• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

7 Tips voor een toffe avond4daagse!

21 mei 2024
Met deze tips wordt ook dit jaar de avond4daagse er 1 om in de boeken te schrijven!
Er zijn weer op verschillende plekken in en om Tilburg een wandel3daagse of avond4daagse. Super leuk en gezellig natuurlijk! Maar voor anderen  kan het ook een logistieke nachtmerrie zijn, vooral als jouw kids ook nog verschillende afstanden lopen. Zeker weten dat het met deze 7 tips toch een event wordt wat weer als herinnering mee kan gaan! 

Weetje
Wist je dat ‘avondvierdaagse’ al uit 1940 stamt? In de Tweede wereldoorlog werd de avondvierdaagse door de bezetters verboden, zij zagen het als ‘samenscholing tegen de bezetters’. Na de Tweede wereldoorlog werd de avondvierdaagse weer in ere hersteld en werden er volop avondwandelvierdaagsen gehouden. Veel avondvierdaagsen worden georgraniseerd door vrijwilligers en tegenwoordig zijn er ook sponsors om de kosten te dekken. Als een échte basisschoolevenement wordt er meestal in school- of klasse-verband, op de afstanden 5 en 10 kilometer gelopen.  

Hoe oveleef ik de avond4daagse?
Dit zijn onze tips voor een gezonde, gezellig en fitte avond4daage. 
  1. Stel een schema op met bevriende ouders; 3 of 4 dagen wandelen heeft een impact op je agenda. Stel daarom met een aantal bevriende ouders een schema op. Elke avond loopt er een andere ouder per 4 vrienden/vriendinnen mee. Op deze manier hoef je niet alle dagen mee te lopen en heb je het toch meegemaakt. 
  2. Maak van te voren het eten klaar; eten na het wandelen betekent dat de kids niet eerder dan 21.00 uur in bed liggen. Dus maak het je makkelijk en maak van te voren gerechten als pasta, broodjes hamburger, tosti's, brood met soep etc. klaar. Makkelijk en ideaal brandstof voor een flinke wandeling. Kijk hier voor vliegensvlugge en lekkere maaltijden.
  3. Loop niet op nieuwe schoenen; loop je schoenen goed in en wandel elke dag op andere schoenen. Hierdoor voorkom je blaren. Krijg je toch blaren? Je kunt ‘m met een schone naald doorprikken en leegduwen en vervolgens een pleister opdoen. Óf je prikt ‘m niet door en gebruikt een speciale blarenpleister. Lees wel heel goed de instructies (en vertel dit ook aan je kind), want een speciale blarenpleister mag je er niet zomaar aftrekken! Elke avond een heerlijk voetenbadje met een bruistablet als beloning is goed voor de voeten en lekker ontspannen door de kids.
  4. Versnapering voor onderweg; van wandelen wordt je moe, neem daarom een rolletje druivensuiker (ipv snoep) en extra water mee. Vergeet ook niet een 'lebberbal', een halve citroen of sinaasappel met pepermuntjes leg daarop 3 tot 5 pepermuntjes. Doe daar omheen een (schone) zakdoek en bind deze met een elastiekje aan de onderkant vast. Nachtje in de koelkast en onderweg likken maar! Het klinkt misschien wat minder lekker. Maar op de een of andere manier kunnen kinderen niet zonder! Maak het 's ochtends zodat je in de avond geen stress hebt. 
  5. Weer of geen weer, wees voorbereidt; natuurlijk hopen we iedere jaar op mooi weer. Mocht dat toch tegenvallen, dan is een plastic poncho wel erg handig en fijn om bij je te hebben. Verkrijgbaar bij de Hema, Action, Blokker, Zeeman etc.
  6. Zorg voor voldoende afleiding; kinderen beginnen volle moed en enthousiasme aan een wandeling, maar na 5 minuten zijn ze meestal al moe of vragen continue waar de finish is. Zorg voor dit soort momenten dat je een spelletje verzint of een liedjes kent. Dit maakt de wandeling een stuk dragelijker!
  7. Een creatieve beloning; een wandel van 4 avonden is een hele prestatie en dat mag beloont worden! Maak op de eerste avond zelf een foto van je kind of een groepje kinderen. Print deze thuis uit met een leuke tekst erop en hang ‘m aan een lint. Leuk om de laatste avond als medaille om te hangen!

Avond4Daagse 2024 in en om Tilburg + data

Hilvarenbeek 19 t/m 22 juni 

Goirle 4 t/m 7 juni  

Tilburg 11 t/m 14 juni

Moergestel 11 t/m 14 juni

Oisterwijk 11 t/m 14 juni


Veel wandelplezier!