Beleef, bewonder en geniet in de Beleefweek!

2 oktober 2023
Geniet van de herfst en doe mee aan een paddenstoelenexcursie, leer alles over de natuur en geologie in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, maak een themawandeling of bezoek een leuke voorstelling. Voor zowel jong als oud valt er van alles te beleven!
Beleef, bewonder en geniet in de Beleefweek!
Er is zo veel te doen en te ontdekken in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een week is eigenlijk veel te kort. Tijdens de Beleefweek van 14 t/m 22 oktober organiseren verschillende ondernemers, terreinbeheerders, landgoedeigenaren, culturele instellingen en vrijwilligersorganisaties volop activiteiten om het Nationaal Park te beleven en bewonderen.

Hieronder hebben we er een aantal uitgelicht. Wil je het complete overzicht zien? Klik dan door naar de site van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug: Beleefweek 2023.

De Sprookjesoptocht
De Beleefweek wordt op 14 oktober geopend met de Sprookjesoptocht op landgoed De Paltz. Speciaal voor deze feestelijke opening kan je de optocht nu voor een gereduceerd tarief bezoeken op 14-10. Een optocht voor de allerkleinsten en zij die zich nooit te groot voelen aan de hand van de lieve juffrouw Merel Kappenburg. Ook te lopen op 18 en 22 oktober. 



Spinnen- en insectendag
Op 14 oktober organiseert kinderboerderij De Veenweide spinnen- en insectendag. Je kunt een leuke spinnenspeurtocht doen, je laten schminken en er is een knutselhoek. Voor echte durfals: je kan zelf spinnen en andere insecten vasthouden zoals vogelspinnen, inheemse spinnen, slakken, schorpioenen en nog veel meer!



Familievoorstelling Alfred Jodocus Kwak en de Sneeuwvlok
Het had die nacht hoog in de bergen flink gesneeuwd, hier en daar dwarrelde nog een verdwaald vlokje. Een ervan viel als een koud kusje op de snavel van Alfred Jodocus Kwak. “Oeps”, zei de Sneeuwvlok, “sorry”. “’t Is niks.” Zo begint het verhaal van Alfred Jodocus Kwak en de Sneeuwvlok op 15 en 18 oktober. Een familievoorstelling over een vrolijk eendje bij het Herman van Veen Arts Center. 



Gezinsdag Bodemdiertjes
Wil jij weten wat er allemaal onder jouw voeten op en net onder de grond leeft? En hoe je het beste deze diertjes kunt helpen? Kom dan samen met je broertjes/zusjes opa’s, oma’s, papa’s en of mama’s naar De Boswerf op 15 oktober en kom in actie!



Kabouterpad Amerongse Berg
Diep in de Amerongse bossen wonen kabouters in kleine huisjes. Kom jij ook speuren naar deze kleine bosbewoners? Meld je aan bij de receptie, zet je rode muts op en voer de verschillende opdrachten tijdens de route uit. Wie weet ontvang jij een kabouterdiploma!



Kleurplatenactie
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug viert dit jaar haar 20-jarige jubileum. Kinderen uit de omgeving kunnen het park feliciteren door de kleurplaat in te kleuren en deze vóór 22 oktober in te sturen via het formulier. De kinderen krijgen als cadeautje het nieuwe ‘Ontdekboek De Utrechtse Heuvelrug – Toen & Doen’ gratis thuisgestuurd.



Oerdag
Kom op 22 oktober naar de Boswerf in Zeist en leer hoe je vroeger eten verzamelde in het bos. Een vuurtje maakte en (over)leefden zonder elektriciteit en een stevig dak boven hun hoofd. Wat kun je daar vandaag de dag van leren en wat is misschien wel hetzelfde gebleven?



In het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zijn ook superveel leuke themawandelingen, herfstwandelingen en paddenstoelenwandelingen. Leuk om op zo'n manier met je gezin het park te ontdekken. Hieronder vind je er twee. Maar er zijn er nog veel meer!

Kabouterpad Leersumse Veld
Wist je dat er in het Leersumse Veld kabouters wonen? Misschien kom je er wel eentje tegen? Bij het startpunt De Veldschuur ligt een knapzak met lekkers klaar. Met een puntmuts op loop je een route van 500 tot 1500 meter. Luister naar verhalen, doe kabouteropdrachten en krijg een kabouterdiploma!



Dierenvriendjespad bij boswachterij Austerlitz
Kom ook spelen in de natuur? Samen met de Dierenvriendjes ga je op ontdekkingstocht en beleef je avonturen in het bos. Je krijgt een spel mee met daarin een aantal opdrachten. Zoek met de kleurenwijzer naar takjes voor een vogelnest, loop als een eend of spring als een kikker. Kwaak, kwaak!




Veel plezier!
Naar de website