Elisabeth Weeshuis MuseumTerug naar het overzicht

Voel, proef en beleef de geschiedenis in het Elisabeth Weeshuis Museum - en de Weeshuistuin!
Het Elisabeth Weeshuis Museum ligt verscholen achter een grote poort, midden in het oude centrum van Culemborg. Stap binnen en je bent ver weg van alles: hier kun je geschiedenis voelen. Weeskinderen leefden hier een eenvoudig leven in een strak dagritme. Opstaan, schoolgaan en helpen bij tuinieren en koken. Dat was toen. Nu mag jij het gaan DOEN!

In het bijzondere familiemuseum kun je het leven van toen beleven. Ga op ontdekkingstocht in de weeshuiskeuken, de eetzaal, de historische kelder, de spinzaal, de slaapzaal en de grote binnentuin. Ervaar hoe anders het leven voor de weeskinderen toen was. Hoe is het om te slapen in een slaapzaal? Hoe zie jij er uit in het weeshuis uniform? Lust jij bier(!) bij het ontbijt?

Doe-activiteiten: Genoeg voor een heel weeshuis!
Er is altijd veel te doen in het weeshuis! Help Kaat de keukenmeid bij het maken van boter. Ga groenten oogsten in de moestuin en speel het levensgrote moestuinspel in het labyrint van hagen. Verzamel je eigen bier, brood en bonen op de gave speelzolder. Er zijn het hele jaar door volop leuke, leerzame en lekkere activiteiten voor kinderen (en volwassenen) rond het nieuwe themajaar over eten: “Genoeg voor een heel weeshuis!”.

Weeshuistuin
De prachtige Weeshuistuin voelt als een geheime tuin, omringd door de oude stadsmuur. Weeskinderen plukten hier stiekem appels uit de boomgaard en werkten in de moestuin. Nu kun je in de Weeshuistuin heerlijk onder de walnotenboom zitten, verstoppertje spelen en zelf iets lekkers plukken. 

Culemborg
Na je museumbezoek kun je snuffelen in de museumwinkel of wat lekkers halen bij het café. Een bezoek aan dit familiemuseum is bovendien prima te combineren met andere leuke dingen in Culemborg: uitwaaien in de uiterwaarden, klompenpaden en de eeuwenoude binnenstad met vele terrasjes, winkels en het haventje aan de Lek.

Corona update: Reserveren is niet meer nodig. Bij de kassa wordt de doorstroom en het maximum aantal bezoekers in de gaten gehouden. Het is een kleinschalig museum en vrijwel nooit druk.

Klik via de roze button door naar de site van het Elisabeth Weeshuis Museum voor meer info!

Elisabeth Weeshuis Museum

Herenstraat 29
4101 BR Culemborg
Openingstijden Woensdag t/m zondag geopend Naar de website Telefoonnummer
Meer leuke tips

Tips van de maand

Blogs & filmpjesAlle blogs

Uitgelicht

Nazomertips en supertoffe kinderfeestjes

Nazomertips en supertoffe kinderfeestjes

Hebben jullie nog een kinderfeestje in te halen? Of bijna een jarige thuis? Hieronder vind je een aantal van onze favoriete feestjes. Check zeker ook de tips voor een heerlijke nazomer!

Check onze tips