• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

De 15 leukste boswandelingen met kinderen in en om Utrecht

15 december 2023
Mooie boswandelingen met kinderen maak je in de prachtige bossen in en om Utrecht! Wij zetten de 15 leukste wandelingen in het bos voor je op een rijtje.
Er zijn volop leuke boswandelingen voor kinderen in de bossen rondom Utrecht!
Boswandelingen zijn altijd heerlijk om met de kinderen te maken. In Utrecht en omgeving zijn zoveel mooie bossen te vinden. Heerlijk om in het weekend een boswandeling met kinderen te maken: bijna alle kinderen vinden het geweldig in het bos en iedereen kan even lekker uitwaaien. En wist je dat ze met nog meer plezier meegaan als je samen naar kabouters of paddestoelen gaat speuren? Wij zochten de leukste kindvriendelijke wandelingen en wandelroutes met kinderen voor je uit. Op naar het bos!

DE LEUKSTE BOSWANDELINGEN IN EN OM UTRECHT OP EEN RIJTJE

De Boswerf - Zeist
Middenin het Zeisterbos vind je bezoekerscentrum De Boswerf. Hier is echt van alles te beleven, voor zowel groot als klein! Naast het maken van een ‘gewone’ boswandeling kun je hier namelijk ook een educatieve speurtocht volgen. Daarnaast worden er regelmatig extra activiteiten voor kinderen georganiseerd. En er is een knusse horecagelegenheid, als je zin hebt in wat lekkers!

Dierenwandelroute - Zeist
De Dierenwandelroute is een leuke wandeling van zo'n 2,5 km lang. De wandeling is geschikt voor wandelwagens (handig!) en ook de hond kan zonder problemen mee, want die mag in dit bos lekker los rondrennen. 't Jagershuys is het vertrekpunt van de leuke Dierenwandelroute. Informatie kun je ophalen bij het restaurant. 

Klein Zwitserland - Driebergen-Rijsenburg
Wil je een wat langere wandeling door het bos maken? Vertrek dan vanuit Klein Zwitserland in Driebergen-Rijsenburg. Bij dit restaurant zijn namelijk routes verkrijgbaar die variëren van 6,5 tot 14 km. Maar gewoon op eigen gelegenheid lekker rondstruinen en ravotten in het bos kan natuurlijk ook! Bijkomend voordeel: in dit restaurant kunnen de kids terecht in de fijne speelhoek of in de speeltuin terwijl jij van een lekker drankje of hapje geniet.

Dierenvriendjespad – Boswachterij Austerlitz
Samen met de Dierenvriendjes ga je op ontdekkingstocht in de natuur en beleef je avonturen. Je krijgt een spel mee met daarin een aantal opdrachten. Zoek met de kleurenwijzer naar takjes voor een vogelnest, loop als een eend of spring als een kikker! Voor het Dierenvriendjespad moet je een plekje reserveren!

bos boswandeling kinderen utrecht omgeving

Landgoed Beerschoten - De Bilt
Heerlijk, lekker slenteren of juist rennen in het bos. Kinderen vinden altijd de mooiste natuurschatten en kunnen zich heel goed uitleven! In het bos van De Bilt vind je het Speelpad Beerschoten. Deze leuke kinderwandeling is 1 km lang en start bij Paviljoen Beerschoten. Ga op pad met het routeboekje, vind de kompasrozen en doe de opdrachten.

Schaapskooi Heidestein - Zeist
Deze oude potstal uit 1884 is ingericht als informatiecentrum van Utrechts Landschap. Er zijn diverse folders en kinderroutes verkrijgbaar. Op het open veld rond Schaapskooi Heidestein lopen Drentse heideschapen. Voor de allerkleinsten is er een klein beestenbos. Op deze korte route zijn bijna levensechte beesten verstopt!

boswandeling kinderen bos utrecht

Kaapse Bossen - Doorn
In de Kaapse Bossen in Doorn kun je naar hartenlust wandelen op de vele kronkelpaadjes. Wie weet spotten jullie zelfs een hert of een eekhoorntje! Er zijn vijf gemarkeerde routes, aangegeven met gekleurde paaltjes. Ook staat er een heuse uitkijktoren van meer dan 25 meter hoog. Wauw, superstoer! Bij Chalet Helenaheuvel kun je later nog wat gaan eten of drinken. Gezellig!

