Castellum Hoge Woerd: een kijkje bij de Romeinen!

17 juni 2019
Onlangs hebben we een voor ons nieuwe plek ontdekt, eentje waar kinderen lekker kunnen struinen, ontdekken en spelen maar waar je ook heerlijk ontspannen van een goeie koffie kunt genieten: Castellum Hoge Woerd!
Castellum Hoge Woerd - Romeins schip
Lopen over de wallen
Castellum Hoge Woerd is een nagebouwd Romeins fort dat bestaat uit meerdere delen: een museum, opgravingen, theater, stallen met boerderijdieren, werkateliers en een heerlijk grasveld met horecagelegenheid. Dit alles omringd met wallen die de omvang van het vroegere Romeinse fort aangeven. Je kunt over deze wallen lopen en zo meer leren over het leven in een garnizoensstadje aan de grens (limes) van het Romeinse rijk. Daarbij zie je bijvoorbeeld ook waar het voormalig badhuis heeft gestaan, en de houten wachttoren die herbouwd is op ware grootte. 

Interactief van toen naar nu
Wij starten ons bezoek in het museum. Eerst leren we meer over hoe een archeoloog onderzoek doet. We moeten een skelet en schedel koppelen aan doodsoorzaak en tijd. Dit blijkt nog niet zo eenvoudig. Verder het museum in leren we meer over hoe Nederland zich heeft ontwikkeld van het verre verleden naar nu. Niet al te uitgebreid, maar een tipje van de sluier. Ook leuk een 360 graden foto/film die een beeld geeft van deze plek van vroeger naar nu. Als we verder lopen komen we langs allerlei archeologische vondsten van koppen, mokken en sieraden. Al snel is het 15 uur, tijd voor onze rondleiding.

Castellum Hoge Woerd

Enthousiaste gids
Elke zaterdag en zondag kun je om 15.00 uur deelnemen aan een rondleiding door het Castellum (kosten 3 euro p.p.). Wij worden begeleid door een enthousiaste vrijwilliger die ons veel weet te vertellen over de opgravingen, en dan met name het Romeinse schip die tentoongesteld staat. Zo wordt ons verteld dat dit het meest compleet bewaarde Romeinse rivierschip is. Bijzonder. Zijn toelichting en de expositie geven je een levendig beeld van hoe het er toen, ruim 2000 jaar geleden, aan toe ging.

Castellum Hoge Woerd

En niet te vergeten: taartje eten
Naast de verschillende exposities kun je hier ook terecht voor (jeugd/kinder) voorstellingen, verjaardagsfeestjes, werkateliers en meer. Echt een multifunctionele plek die zeer zeker de moeite waard is om te bezoeken en te ontdekken wat het jou te bieden heeft. En vergeet dan niet om ook even een drankje te drinken en een heerlijk taartje te eten op het terras (het café biedt ook lunch en diner aan!) terwijl de kindjes lekker kunnen spelen op het gras of de dieren aaien in de stallen. Kortom: een plek die het waard is om te bezoeken!

Edith Rameckers, samen met Jeroen, moeder van dochters Milou 10 en Nadine 7, freelance communicatieadviseur en woonachtig in De Bilt.

Praktisch
Castellum Hoge Woerd is open van dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur. De toegang tot het museum is gratis. Klik door naar de site voor meer info over Castellum Hoge Woerd.

Tip: Ze hebben hier ook leuke kinderfeestjes!

Adres:
Hoge Woerdplein 1
3454 PB UTRECHT

Navigatieadres:
Groenedijk 1
De Meern


Castellum Hoge Woerd
Naar de website