Een hotel voor de insecten - IVN

1 mei 2020
Wilde bijen en andere insecten vinden het heerlijk om een beschutte plek te hebben. Help jij ze bij het vinden van zo'n plek? Ga aan de slag met de tips van IVN Natuureducatie en maak een insectenhotel!

Wist je dat meer dan de helft van de 358 Nederlandse bijensoorten worden bedreigd? En dat terwijl bijen ontzettend belangrijk voor onze voedselvoorziening zijn: 80% van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

De grootste bedreiging voor de wilde bij is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. IVN Natuureducatie geeft elke dag een nieuwe #groenomtedoen tip. Een insectenhotel is ideaal om de bijen een handje te helpen én hartstikke leuk om zelf te maken!

1. De basis van een insectenhotel
Neem een houten (wijn)kistje, oud vogelhuisje of timmer zelf een kastje van 20 tot 30 cm diep. Creëer verschillende kamers met plankjes of stenen. Maak vervolgens een dakje van plankjes dat een paar centimeter uitsteekt zodat het niet naar binnen kan regenen.

2. Vullen maar!
Richt je hotel zo in dat insecten zich snel thuis voelen. Iedere ‘gast’ heeft een voorkeur voor bepaalde materialen. Zo kun je ook enkel een bijen- of vlinderhotel maken.

De vlinderkamer
1 Neem een (oud) plankje en zaag hierin gleuven van 1 tot 8 cm.
2 Vul de kamer met dorre takjes en blaadjes. Daar kunnen de vlinders op rusten.
3 Timmer de plank met gleuven voor één van de kamers.

Bijenhotel
1 Verzamel holle stengels van bijvoorbeeld riet, bamboe of zonnebloemen.
2 Droog de stengels en knip ze af.
3 Vul de uiteinden met klei of watten.
4 Bind de stengels strak bij elkaar met touw. En richt de openingen naar de voorkant.

Je kunt ook kamers maken voor andere insecten. Klik hier voor het stappenplan en de benodigheden voor de kamers van lieveheersbeestjes en andere insecten.

3. De geschikte plek
Hang je hotel op een droge en zonnige plek met de opening richting het zuiden. Zie je dat een holletje is dichtgemaakt? Gefeliciteerd, dan heb je een bewoner!

Bekijk het filmpje voor een gedailleerd stappenplan!Veel plezier met de nieuwe bewoners!

Leuke dingen om thuis te doen met kinderen

Benieuwd naar meer tips? Lees snel onze blog met 50 tips om thuis met kinderen te doen! Naar de website