Het Bomenmuseum: een combinatie van natuur en plezier!

18 juni 2021
'Wat gaan we voor leuks doen vandaag mama?' Die vraag kreeg ik op zondagochtend. We gaan naar het Bomenmuseum vertelde ik enthousiast. 'Staan daar alleen bomen?' 'En wat kun je daar dan doen?' De vragen bleven binnenkomen en het enthousiasme spatte er bij de kinderen nou niet bepaald vanaf. Toch gingen we op deze heerlijke zomerse zondag nieuwsgierig op pad richting Doorn. Benieuwd wat we gaan ontdekken!
Het Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn bezit een wereldberoemde collectie bomen en struiken uit alle delen van de wereld. Ze zijn in de loop der jaren verzameld voor wetenschappelijk onderzoek of als zaad geruild met andere botanische tuinen.

Het gebied is maar liefst 29 hectare groot. Eerlijk is eerlijk, dit klinkt voor een kind niet erg spannend. Maar, het Bomenmuseum is veel meer dan alleen bomen. Het is een prachtige omgeving om doorheen te wandelen. Mooie uitkijkjes, rust, stilte en genoeg ruimte voor kinderen om te spelen. Spelen met en in de natuur!

Nationaal Bomenmuseum-kinderen

We waren nog maar even binnen en Sophie, mijn middelste dochter, zei dat ze het niet zó leuk had verwacht. Fijn om te zien dat zij toch met een open blik rondkeek en zich aangenaam liet verrassen. En allebei mijn meiden waren, net als wij zelf, heerlijk aan het genieten. We kwamen echt even tot rust!

Als bonus was er ook nog een leuk evenement in het museum. Deze heerlijke zomerdag konden we genieten van het Buitenfestijn ‘Twee Levens van Hout’. In het museum stonden allemaal kraampjes met kunst, houten voorwerpen, demonstraties, muziek en je kon leuke workshops doen. Het was een gezellige sfeer, veel bedrijvigheid en leuk om aan onze meiden te laten zien wat je allemaal met een 'boom' kunt doen. Ze hadden niet verwacht dat je zoveel moois kunt creëren met een boom!

Bomenmuseum-Doorn

Het Bomenmuseum is beslist een aanrader voor kinderen van alle leeftijden, hoe fijn als je een gezin hebt met uiteenlopende leeftijden. Je kunt bij binnenkomst (tegen een kleine vergoeding) een schatkaart en ontdekkoffer ophalen en daarmee kun je diverse leuke speurtochten doen met allerlei leerzame en leuke opdrachten onderweg. Deze speurtochten laten kinderen spelenderwijs kennis maken met de onmisbaarheid van planten en bomen.

Bomenmuseum Boomhut

In de grote ‘Boomhut van Max’ is ook voor kinderen van alles te ontdekken en te beleven over bomen en hun leefomgeving. Zo is de kleine natuur te bewonderen onder de microscoop en vanuit de torentjes kunnen vogels worden gespot. Ook rondom de boomhut is er volop speelplezier in de speeltuin, gemaakt van eikenhout. (redactie: de boomhut is ivm corona tijdelijk gesloten)

Bomenmuseum-kinderen

De verschillende soorten schommels vielen bij onze meiden in de smaak.

Na een wandeling door de bomentuin van het Bomenmuseum kun je nog even (in de zon) nagenieten onder het genot van een stukje lekkere taart of een drankje. Ook is er een museumwinkel waar diverse producten uit de bomentuin te koop zijn (in het weekend). We sloten ons bezoek af met een heerlijk ijsje van de ijscokar. Onze meiden hadden genoten, en wij ook! We komen hier zeker weer een keer terug...

Bomenmuseum-kinderuitje

Praktisch
Het Nationaal Bomenmuseum Gimborn
Velperengh 13 
3941 BZ Doorn

Het Bomenmuseum is het hele jaar geopend, ook op zon- en feestdagen.
- April t/m oktober: 9.00 - 19.00 uur
- November t/m maart: 10.00 - 16.00 uur

Kinderen t/m 15 jaar: gratis entree

Klik door naar de site voor meer info over het Nationaal Bomenmuseum in Doorn!

Kidsproofblogger Mandy woont samen met Martijn en haar drie dochters in de wijk Oog in Al in Utrecht. Haar dochters Merel (9), Sophie (7) en Jasmijn (4) zijn dol op het ondernemen van activiteiten. De weekenden zijn naast hockey en zwemles, dan ook altijd gevuld met gezelligheid. Mandy ervaart het soms als een uitdaging om voor alle meiden iets leuks te organiseren, omdat de leeftijden toch wel uiteen liggen. Daarom bezoekt ze regelmatig Kidsproof locaties, om zo te ontdekken wat geschikt is voor andere gezinnen.