Kidsproof op speurtocht bij Kasteel de Haar

18 juli 2022
Speuren in een echt kasteel en bijbehorende kasteeltuin! Het kan bij Kasteel de Haar in Haarzuilens. Kidsproof mocht de nieuwe puzzelroute ‘Zoek de ontsnapte dieren’ in het kasteelpark uitproberen én ook nog eens een speurtocht doen in het kasteel zelf.

Kidsproofblogger Floor ging samen met een andere moeder en hun kinderen op pad. Lees alles over hun fantastische uitje!
Speuren in het park
Wij begonnen buiten met de ontsnapte dieren, want die moesten toch wel eerst terug gebracht worden in de ‘menagerie’. Baron Etienne huurde vroeger vaak bijzondere dieren om extra indruk te maken op zijn gasten. Voor deze dieren werd een speciale menagerie gemaakt, een soort kleine dierentuin. Door middel van puzzels en spelletjes kun je stickers van de ontsnapte dieren in een menagerie in het puzzelboekje plakken, zodat ze weer op hun plek staan.



Hertenkamp en een doolhof
In het park kun je ook echte dieren tegenkomen, zo leeft er in het hertenkamp een roedel damherten. Je mag er niet in, maar je kunt er tijdens je ontdekkingstocht wel omheen lopen om ze te bewonderen. En over ontdekken gesproken.. We liepen tijdens ons bezoek plots tegen een heus doolhof aan. Heel tof en nog best moeilijk om daar weer uit te komen!



Picknicken
Hongerig van het zoeken ploften we even later neer voor een picknick op een mooi plekje op de speciale picknickweide met uitzicht op het imposante kasteel. Wij hadden een heerlijke en uitgebreide picknick van het Tuynhuis in het park, met belegde broodjes, muffins en vruchtensappen, inclusief boedelwagen met alle benodigdheden. Handig om die vooraf even te reserveren. Uiteraard kun je ook een eigen picknick meenemen.





Het kasteel in!
Na de lunch gingen wij het kasteel in waar we nóg een speurtocht deden. Voor alle leeftijden zijn er puzzelroutes te doen; t/m 7 jaar, vanaf 8 jaar en zelfs voor volwassenen. Wij waren met kinderen van verschillende leeftijden en voor ieder van hen was het hierdoor leuk om mee te speuren.



Gidsen
In het kasteel loop je van kamer naar kamer waar gidsen staan om je meer toelichting te geven op de kamer en de gebruiken van toen. In elke kamer was een vraag uit de speurtocht te beantwoorden, waardoor de kinderen alle kamers met veel interesse binnen liepen. Na ruim 1,5 uur liepen we weer het kasteel uit, onder de indruk van alles wat we gezien en gehoord hadden.

Het kasteel is in perfecte staat en hierdoor kun je je goed voorstellen hoe het vroeger (en niet eens zo lang geleden!) geweest moest zijn.





Toplocatie voor alle dagen
Een ontzettend leuk uitje en een grote aanrader om deze vakantie of op een ander vrij moment heen te gaan. Wij hadden geluk met het mooie weer, maar ook bij slecht weer is dit een prima locatie om te bezoeken.

100% Kidsproof aldus de kinderen. En zo’n kasteel maakt indruk, dus bij thuiskomst werd nog een mooi aandenken getekend!



Praktisch
Je vindt dit prachtige en tevens grootste kasteel van Nederland in Haarzuilens, naast Utrecht. 

Het kasteel en het bijbehorende park zijn bijna het hele jaar door dagelijks geopend om te bezoeken. Het is ook mogelijk om alleen het park te ontdekken en bewonderen. Tijdens de schoolvakanties zijn er vaak extra activiteiten, zoals nu de gratis speurtochten.

Check voor vertrek de actuele openingstijden.

Klik voor meer info door naar de site van Kasteel de Haar via de roze button.

Kidsproofblogger Floor woont samen met haar man Marc en twee kinderen Bram (10) en Roos (8) in Vleuten. Ze is altijd op zoek naar regionale uitjes en tipt de leukste graag via Kidsproof. Naar de website