Van eikeltje tot eikenboom

6 november 2020
Een bos in je tuin? Deze eikenboom is het begin! Met een eikel, aarde en heel veel geduld kom je al een heel eind. IVN Natuureductie heeft een stappenplan voor je in elkaar gezet. Lees je mee?
Het is weer herfst, het wordt weer eerder donker en de blaadjes dwarrelen van de bomen. Net als de eikels. Het zou zonde zijn om ze gewoon op de grond te laten liggen als je er ook nieuwe bomen mee kan kweken toch? Elke eikel is namelijk het begin van een nieuwe eikenboom! 

Aan de slag
Trek je jas en je handschoenen aan, het is tijd om naar buiten te gaan.

- Zoek een eikenboom die al wat eikels heeft laten vallen en pak een stuk of 6 eikels van de grond.- Niet elke eikel is geschikt voor een nieuwe boom. Dit kun je testen door de eikels te dompelen in een glas water. Zakken de eikels naar de bodem, dan zijn ze goed! De eikels die blijven drijven zijn een beetje rot en niet meer geschikt voor een nieuwe eikenboom.- Pak vervolgens zoveel potjes als eikels en vul de potjes tot 1 cm onder de rand met aarde.

- Duw in het midden van de potjes een gaatje met je duim en leg daar de eikels in. Bedek de bovenkant van de eikel dan met aarde. Geef ze af en toe water en de natuur doet de rest.

Nu is het tijd voor heel veel geduld. Een halfjaar na het planten, in het voorjaar, begint er een boompje te groeien uit de eikeltjes.- Zodra de wortels zijn ontwikkeld en er een klein plantje ontstaat kun je de eikels in de tuin of plantenbak planten. Daarna is het helemaal wachten geblazen. Houd je plantje in de gaten en over een tijdje heb jij een hele eikenboom in je tuin!

Veel plezier met kweken!

Op zoek naar meer info? Klik dan via de roze button door naar de site van IVN Natuureducatie.
Naar de website