Eropuit met kinderen in Hengelo

3 februari 2024
Blogster Lisa woont in Hengelo en gaat er graag op uit met haar vriend en 2 kinderen. Voor Kidsproof schreef ze een blog over haar favoriete uitjes in Hengelo, die vast nog niet bij iedereen bekend zijn. Ken jij deze plekjes al?
Landgoedwinkel en pluktuin Reef

Mijn naam is Lisa en samen met mijn vriend heb ik twee kinderen van 3 en bijna 5. We wonen in Hengelo en dit is mijn eerste blog met mijn favoriete plekken in onze buurt. Ik ben heel goed in groots genieten van iets kleins. De natuur, een geurtje, krekeltje, kikkergeluidje, helemaal fantastisch. De kinderen zijn ook behoorlijke enthousiastelingen, zolang we maar buiten zijn en ons verplaatsen. Wij gaan niet lekker op binnen zitten dus ook niet in een auto om lang te rijden om iets te gaan ondernemen. Dus met de fiets gaan we er op uit. Waar naartoe dan? Nou hier:

Stiewelpad Twekkelo

In regen en zon zijn wij bijna dagelijks te vinden in Twekkelo, een buurtschap tussen Hengelo en Enschede. Jaren geleden heb ik per ongeluk een verkeerde afslag genomen met wandelen, ik meende dat ik in iemands achtertuin stond, maar het bleek toch echt een wandelpad te zijn. De paden waren toen niet meer goed onderhouden, maar tegenwoordig wel en ze zijn opgenomen in het wandelnetwerk van Twente. Toch voel ik me een soort ontdekkingsreizigster en vind ik dat ik dit pad nieuw leven heb ingeblazen maar afijn. De wandelpaden heten de Stiewelpaden en zijn ook echt het beste te bewandelen met…stiewels! Oftwel; laarzen aan. Om het leuk te houden zal ik je zeker adviseren om je benen en armen te bedekken. Je moet soms wel een brandneteltje of een braam omzeilen. De paadjes zijn lekker smal, maar dat maakt het dus juist zo leuk.  Dus jij en je kinderen moeten wel in zijn voor een beetje ploeteren soms. Neem vooral wat lekkers mee voor onderweg, want er staan hier en daar picknick zitjes verstopt.

Stiewelpad Twekkelo

Je komt langs plekken waar dierlijk gespuis zich op het wandelpad ophoudt. Laat je niet afschrikken door schaap Herman. Je hoeft niet aan te bellen bij de boer dat zijn schaap de benen heeft genomen, hij weet dat Herman buiten de hekjes gaat.  

Ook kan je neus aan neus staan met een collectief van knappe Lakenvelder koeien van boer Jelle die het hele jaar buiten wonen. Het wandelpad loodst je zo tussen de runderen door. Voor onze kinderen elke keer weer feesten geblazen, want ze komen echt dichtbij. Vriendjes en vriendinnetjes neem ik ook graag mee naar deze plek. Voor vierjarigen is alleen al poep roepen leuk natuurlijk, maar als een koe dat ook gaat staan doen is het helemaal gieren geblazen.  Ps: die boer Jelle heeft elke zaterdag ‘de delle’ open, zodat je daar het heerlijke lakenvelder vlees kunt kopen. Vergeet dan ook vooral niet een kroketje te eten. Hemels!

Stiewelpad Twekkelo

Als je aan het ronddwalen komt door Twekkelo vind je achter de Zuivelhoeve een grote bult in de Boeldershoek. Aan het begin van deze bult (aan de juiste kant beginnen, je moet twee wildroosters over, dan zit je goed!) zijn ze gaan afgraven. Bij ons thuis heet dit gewoon de ‘hele grote zandbak’. Hier kun je me toch een lekker potje klimmen! Omgeving is prachtig, alleen kijk je bovenaan de bult uit op het afvalverwerkingsbedrijf Twence. Je kunt gewoon doen alsof je het niet ziet uiteraard, want als je de andere kant op kijkt is het wel schitterend. Toch staat er een bankje met uitzicht op de Twence. En hier kijken wij hoe dat allemaal werkt. Ook weer leerzaam.

Landgoedwinkel Reef

Wij fietsen regelmatig langs Landgoedwinkel Reef. Ook zo’n parel!

In het bloeiseizoen kun je daar je bosje bloemen bij elkaar plukken in de pluktuin. Erg leuk om met de kinderen te doen en ze een beetje te leren wat welke plant is. Lijk ik zo lekker educatief bezig.

