Rondje Haarzuilens; familiewandeling met veel extra's!

30 juli 2021
De vakantie is aangebroken. Het duurt nog even voordat wij op vakantie gaan, dus in de tussentijd onderneem ik af en toe iets leuks met de kinderen. Veel vriendinnen van mijn meiden zijn al vertrokken en ik wil voorkomen dat ze te veel schermtijd krijgen en straks met vierkante ogen op vakantie gaan. Ze zijn wel moe en willen graag uitrusten… Dus hoe krijg ik ze mee op een wandeling?

Gevulde buikjes bij Geertjes Hoeve
Ik verpak mijn verhaal goed en eigenlijk zeggen ze gelijk, ja leuk! Ik vertel dat we starten bij Geertjes Hoeve en onder de voorwaarde dat ze daar dan ook de geitjes mogen voeren gaan ze enthousiast mee. Zo gezegd, zo gedaan. De buikjes van de geitjes zijn weer gevuld, evenals de buikjes van mijn meiden: een warme choco met slagroom (ook al schijnt de zon en is het 23 graden) samen met een lekkere plak boerencake. Klaar voor vertrek! Op naar een mooie wandeling in de omgeving van Haarzuilens.

Routes in Utrecht - Rondje Haarzuilens
We liepen met z’n viertjes: mijn man, mijn jongste dochter van 7 en mijn oudste dochter van bijna 12 jaar. En als bonus onze nieuwe pup, Joep van 12 weken. Dit was zijn eerste langere wandeling, dat maakte het extra speciaal.

Via Routes in Utrecht gaan we de wandeling lopen met als vertrekpunt de parkeerplaats van Geertjes Hoeve. Handig, het is een groot parkeerterrein dus er is bijna altijd wel een plekje te vinden. Het leuke hiervan is dat je voor vertrek van het boerderijplezier kunt genieten of juist je kinderen na afloop hierop kunt ‘trakteren’. Mooie beloning voor hun inspanning. En jij kunt lekker bijkomen op het terras van deze fijne geitenboerderij met een kopje koffie. Het is altijd heerlijk om daar even te vertoeven en echt een speelwalhalla voor de kids.

Afwisselende omgeving
Wat is er enorm veel te zien onderweg, de omgeving verandert steeds. Zo afwisselend! In deze tijd van het jaar is het er prachtig, maar in de andere seizoenen is de wandeling waarschijnlijk ook heel erg mooi. Tijdens het wandelen spelen mijn meiden lekker met Joep. Die ook enorm geniet van dit heerlijke wandelgebied. Merel roept enthousiast: ‘nu Joep mee is, vind ik wandelen eigenlijk nog leuker’. 

Als inwoners van de stad Utrecht verbazen wij er ons steeds weer over hoe dicht bij de stad je zulke ontzettend mooie natuur vindt. Je hebt daardoor het gevoel dat je écht even helemaal weg bent.

Wedstrijdje doen
Bij het kasteel Haarzuilens rusten we even uit op het bankje dat uitkijkt op het kasteel. Slokje water, snoepje erbij en even genieten van het mooie uitzicht. Prachtig kasteel, waar we zelf al een aantal keren binnen zijn geweest. Maar nu nemen we de tijd om van dit plaatje te genieten. Niet veel later lopen we weer verder en doet Jasmijn, mijn jongste van 7 jaar, wedstrijdjes met Joep. Ze zijn goed aan elkaar gewaagd en komen steeds gelijk aan.Puppy ogen
Jasmijn begint hierna wel een beetje moe te raken, waar Merel van bijna 12 nog zonder moeite lekker doorstapt. Het is best benauwd en warm buiten en Jasmijn gaat  stiekem steeds langzamer lopen, maar ze klaagt niet. Ze is helemaal blij als ze niet veel later een restaurantje ziet, ’t Wapen van Haarzuylen. ‘Zullen we even stoppen?’, vraagt Jasmijn met grote puppy ogen.

We besluiten dit als stop in te lassen. Geen straf. Een prachtig pand met een fijn terras. Even lekker een drankje doen, is ook fijn voor onze pup Joep. Hij lubbert de bak water die hij krijgt leeg en doet daarna gelijk zijn ogen dicht. Hij maakt gretig gebruik van onze stop.

Prachtige bloemenvelden
Nadat we weer zijn opgeladen gaan we enthousiast verder. We lopen nog langs prachtige kleurige bloemenvelden. Joep kan af en toe lekker loslopen en soms moet hij kleine stukjes weer aan de lijn. We hebben hem ook sommige delen moeten dragen omdat hij nog heel jong is, maar zo’n knuffelkont tegen je aan is geen straf.

Een klein half uurtje na onze stop bij ‘t Wapen van Haarzuylen zijn we weer terug op onze startplek. De meiden zijn trots dat ze de route hebben uitgelopen en we hebben allemaal enorm genoten! Een dikke aanrader dus. De wandeling is 6,6 km, maar lijkt door alles wat er te zien en doen is (leuk trekpontje!) veel korter. Wat ons betreft dus zeker ook goed te doen voor kinderen van 7 jaar.

De route is enorm eenvoudig te wandelen via het wandelknooppuntennetwerk. Wij hadden daar nog niet veel ervaring mee, maar de route is heel duidelijk aangegeven en spreekt voor zich. Juist ook een leuk extraatje voor de kinderen dat ze steeds naar het goede nummer op de bordjes moeten zoeken.

Meer info over Routes in Utrecht
In de provincie Utrecht ligt een uitgebreid routenetwerk voor fietsroutes, wandelroutes en vaarroutes. Bij de verschillende themaroutes op RoutesinUtrecht.nl staat vermeld via welk netwerk de routes volgen. Ook staat beschreven op welke manier de route te volgen is, bijvoorbeeld via de knooppunten, via een GPX-bestand in je navigatiesysteem of via een routebeschrijving in PDF.

Lees op hun site ook meer over de verschillende netwerken in de provincie Utrecht, over hoe je gebruik kunt maken van een GPX-bestand en  een verwijzing naar verschillende routeplanners.

Kidsproofblogger Mandy woont samen met Martijn en haar drie dochters in de wijk Oog in Al in Utrecht. Haar dochters Merel (11), Sophie (9) en Jasmijn (7) zijn dol op het ondernemen van activiteiten. De weekenden zijn naast hockey en zwemles, dan ook altijd gevuld met gezelligheid. Mandy ervaart het soms als een uitdaging om voor alle meiden iets leuks te organiseren, omdat de leeftijden toch wel uiteen liggen. Daarom bezoekt ze regelmatig Kidsproof locaties, om zo te ontdekken wat geschikt is voor andere gezinnen.

Naar de website