Kind-ouder tuintjes, een kasteel van een glijbaan, duizend verstopplekken en alle ruimte om te spelen zoals een kind dat graag zelf wil. Speeltuin Noordse Park in hartje Utrecht heeft het allemaal en zit daardoor vol verrassingen. Tussen de spoordijk en een aantal uiteenlopende woonwijken is de speeltuin de afgelopen tientallen jaren uitgegroeid tot een begrip in de wijde omtrek. En de laatste tijd is er op deze fantastisch speelplek ook steeds meer ruimte voor groen.
Speeltuin Noordse Park bestaat al ruim 50 jaar. Niet gek dus dat er in de loop van de tijd veel aan veranderd is. Een van de meest opvallende verschillen is dat er veel minder tegels zijn op het terrein flink. Mede dankzij Groen doet Goed is er in plaats daarvan meer en meer groen in de speeltuin gekomen: bomen, verstopstruiken, moestuinbakken, borders met paadjes erdoorheen. “Je ziet dat de mensen juist ook op het groen af komen. Het is hier -zeker in de zomer- een stuk aangenamer dan in de vaak versteende wijken rondom,” vertelt Sofie, de ‘Speeltuinmaker’.
Omdat de speeltuin zelfstandig werd, zijn er allemaal mogelijkheden gekomen voor een vernieuwde invulling van de tuin en het programma. Naast de Speeltuinmaker is er een klein team van ‘meemakers’ opgestaan. Deze meemakers zijn ZZP’ers die een dag in de week een eigen onderdeel in het programma van de speeltuin verzorgen. Voorbeeld zijn de ‘Magische Moestuin en ‘Fun2beFit’.
Daarbij werken ze samen met alle vrijwilligers die graag hun bijdrage leveren aan de speeltuin. Bakken de kinderen van de Magische Moestuin iets lekkers met wat ze geoogst hebben, dan zorgt de gastheer of –vrouw dat het even later in het gebouwtje voor alle bezoekers verkrijgbaar is.
Door de lijntjes kort te houden en met alle meemakers en vrijwilligers regelmatig aanwezig te zijn, is de binding met de bewoners uit de wijken rondom sterk. Daar ziet ook het vrijwillige bestuur op toe. “Voor zo’n plek is het enorm belangrijk dat je weet wat er bij mensen speelt en waar ze blij van worden,” legt de Speeltuinmaker uit. “Daarom is het ook zo goed dat iedereen die de speeltuin (mee)maakt hier ook echt rondloopt en niet ergens verderop op kantoor zit.”
Voor het onderhoud van al het groen zijn er meerdere keren per week vrijwillige tuinmannen in de weer, onder leiding van meemaker Bas. Met zoveel enthousiaste en creatieve mensen bij elkaar kun je van alles bedenken, maar de vraag is ook steeds: hoe wordt dat allemaal netjes bijgehouden? Ook daar wordt creatief mee omgesprongen. Even geleden stak een groep collega’s de handen uit de mouwen bij wijze van actief bedrijfsuitje. En dat leidt weer tot nieuwe ideeën: Wat nou als we het ook voor ouders makkelijker maken om en af toe bij te springen? Dat er bij wijze van spreken altijd een schep, hark of snoeischaar klaarligt om tijdens het bezoek met hun kids ook even een handje te helpen.
Welke uitwerking de ideeën van de speeltuinmakers heeft op hoe kinderen hier kunnen spelen is meteen duidelijk als je kinderen bezig ziet. Op hun gemak drentelen ze bijvoorbeeld rond bij het droogliggende zwembadje en spelen met een oud ijscokarretje. “Tja, wij vinden het dan misschien troep, maar juist daar kunnen ze eindeloos fijn mee spelen.” En dat blijkt: je kan er graven, klauteren, sjouwen en natuurlijk je eigen avonturen verzinnen. Ook is er een heel wagenpark met karren, skelters en driewielers waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Een hele sterke dame heeft twee passagiers achterop de kar zitten, dat blijkt toch wel heel zwaar. Dan maar iemand laten uitstappen en helpen met duwen, en ja hoor: ze zijn weer op weg.
Ook na al die jaren is de speeltuin niet af, en dat is precies de bedoeling. Elke maand komen de speeltuinmakers samen voor een gezamenlijke sessie dromen. Waar heeft de buurt behoefte aan? Wat maakt nieuwe bezoekers enthousiast? Hoe ziet de speeltuin eruit op je knieën, als je kijkt door de ogen van een kind? Nieuwe ideeën blijven boven komen drijven: een amfitheater met een bosje rondom of een gezellige vuurplek. Een andere droom is om nog meer ongewone speeluitdagingen te creëren. Wat zou er gebeuren als we hier een autowrak neerzetten? Op deze manier staat het team van makers en vrijwilligers van Speeltuin Noordse Park garant voor nog vele jaren verrassend en fijn speelplezier in hartje Utrecht.
Adres:
Speeltuin Noordse Park
Lagenoord 28A
3513 GW Utrecht
De ingang is aan de parkzijde.
Groen doet goed wil dat zoveel mogelijk kinderen en hun ouders in de provincie Utrecht naar buiten gaan. Buiten zijn is niet alleen leuk, kinderen bouwen spelenderwijs een band op met natuur door zelf te ervaren wat er buiten allemaal groeit, kruipt en vliegt. Ook ontwikkelen kinderen hierdoor allerlei vaardigheden die ze de rest van hun leven kunnen gebruiken en zullen zij op latere leeftijd de waarde van natuur blijven inzien. Groen doet goed is een samenwerking van 9 gemeenten, waaronder gemeente Utrecht, provincie Utrecht en IVN Natuureducatie.
Veel speelplezier!
Naar de website