Naar de Boswerf in Zeist met kinderen

1 november 2016
Ken je dat zo’n zondagmiddag; redelijk weer, niets gepland, wel zin in iets maar niet in veel gedoe?
Bezoekerscentrum De Boswerf Zeist
Wij hadden laatst zo’n zondag en besloten om naar bezoekerscentrum De Boswerf in Zeist te gaan. Stukje wandelen, beetje ravotten in de speeltuin en een koffietje drinken op een zonnig terras. Wat mij betreft prima ingrediënten voor een relaxt middagje buiten! Leuk voor de kinderen en niet onbelangrijk, ook voor de papa’s en mama’s.

Het startpunt van onze middag: De Boswerf in Zeist, een knus informatiecentrum gelegen op een mooi plekje middenin het Zeisterbos. Bij dit centrum vind je een bosspeeltuin met hindernisbanen waar de kinderen kunnen springen van boomstam naar boomstam. Grote truckersbanden die getrotseerd moeten worden en er zijn meerdere goede verstopplaatsen: van takkenhutten tot nog veel spannender, een ondergrondse bunker. Centraal in de speeltuin heb je een enorme natuur zandbak met water, emmertjes en schepjes. Een prima plek voor het maken van heksensoep of ander modderachtig vermaak voor kinderen van 3 tot 8 jaar! Eén tip, zorg ervoor dat je kinderen kleding aan hebben die vies mag worden. En laarzen zijn misschien ook geen slecht idee.

boswerf zeist natuurbos spelen   
Naast de bosspeeltuin, de zandbak en de kleine beestjestuin organiseren ze ook regelmatig kleinschalige activiteiten. Van pizza’s bakken in de leemoven, tot speurtochten in het bos. Toen wij daar waren kon je lipgloss maken. Voor een kleine bijdrage (in ons geval €2,- per kind) kun je deelnemen aan een van de activiteiten. Heel laagdrempelig allemaal. En wat ik ook zeker prettig vond, allemaal niet te gelikt en niet te druk. Ondanks het mooie weer liep je hier niet over de hoofden, had je gewoon een plekje op het terras en stond je niet in de rij achter 50 andere kindjes die ook lipgloss wilden maken. Ben je van plan om te gaan? Check vooraf dan even hun facebookpagina of site welke activiteiten er op de planning staan.

Het educatieve tintje sprak mij ook wel aan. De verschillende vogelhuisje met daarbij een korte toelichting, de bijenkorf en de medicinale plantentuin. Vinden de kindjes dit (nog) niet zo interessant, dan misschien wel jij als ouder. Altijd leuk om een paar interessante weetjes op te doen over de medicinale werking van sommige planten en hoe het ook al weer zat met de bijen in ons land.

boswerf zeist natuurbos boswandeling

Kortom een prima plek voor een echt leuke middag! No nonsens, laagdrempelig en in de natuur. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de mooie wandelingen die je kunt maken in het bos en het hertenpark dat aan de parkeerplaats grenst. De herten komen naar je toe gerend en eten uit je hand. Dit eten hoef je niet mee te nemen. In de herfst is de grond bij het park bezaaid met duizenden beukennootjes. Dus heb je een paar uur over en schijnt het zonnetje, ik zou het wel weten!

Fijne middag!

Edith Rameckers; getrouwd met Jeroen, moeder van dochters Milou (bijna) 8 en Nadine 5, freelance communicatieadviseur en woonachtig in De Bilt.