De Vuursche bossen - Lage Vuursche
In de Vuursche bossen kun je vele leuke boswandelingen maken. Bijvoorbeeld langs kasteel Drakenstein. Er zijn wandelroutes van verschillende lengtes, al vanaf 3 km. Heel leuk om je boswandeling te combineren met een hapje of drankje in restaurant Theehuis ’t Hooge erf!

Amelisweerd - Utrecht
In Utrecht kun je prachtig wandelen bij Amelisweerd. Vanaf Theehuis Rhijnauwen starten verschillende wandelingen vanaf deze locatie, van heel kort tot iets langer (en allemaal geschikt voor wandelwagens!). Routebeschrijvingen kun je ophalen in het restaurant of alvast downloaden vanaf hun website. Ook fijn: naast het theehuis ligt een speeltuin, heerlijk voor de kinderen!

Pyramide van Austerlitz - Woudenberg
Uniek, een pyramide in de bossen van Woudenberg! Leuk om een wandeling te maken en aansluitend een bezoekje te brengen aan de enorme gratis speeltuin van De Pyramide. Direct grenzend aan deze speeltuin bevindt zich het lunapark, waar de kinderen zich kunnen uitleven in het treintje, de botsauto's, de carrousel of één van de andere attracties. Voor deze attracties wordt een klein bedrag gevraagd. In het restaurant of op het terras kun je wat eten of drinken. 

boswandeling kinderen utrecht bos

Panbos - Zeist
Het Panbos bestaat uit bos met daartussen enkele zandvlaktes. Karakteristiek voor het Panbos zijn de oude grove dennen die aan de rand van de zandvlaktes staan. Door de wind is het zand tussen de wortels weggestoven en is het wortelstelsel bloot komen te liggen. Nu lijkt het alsof de bomen 'wandelen'. Je kunt kiezen uit routes vanaf 3,5 km.

Kabouterpad Leersumse Veld - Leersum
Kabouters wonen meestal in holletjes in de grond of in een holle boom. Ze zijn heel aardig en natuurlijk dol op hun kabouterkindertjes. Ze zijn erg ijverig en behulpzaam en de hele dag druk in de weer. Waarmee? Als je het kabouterpad loopt kom je daar vanzelf achter. Vergeet onderweg niet te zoeken naar kaboutersporen! En met een beetje geluk kom je een echte kabouter tegen... Bij De Veldschuur krijg je een rode puntmuts en een kabouterboek mee.

Heksenpad Oostbroek - De Bilt
Heksenpad Oostbroek is een leuke boswandeling voor kinderen in De Bilt. Met het opdrachtenboekje erbij kun je meedoen aan de speurtocht over de heks. Heel lang geleden woonde er op het landgoed Oostbroek namelijk een oude weduwe. Men dacht dat ze een heks was! Kom jij ontdekken wat er in het moeras is gebeurd? De route is zo'n 1,5 km lang.

Weet je zelf nog meer leuke wandelroutes voor kinderen in en om Utrecht? Leuk als je het ons laat weten via utrecht@kidsproof.nl!


Meer leuke uitjes in bos en natuur voor kinderen?

Op Kidsproof vind je een overzicht van alle leuke buitenuitjes in bos en natuur rondom Utrecht!

Andere leuke kinderuitjes en weekenduitjes in Utrecht

Op zoek naar meer toffe tips, bijvoorbeeld voor het weekend? Er is heel veel leuks te doen voor kinderen: van creatieve uitjes en sportieve activiteiten tot een bezoekje aan een museum. Er is voor ieder wat wils! Onze Uitagenda staat bomvol leuke kinderuitjes in Utrecht, kijk snel!

Uitagenda-kinderuitjes