel, dat kan de aandacht van de broccoli halen!

Tip 2 – Helpen met koken
Laat ze zelf meekoken. Kinderen worden dan trots op hun eigen creatie en dat helpt. Vaak gaat het er beter in dan wanneer het zonder pardon wordt voorgezet. Zo maken ze hier graag kipnuggets met kruiden en geraspte kaas uit de oven.Tip 3- Geraspte kaas doet wonderen
Gesmolten kaas is bij veel kids favoriet. Een handige tip, die hier goed werkt, een beetje geraspte kaas over de broccoli en bloemkool en ze eten het met smaak! Dit kan trouwens ook met ketchup of geroosterde pijnboompitjes.

Tip 4 - Zelf laten kiezen wat ze willen eten
Als het groen is, beginnen ze hier altijd al vies te kijken. Dus laat ik ze om de beurt een dag zelf de groente kiezen. Zo eet mijn jongste graag sperziebonen, ik verzin er dan zelf de rest omheen. Mijn oudste eet graag sla, die maak ik lekker aan met verschillende groentes en bijv. witte kaas. Voor de andere kinderen zorg ik dat de tomaatjes en komkommers los op het bord liggen, zij houden minder van sla maar eten de rest wel graag.

Tip 5 - Loslaten
Een tip die ik wel wist, maar die ik niet vaak genoeg kan herhalen voor mijzelf is ‘loslaten’. Soms moet je als ouder ook dingen maar gewoon even laten gaan. Dan eten ze niet elke dag hun bord leeg, hoe erg is dat?! Ze groeien voornamelijk van hormonen en niet van een hele of een halve boterham. Het scheelt een hele strijd en dat geeft weer ruimte voor gezelligheid.

En heel soms gaat het eten er dan ongemerkt toch in…Tips voor op de menukaart voor moeilijke eters:
- Soep van verschillende verse gepureerde groente, zo krijgen ze toch alles binnen (kan ook met pastasaus)
- Borrelen met cherrytomaatjes, komkommertjes en worteltjes, dan hebben ze al een hoop vitaminen binnen
- Zelf Tortilla schelpen laten vullen, maak verschillende bakjes met sla, tomaat, maïs en vullen maar

Plannetje vandaag mislukt? Morgen weer een nieuwe dag!

Kijk hier voor meer leuke recepten om samen met je kind te maken!

Succes!
Fijne maaltijd.