• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Op avontuur bij het Nationaal Militair Museum!

3 juli 2024
Dit stoere museum blijft ook na vijf bezoeken echt een van de favoriete musea van onze kinderen. Een goede reden om de kids eens te vragen wat ze zo leuk vinden aan het NMM. ‘De mega coole vliegtuigen overal’, ‘de stormbaan buiten’, ‘de Xplore’ en het 'zelf in een mini-tank rijden’. Voor ons dus alle reden om nog een keer te gaan!
Avontuurlijk bezoek aan het NMM!
Het Nationaal Militair Museum waar de krijgsmacht centraal staat, bevindt zich op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Het imposante gebouw met glazen buitenwanden ligt prachtig in het uitgestrekte landschap. Het museum is heel ruim opgezet. Met een uitgebreide collectie en vele activiteiten zowel binnen als rondom het museum, kun je je hier met gemak een halve dag vermaken.

Lees hieronder onze ervaring / review over een bezoek aan het NMM. Wil je liever gelijk naar de site van het Nationaal Militair Museum om te zien wat er deze zomervakantie allemaal te doen is? Scroll dan naar onderen en klik via de roze button door naar de site.

Veel te zien
Indrukwekkende verhalen plus beelden, een uitgebreid wapenarsenaal, heel veel vliegtuigen, pantservoertuigen, tanks en helikopters; jong en oud raakt hier niet uitgekeken. Wij ontdekken hier iedere keer weer nieuwe voertuigen die supervet zijn. Zelf ontdekken
Mam, mogen we vast naar de Xplore? De kinderen kunnen niet wachten om naar deze speciale interactieve ruimte te gaan waar ze van alles kunnen doen en ontdekken. Speelwereld Xplore is een tijdje geleden vernieuwd en nu nog stoerder. Hier kunnen kids op ontdekkingsreis en spelenderwijs alles leren over de wereld van de krijgsmacht. In Xplore vind je vier grote speelobjecten: een Chinook, tank, onderzeeboot en kasteel. Speel spannende games of ga lekker klimmen en klauteren. De kids vermaken zich opperbest!

Even bijtanken
Als we binnen alles hebben gezien, is het tijd voor een koud drankje. Er is een ruim restaurant waar je zelf lekkere drankjes en hapjes kunt uitzoeken. Van een kleine snack tot een belegd broodje, er is volop keuze. Wij kiezen dit keer voor een lekker ijsje. Vanaf dit restaurant heb je een fantastisch uitzicht op de hangende vliegtuigen, de oude landingsbanen en de bosrand. De zon schijnt, dus wij kiezen voor een plekje op het uitgestrekte terras, vlak naast de Fokker F-27 Trooper.

Lekker je energie kwijt
De kids blijven niet lang op hun stoel zitten; de waterspeelplaats met spelende kinderen naast het terras ziet er ook wel heel aantrekkelijk uit. De schoenen gaan uit en spetteren maar! Houd je liever droge voeten? Geen probleem, ook dan kun je hier lekker spelen met de waterpompen en het stromende water. Terwijl de kids spelen, blijven wij nog even chillen op het terras. Zijn je kinderen nog wat kleiner? Dan kun je ook lekker aan de rand van de waterbaan of de grote zandbak zitten.

NMM-waterbaan

Natuurlijk willen onze kinderen ook de stormbaan testen. Wie is er als eerste aan het eind van het hele parcours? Lekker klimmen en klauteren, welk kind houdt er niet van! Leuke tip: loop ook nog even via de trap (kun je per ongeluk over het hoofd zien) verder naar boven naar het vliegtuig van hout. Prachtig gemaakt en ideaal om in te klimmen. Hier vlak naast ligt de uitkijktoren (Gebouw 45) met een waanzinnig uitzicht over het hele gebied, zeker de moeite waard!

NMM vakantie-uitje Amersfoort Utrecht

Kruip achter het stuur
Zin in actie? In de weekenden van het buitenseizoen en in veel vakanties (waaronder de zomervakantie) kun je zelf achter het stuur kruipen van een cool voertuig. Wij kozen nu voor een megavet ritje over het uitdagende parcours in een mini-tank (vanaf 8 jaar en 1.35 m lang). Sinds een tijdje is er een compleet nieuw bataljon aan ‘groene’ mini-tanks en mini-jeeps. Ze zijn elektrisch, maar alsnog is het een mega stoere beleving om zelf door het zand te scheuren! Ook de allerkleinsten (4+) kunnen zelf een ritje maken, speciaal voor hen zijn er de mini-jeeps. Zie ze daar maar weer eens uit te krijgen.. ;-)

Laat je je liever rijden? Neem dan plaats in een rupsvoertuig en scheur door de arena. Ook heel erg cool weten we uit ervaring!Rondom het museum
Leuke tip voor als je meer tijd hebt of al vaker bij het NMM bent geweest. Maak een mooie wandeling door het natuurgebied van het Utrechts Landschap. Wandel langs de overblijfselen van de oude vliegbasis zoals een oude schuilkelder en een commandobunker. De wandelroute is verkrijgbaar bij de entreebalie van het museum. Ook fietsen in deze omgeving is een echte aanrader. Buiten het broedseizoen kun je ook op de voormalige landingsbaan met je fiets of step, supergaaf!

TIP! Deze ZOMERVAKANTIE bij het NMM 
In schoolvakanties organiseert het museum extra activiteiten. Deze zomervakantie zijn er hele stoere activiteiten!

Stap in de kistjes van een soldaat
Kids kunnen tijdens de zomervakantie testen of ze geschikt zijn voor het soldatenleven. Op het buitenterrein van het museum kunnen ze verschillende opdrachten uitvoeren, zoals salueren, een tentje opzetten, camoufleren, code kraken, knopen leggen, een schuttersputje bouwen en hun conditie testen bij de mini-bootcamp.

Voorgaande jaren was dit zomerprogramma een groot succes!Praktische info
Het NMM is goed met de auto bereikbaar en er is een groot parkeerterrein, parkeren is gratis.

Van dinsdag t/m zondag ben je van harte welkom bij het museum en in de vastgestelde schoolvakanties zelfs iedere dag. Het museum is gesloten op Nieuwjaarsdag, Koningsdag en Eerste kerstdag.

Klik voor meer info over een bezoek aan het Nationaal Militair Museum door naar de site via de roze button!

NMM vakantie uitje Amersfoort Utrecht Naar de website