De Landgoedwinkel heeft het assortiment tegenwoordig uitgebreid met allemaal streekproducten, vlees, aardappels, ijs en leuke cadeaus. Ik ga er meestal met de kinderen verse eieren kopen (lees; gesneuvelde eieren opruimen) en even een paardje aaien.

Landgoedwinkel Reef

Als je oversteekt bij de Landgoedwinkel loop je zo tegen een paardenpension aan waar vanalles buiten staat te huppelen. Even langs de mini camping Woha-li lopen en je kunt paarden aaien. De camping heeft trouwens enorm hoge tipi tenten staan om in te logeren. Ook is er een klein veld met pipowagens of de mogelijkheid om je eigen tent/caravan neer te zetten.

Maar als klapstuk wat mij betreft de allermooiste plekje in Twekkelo:

Theetuin Op 't Oorbeck

De grote tuin van Theetuin Op 't Oorbeck heeft aan de rand een klein tafeltje staan met een geweldig uitzicht over een zee van groen. Het Stiewelpad, waar ik het eerder over had, loopt er vlak langs, dus dit kun je eigenlijk niet missen.

Het eten, de aankleding, de prachtige boerderij. Elke keer weer geniet ik met elk vezeltje. Alles is even lekker en vers. Het genieten komt ook omdat de kinderen zich daar altijd zo lekker vies maken en leuk spelen in de grote boomhut of rondom een slootje waar ze lekker kunnen aanrommelen. Ook zijn er nog een paar schommels en een trekkertje. Nee, het is geen grote speeltuin, maar de plek nodigt gewoon uit om te spelen met wat je vindt. Tussendoor komen ze even een taartje wegwerken en daarna kunnen ze mooi de boom weer in.

Fantasierijk

Maar wat doen wij zoal als wij niet een echte eindbestemming hebben? Nou dan bedenk ik gewoon iets waarmee de fantasie van de kinderen los kan gaan.                                                   

Bijvoorbeeld een tripje langs de oude Zouttorens. Wij zoeken ons altijd een rotje naar die missende sleutel van die spannende deur. En zie ik dat nou goed door het kapotte raam? Is dat een……  je begrijpt dat dit uitloopt op pure waanzin en ontspoorde verhalen, ik heb dan ook totaal geen rem. Trossen los.

Laatst trapten we de dag af met een bezoek aan het toverstafjesbos. De dag ervoor had ik al van takjes wat in elkaar zitten fröbelen en verstopt in het bos. Niet mooi, wel glinsterend en dat is natuurlijk het belangrijkste. Her en der had ik een sticker geplakt met iets prinsesserigs er op. We zijn dik twee uur op pad geweest. Mijn kinderen en een vriendinnetje waren in stijl van het thema van de dag verkleed als prinsessen, mijn zoontje ook.

Toverstafjesbos

Bijna elke voorbijganger stopte om te vertellen hoe mooi ze waren en de kinderen namen de wandelaars weer mee in hun fantasiewereld. Win-win. De ene een compliment en de ander een gratis uitstapje binnen onze kasteelmuren van goud en fladderende roze unicorns.

Ter voorbereiding

Een leuke wandeling vereist wel een klein beetje voorbereiding.

De wandelplunje bij ons bestaat uit: een kekke rugtas mét bloem eraan (zonder bloem werkt ook), een fles water, toverspray, pleisters met een printje, een handig kleedje, wat lekkers en een extra zakje voor mooie stenen, want daar kun je eindeloos mee knutselen. En natuurlijk een telefoon met camera EN Spotify. Bij mij gaat de telefoon spontaan kabouterliedjes afspelen bij bepaalde bomen. Zo raar.

Ik ben van mening dat iets leuks doen niet(s) veel hoeft te kosten. Tijdens de lockdowns sloegen de ideeën me om de oren. Juist omdat er oneindig veel mogelijkheden zijn met kleuters en hun magisch denken. Ik ben gelukkig deze superkrachten nooit helemaal kwijtgeraakt, soms vraag ik me af wie er het meeste lol heeft in alles.

Tot slot, en ja, misschien gaat het nerd alert nu af, maar mocht je nou echt niks kunnen bedenken om te gaan doen, de app: Obsldentify is echt geweldig. Zoek een beestje, maak een foto en je krijgt te zien wat je gevonden hebt. Plantnet is hetzelfde, maar dan met planten.

Overal is wel wat avontuur te vinden, je hoeft soms alleen maar de deur naar de tuin en je fantasie te openen om je te vermaken.

Veel plezier in Hengelo!
Liefs Lisa