Spelenderwijs techniek ontdekken in Utrecht

13 maart 2023
Wij van Kidsproof zijn fan van de Ontdekhal. Niet alleen een geweldig plek voor een gezinsuitje, maar ook echt een aanrader voor groepen kinderen zoals een klassenuitje met school.

De Ontdekhal

De Ontdekhal is een inspirerende plek in Utrecht Overvecht, waar kinderen spelenderwijs in aanraking komen met techniek. De ruimte is heel uitnodigend ingericht, zodra je hier binnenloopt krijg je zin om met je handen aan de slag te gaan. Kinderen ontdekken hier hun talenten en zijn creatief bezig met techniek.

De Ontdekhal is er voor basisscholen en onderbouw middelbaar onderwijs en heeft ook lesprogramma’s voor op school. Verder is de Ontdekhal drie dagen per week geopend voor publiek. En wist je dat het ook een toffe plek is voor je kinderfeestje?



Schoolprogramma van de Ontdekhal

De programma’s van de Ontdekhal vertrekken vanuit de fantasie en de beleving van het kind. Ieder schoolprogramma start met een film, waarna de kinderen zelf aan de slag gaan met elementen uit de film. Het zijn best ingewikkelde opdrachten, vaak net iets te moeilijk, maar zo vormgegeven dat iedereen het kan. Je ziet de kinderen een nieuwe wereld ontdekken en uiteindelijk iets maken waarvan ze van tevoren nooit hadden gedacht dat ze dat zouden kunnen. Een alarmdeurbel voor je slaapkamer, bijvoorbeeld. Of een caleidoscoop. Na afloop gaat altijd ieder kind met iets naar huis dat het zelf heeft gemaakt!



Janet Klein, directeur van Basisschool De Schakel, verwoordt het zo: “Hier in de Ontdekhal worden kinderen zich bewust van hele andere talenten. Ze hebben fantasie nodig en creativiteit. Als ze aan de slag gaan, dan zie je die hoofden echt glimmen. En dan ontdekken ze dat ze talenten hebben waarvan ze eigenlijk niet wisten dat ze die hadden.



Creatief gezinsuitje

Voor gezinnen is de Ontdekhal drie middagen in de week geopend. Tijdens de schoolvakanties zelfs elke middag. “We zien dat families er echt een vakantie-uitje van maken, met opa’s en oma’s of vrienden erbij”, zegt Anja van den Einden. “Een eigen raceauto timmeren en dan kijken welke het hardst naar beneden scheurt. Dat is de hit van de Ontdekhal. Je ziet kinderen ter plekke denken: “Hij doet het!” 



Technische broedplaats

Het idee voor een technische broedplaats voor kinderen kwam uit het Utrechtse bedrijfsleven en onderwijs. Zij zien al jaren het tekort aan technisch personeel groeien. Samen richtten zij de stichting ‘TEC (Techniek Experience Center) Utrecht’ op, in de hoop om kinderen enthousiast te kunnen maken om later een technische richting op te gaan. 



Niet alleen TEC Utrecht maakt zich zorgen over het groeiende personeelstekort in de technieksector, ook de overheid houdt zich hiermee bezig. Wetenschap en Techniek is sinds 2021 verplicht op alle basisscholen in Nederland. “Maar wij merken dat ze op veel scholen denken: “Techniek, wat moet je ermee?!””, zegt Anja van den Einden, directeur van de Ontdekhal. “Daarom zijn we bezig met het herzien van onze lespakketten. Dit is een serie technieklessen die gewoon op school gegeven worden, waarbij de docent hulp krijgt van onze workshopbegeleider. Het lessenpakket bevat ook een spetterend bezoek aan de Ontdekhal.”

 
En het concept wérkt. In de twee jaar dat de Ontdekhal geopend is, hebben al meer dan 7000 bezoekers zich laten inspireren door alle technische en creatieve activiteiten. Een basisschoolleerkracht vatte de kracht van de Ontdekhal ooit prachtig samen: “De Ontdekhal is eigenlijk het NEMO van het dagelijks leven.

Wil je meer weten over de mogelijkheden bij de Ontdekhal? Klik dan via de roze button door naar de website!
Naar de website