• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

11x Grappige nieuwjaarstradities met kinderen

20 december 2023

We verzamelden 11 grappige tradities om het nieuwe jaar in te luiden! De Nederlandse tradities kennen we: oliebollen, champagne en sterretjes afsteken om 12 uur. Maar wat doen ze eigenlijk in andere landen? Wij hebben de leukste manieren om het nieuwe jaar te beginnen voor je opgezocht. Gelukkig nieuwjaar!

1. 12 druiven om 12 uur - Spanje

Om klokslag 12 uur eet je 12 druiven, één op elke klokslag. De druiven zorgen voor geluk in elke maand van het komende jaar. Lukt het jullie om ze allemaal binnen te houden? Valsspelers opgepast! Begin je stiekem voor klokslag 12 uur aan je druiven, dan brengt dit ongeluk…

2. Rood geluk - China

Vandaag is rood! Feest met oud en nieuw in rode kleding en het nieuwe jaar lacht je toe. Let bij het feesten wel een beetje op: er mag niets vallen of breken, dat staat jullie geluk in de weg.  

3. Gezellige vechtpartij - Peru

Een goed begin is het halve werk. In Peru houden ze van een frisse start in hun nieuwe jaar. Daarom gaan ze voor 12 uur nog met elkaar op de vuist om al hun onopgeloste problemen achter zich te laten. Tip: wij maken er een kussengevecht van om het gezellig te houden ;)

4. Spetterend nieuw jaar - Myanmar

In Myanmar starten ze het nieuwe jaar met een zuivere ziel. Dit doen ze door water over elkaar heen te gooien en elkaar zo te reinigen. Spetter, spieter, spater, wie komt liever een druppel later?

5. Blokje om - Colombia

Hopen jullie komend jaar weer veel te kunnen reizen? Ga dan, net zoals de Colombianen, na twaalf klokslagen een blokje om met je koffer. Zo ga je een jaar vol reisplezier tegemoet. (Zou het echt werken?!)

6. Lekker uitje – Griekenland

In Griekenland staat de ui symbool voor geluk. Op oudejaarsdag is voor hun deur dan ook een enorme bos met uien te vinden. Als ouder klop je met de ui op de hoofden van je kinderen om ze op nieuwjaarsdag te wekken. Lekker uitje!

7. Schone stoep – Mexico

Weg met de slechte vibes! Veeg je stoep schoon en begin het jaar met een schone lei. Is je stoep opgepoetst? Dan komt het leukste deel: laat de kinderen water uit het raam gooien, dat brengt veel voorspoed. Wel even afstemmen met de postbezorger.

8. Portemonnee met pit – Italië

Op zoek naar financiële voorspoed? Eet een dadel na twaalven en bewaar de pit in je portemonnee. Bedenk maar vast wat je wil doen als jij straks die loterij wint…

9. Kleur kiezen – Brazilië

Wat vinden jullie het belangrijkste? Rood staat voor liefde & romantiek, blauw voor gezondheid en geel voor rijkdom & geld. De kleur ondergoed die je draagt, bepaalt waar jouw geluk komend jaar ligt. Nu nog kiezen welke…

10. Opgeruimd staat netjes – Zuid-Afrika

De oude meubels vliegen je om de oren in Zuid-Afrika. Bij de jaarwisseling gooien mensen hier hun oude meubels uit de ramen! Tip: in plaats van meubels laat je de kinderen 3 dingen kiezen die ze weg willen gooien. Opgeruimd staat netjes.

11. Spring het nieuwe jaar in – Wereldwijd

Van een stoel of over zeven golven: spring het nieuwe jaar in! Voor één keer met de schoenen op de bank en aftellen maar.


Op zoek naar meer inspiratie voor de feestdagen? Neem eens een kijkje in onze Uitagenda voor leuke uitjes met kinderen in de kerstvakantie.