Museumnacht Kids Utrecht

22 augustus 2022
Op zaterdag 15 oktober is het zover: dan kunnen alle kids 's avonds op avontuur door de musea van Utrecht. Speciaal voor gezinnen met kinderen tussen de 4 en 12 jaar! Zijn jullie er klaar voor om in het donker de Utrechtse musea en culturele instellingen te ontdekken?
Door middel van een exclusief programma kunnen kinderen tijdens Museumnacht Kids van 17.00 tot 22.00 uur spelenderwijs de kunst en cultuur van Utrecht ontdekken. Leuk om vast te benoemen dat er een afterparty is in het Spoorwegmuseum. Te tof om te missen, dus reserveer tijdig je tickets!

Hieronder vind je een greep uit het uitgebreide aanbod. Wil je alle activiteiten zien die 15 oktober worden aangeboden? Klik dan direct door naar Museumnacht Kids Utrecht.

Domtoren, DOMunder en Paleis Lofen
Het is feest! 900 jaar geleden kreeg Utrecht stadsrechten! Maar wat zijn stadsrechten precies, wat kun je ermee en hoe hebben we ze gekregen? Ontdek het zelf en zoek op, onder én boven het Domplein naar verdwenen paleizen en verborgen verhalen. DOMunder, Paleis Lofen en de Domtoren vertellen samen hét verhaal van het jarige Utrecht.



FC Utrecht
Kom spelen op het FC Utrecht-fanplein! Je kunt hier lekker actief een balletje trappen en de officiële spelersbus bekijken. Ze hebben vier prijzen die FC Utrecht in haar geschiedenis gewonnen heeft meenomen. Ontdekken welke prijzen dat zijn? Kom dan langs. Niet te vergeten, Tiger zal ook aanwezig zijn!



Het Spoorwegmuseum
Ben jij een goede detective, dol op puzzels en uiterst handig in het oplossen van raadsels? Heb je alles met 'Ja' beantwoord? Bezoek dan het Spoorwegmuseum en los het Maliebaan Mysterie op! Speur door de donkerste hoeken van het museum en misschien kunnen de Stalen Monsters je wel een handje helpen.



Het Utrechts Archief
In het Utrechts Archief is van alles te doen! In de flitscolleges door bekende geschiedeniskenners kom je alles te weten over het Utrecht van vroeger en nu. Teken jouw favoriete Utrechtse plekjes in een leuke workshop of ontdek de expo “Water!” tijdens een spannende speurtocht.



Museum Speelklok
Kom dansen bij Museum Speelklok! De allergrootste orgels staan in de danszaal. Of leer van dansleraar Miguel van Miggy’s Dance een heel nieuw TikTok-dansje op de muziek van een dansorgel. Luisteren naar de meest bijzondere zelfspelende instrumenten? Volg de Muzikale Tour!



Sonnenborgh - museum & sterrenwacht
Kijk door de telescopen, duik in het planetarium en ontdek de ruimte bij Sonnenborgh - museum & sterrenwacht. Kom luisteren naar Anna Woltz, zij schreef een spannend verhaal speciaal over Sonnenborgh. Of ga op dievenspeurtocht, want acht jaar geleden was Sonnenborgh in de ban van een echte meteorietenroof. Wil je een stukje universum mee naar huis? Ga creatief aan de slag met lichtgevende sterren en maak je eigen Galaxy in a jar!



Universiteitsmuseum
Ahoy! Stap aan boord bij het varende Universiteitsmuseum. Ga mee met de onderzoekers; Wat kun je leren van de natuur? Hoe ontdekten mensen vroeger meer over de wereld? Hoe doe je onderzoek op zee? Los raadsels op en hoor de verhalen van de onderzoekers.



Volksbuurtmuseum
Heden en verleden staan centraal bij het Volksbuurtmuseum. Waar speelden ze vroeger mee? Toen was er nog geen PlayStation. Doe mee met Oud-Hollandse spelletjes! Toch liever iets doen van deze tijd? Doe de Workshop Rappen. Maak een rap over de buurt waar jij woont. Ben jij een echte rapkoning(in)?



Museum Catharijneconvent
Ga aan de slag als een echte museummedewerker in Museum Catharijneconvent. Ga op onderzoek uit en ontdek de kunstwerken uit de collectie. Of sluit aan bij de workshop en maak zelf verf volgens middeleeuws recept. Met deze verf kun je middeleeuwse letters maken. Bij de silent disco kun je nog even lekker uit je dak gaan!



Centraal Museum
Het Centraal Museum staat in de steigers, maar dankzij replica’s kun je toch nog een heleboel kunstwerken bekijken die nu niet te zien zijn in het museum. Aan de hand van deze nagemaakte kopieën mag je ook zelf aan de slag met je eigen real life bloemstilleven en wordt er een heus 17e -eeuws portret van je gemaakt. Daarnaast kun je jouw eigen tentoonstellingsruimte creëren in een van de Tuinzalen!

Veel plezier alvast!

Klik via de roze button door naar de site van Museumnacht Kids Utrecht om alle activiteiten te zien die er op 15 oktober zijn.

Benieuwd naar meer musea en andere familie-uitjes in Utrecht? Onze Uitagenda staat vol met leuke tips.

Naar de website