Getest: Avontuurlijk wandelen bij ’t Natte Laand!

13 februari 2024
Wil je een keer iets anders dan een wandeling door een bos. Dan kun je bij ’t Natte Laand in Haarzuilens terecht voor een bijzondere wandeling door de weilanden vol slootjes, wiebelbalken en een echt trekpontje! Een avontuur voor groot en klein. Houden jullie het droog onderweg?

Kidsproofblogger Marjolein en haar kinderen namen een aantal vriendjes mee om deze familiewandeling eens te testen!

Wanneer je aankomt bij het startpunt voor de wandeling ben je eerst langs de Oerrr natuurspeeltuin gelopen. Die heeft natuurlijk een enorme aantrekkingskracht op de kinderen. Maar we komen voor de wandeling en als we klaar zijn gaan we nog even lekker spelen in deze speeltuin vol water en modderig plezier.

Slootjes en avontuur
De wandeling over ’t Natte Laand begint met droge voeten. Je loopt een stukje door het weiland en komt verschillende bordjes van de route tegen. Het is daardoor ook voor de kinderen niet moeilijk om de weg te vinden! Ze kunnen zelf naar de bordjes speuren en komen zo elke keer een leuke opdracht tegen.

Wanneer we het fruitbos voorbij zijn en wat heerlijk bramen en bessen geplukt hebben, banen we ons een weg door de tunnel van wilgentakken. Daarna zien we waarvoor de kinderen eigenlijk gekomen zijn…een slootje en een trekpontje! Omdat ze er maar geen genoeg van krijgen varen we een paar keer op en neer!

Nu we echt onderweg zijn door de weilanden kan het avontuur goed beginnen. Elke keer is er weer iets nieuws te ontdekken en te doen: smalle bruggetjes, wiebelplanken en stapstenen om over het water heen te komen. De uitdaging roept! En eigenlijk zijn we net zo enthousiast om alles te proberen als de kinderen!Schepnetjes en beestjes zoeken
Halverwege de route komen we een groot oerwoud van riet tegen met een spannend vlonderpad. Midden in het riet vinden we schepnetjes en een kaart met alle beestjes die je zou kunnen vangen in het water! Er liggen zelfs emmers bij om je beestjes en wat water in te verzamelen. Deze activiteit is zo leuk dat we besluiten hier ook maar even een pauze te houden.

Onderweg vind je trouwens genoeg bankjes of picknicktafels waar je even pauze kan houden, wat kan eten en drinken. Of neem lekker je eigen kleedje mee voor een picknick in het gras!

Slootje springen
De wandelroute van ’t Natte Laand is extra leuk wanneer het warm is. Aan het einde van de route kom je namelijk bij een oversteek waar je echt slootje kan springen. Er zijn twee steigers met een polsstok. Vind de juiste techniek en je bent zo aan de overkant!
Haal je een nat pak? Geen probleem in de zomer of neem een droog setje kleding mee voor zekerheid.

De kleintjes slaan dit onderdeel even over en kijken hoe de grote boers en zussen en wij naar de overkant springen.Oerrr natuurspeeltuin
Aan het einde van de route zijn we weer terug bij de Oerrr natuurspeeltuin. Daar kunnen de kinderen nog even verder gaan met spelen met modder, zand en water. Ook kun je naar hogere stukken klimmen en door buizen kruipen. Voor dit avontuur heb je wel echt schone kleding nodig. Ben je met kleine kinderen dan is het even opletten, want sommige stukken water zijn echt wel diep en je hebt niet overal zicht op de kinderen.

Ben je uitgewandeld en uitgespeeld? Dan kan je aan de overkant van de weg terecht bij de Geertje’s Hoeve Haarzuilens om iets te eten of te drinken!

Bezoek ’t Natte Laand
Een wandeling over ’t Natte Laand is het leukste op een zonnige dag in het voorjaar of de zomer. Het is een echte familiewandeling van maar 3 km, maar vanwege alle oversteken niet geschikt voor een wandelwagen of buggy. De kleintjes kunnen mee aan de hand of in een draagzak!

Parkeren kan op de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de overkant van de weg (Thematerweg 5 in Utrecht). Maar je kan natuurlijk ook op de fiets komen!Kidsproofblogger Marjolein woont samen met haar man en twee kinderen in Woerden. Stil zitten kan ze niet, ze gaat er dan ook graag opuit met het gezin. Er is altijd iets leuks te doen! Het liefst zoeken ze de buitenlucht op en gaan ze naar speeltuinen of op avontuurlijke wandelingen. Kidsproof gebruikt ze voor de laatste tips en de leukste plekjes die te bezoeken zijn!