ArcheoLab: Nieuw bij Museum Hoge Woerd

18 februari 2023
Het archeologiemuseum in Leidsche Rijn is uitgebreid met een echt laboratorium. Dat klinkt veelbelovend. Natuurlijk wil Kidsproof dit ArcheoLab graag testen, lees hieronder alles over ons bezoek!
ArcheoLab: Nieuw bij Museum Hoge Woerd
Op stap naar ArcheoLab!
Kidsproofblogger Floor mocht met haar kinderen en twee vriendjes van hen het ArcheoLab in Museum Hoge Woerd uitproberen. Het ArcheoLab is een archeologie laboratorium waarin je allerlei proefjes kunt doen. Bij binnenkomst kregen de kinderen een laboratoriumjas aan (voelt meteen professioneel!) en na een duidelijke uitleg gingen ze zelfstandig in tweetallen enthousiast aan de slag.



Tovenarij?
Het Lab is een mix tussen archeologie en scheikunde en daarin leren de kinderen op een speelse manier. Zo leerden zij hoe gist werkt en werden ballonnen daarmee spontaan opgeblazen. Ze kwamen meer te weten over bodemlagen; wat is het verschil tussen zand en grind? En vind maar eens alle stukjes van een kapotte pot bij elkaar. Een enorme puzzel! Ontzettend leuk als dit lukt en je ineens een volwaardige pot voor je hebt staan! En soms leek het wel tovenarij: zo deden de kinderen een doffe munt in een glas met speciale ingrediënten en zo kwam het er stralend weer uit. Erg leuk dat je het muntje als aandenken ook mag meenemen!



Onderzoeksvragen
Bij elk proefje werd een aantal onderzoeksvragen gesteld, net als echte archeologen is het belangrijk om je eerst te verdiepen en vragen te beantwoorden, voordat je aan de slag gaat. Na afloop mag je de vragenlijsten meenemen om thuis nog eens te bestuderen.

Paspoort
De tijd was te kort om alle zes proefjes in één keer te doen. Daarom is het ook leuk dat de kinderen een heus paspoort meekrijgen. Hierin zijn stempels te behalen, elke keer nadat je een proefje hebt afgerond. Wij komen zéker nog een keer terug om ook de andere proefjes te doen!



Zelf ook gaan?
Museum Hoge Woerd is gehuisvest in Castellum Hoge Woerd. Bewonder hier het 2000 jaar oude Romeinse schip met zijn complete inventaris, beklim de muren van het imposante fort en reis door de geschiedenis van mens en landschap. Een uniek en interactief museum voor jong en oud.

De entree van Museum Hoge Woerd is gratis en voor het ArcheoLab betaal je per keer 3,00 euro. Het Lab is geopend in de (korte) schoolvakanties. Check vooraf de site voor de meest actuele info en reserveer vooraf!

Adres:
Castellum Hoge Woerd
Hoge Woerdplein 1
3454 PB De Meern (Utrecht)

Wil je meer weten over het complete aanbod van Museum Hoge Woerd? Klik dan door naar de site van het museum via de roze button!



Kidsproofblogger Floor woont samen met haar man Marc en twee kinderen Bram (10) en Roos (7) in Vleuten. Ze is altijd op zoek naar regionale uitjes en tipt de leukste graag via Kidsproof. Naar de website