12x De leukste bos- en natuurwandelingen voor de kids in en om Zwolle

29 februari 2024
Donkere bospaden stimuleren de fantasie, er zijn genoeg bomen om in te klimmen en er zijn altijd wel takken, dennenappels en andere voorwerpen voorhanden om te gebruiken bij spelletjes en fantasietjes. Check hier onze 12x favorieten!
Er zijn volop leuke boswandelingen voor kinderen in de bossen rondom Zwolle!

Boswandelingen zijn altijd heerlijk om met de kinderen te maken. In Zwolle en omgeving zijn zoveel mooie bossen te vinden. Heerlijk om in het weekend een boswandeling met kinderen te maken: bijna alle kinderen vinden het geweldig in het bos en iedereen kan even lekker uitwaaien. En wist je dat ze met nog meer plezier meegaan als je samen naar kabouters of paddestoelen gaat speuren? Maak je uitje helemaal af door een boswandeling te combineren met een lekker drankje bij een van de vele restaurantjes die in de bossen te vinden zijn. Soms zelf met speeltuin erbij! Wij zochten de leukste kindvriendelijke wandelingen en wandelroutes met kinderen voor je uit. Op naar het bos!

De leukste bos- en natuurwandelingen in en om Zwolle:


1. Zand en Zebra's De Haere

Dit is echt een pareltje! Deze zandstuifplek is een oase van vrijheid en natuur. Met daartussen dennenbossen. Een heerlijke plek om met de kids te wandelen en te ontdekken. Met als toffe extra....wilde dieren spotten zoals een Zebra.


Laarzenpad de Wieden

2. Het Laarzenpad de Wieden

Het laarzenpad bij Bezoekerscentrum De Wieden loopt dwars door het rietland. Ook kom je langs een stukje moerasbos en door open hooilanden. Met trekpontjes steek je de sloten over die het pad onderweg kruisen. Onwijs veel ontdek plezier voor de kids, midden in prachtig stukje natuur!

Hattemse Bos

3. Wandelen en spelen in het Hattemse bos

Het bos bij Herberg Molencaten in Hattem is favoriet bij ons! Een rondje langs het Landgoed, de bos weilanden met paarden, de watermolen en de andere kleine bospaden. Vaak sluiten wij af bij de Herberg, die hebben een geweldige bosspeeltuin bij het (overdekte)terras!

Engelse Werk

4. Wandelen in park Het Engelse Werk

Aan de rand van de IJssel vind je het park 'Het Engelse Werk'. Het park is ruim opgezet en is een beetje heuvelachtig. Voor iedereen toegankelijk d.m.v de ruime wandelpaden. Voor uren lang speelplezier, picknicken of seizoensgebonden bosnoten zoeken zoals kastanjes, eikeltjes etc. kan je hier goed terecht. Bij de Uitspanning kan je samen heerlijk bijkomen!

langoed de hore

5. Wandelen in bos en boomgaard van Landgoed de Horte in Dalfsen

Een afwisselende wandeling op landgoed De Horte in Dalfsen. Verrassende doorkijkjes, strakke lanen en kronkelende paden. Een hele fijne plek om met de kids te wandelen. Er zijn bruggetjes, bomen die over het water zijn gevallen, de boomgaard van het landhuis, een uitzichttoren, toffe natuurspeeltoestellen en vooral heel veel groen met allerlei soorten dieren. Aanrader! 

Wolvenspoor

6. Spannende kinderwandelroute 'Het Wolvenspoor'

Kruip in de huid van de wolf en ontdek het zelf met kinderwandelroute Het Wolvenspoor. Het Wolvenspoor zorgt dat wandelen met kinderen zowel voor volwassenen als voor de kleine wandelaars een adembenemend avontuur is, vanwege de spanning maar zeker ook door de schitterende natuur. Start van de route bij Restaurant De Bootsman.

Hol van de leeuw Lemelerberg

7. Speelbos "in de hol van de Leeuw" Lemelerberg 

Boven op de Lemelerberg, nabij het restaurant, kun je heerlijk spelen in speelbos 'In het hol van de leeuw'. Er is van alles te beleven. Klim naar een hoge boomstoel, zwaai aan touwen, verstop je in de boomhut of kruip door rioolbuizen. Moe van het spelen. In het bos hangen hangmatten waar je lekker in kunt liggen. Het speelbos is leuk voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Bas de das Balkbrug

8. Speelnatuurpad 'Bas de das' in Balkbrug

Het Speelnatuurpad in Balkbrug is een vrij toegankelijk speel-, ontdek- en belevingspad. Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen via de paaltjes van Bas de Das de route volgen en kennis maken met een groot vogelhuis, verstopplekken van verschillende dieren, een insectenmuur en een levensgrote Koolmezenkast.

Laarzenpad Zalk

9. Het laarzenpad in Zalk

Het laarzenpad is een prachtige route die dwars door de natuur rondom Zalk loopt. Langs de IJssel, dwars door de weilanden of over het boerenerf. En de kracht van het laarzenpad is dat je kunt kiezen vanaf waar en hoe je deze route loopt. Zo kunt je zelf kiezen of je een deel of het hele pad loopt. Vergeet je laarzen niet, want die hebben jullie zeker nodig!


Vuursteenberg bos

10. Vuursteen bos

Het startpunt is parkeerplaats Vuursteenberg aan de Keizersweg in Hattem. De wandeling begint wanneer je door het klaphekje loopt. Dan kom je bij de uitgestrekte heide. Op de Wezepsche Heide is er een grote verscheidenheid aan dieren. Er zijn wilde zwijnen, edelherten, reeën en schotse hooglanders. Kortom een heerlijk gebied om met de kids te ontdekken, er zijn veel klimbomen onderweg en op verschillende plekken worden er hutten gebouwd van de losse takken.

roekpad echten

11. Belevingspad 'Het Roekpad' Echten

Niet heel ver van Zwolle en echte aanrader! Het Roekpad in Echten. Alle 5 zintuigen staan centraal tijdens deze wandeling: horen, ruiken, proeven, voelen en zien. Loek de Roek wijst je de weg tijdens deze wandeling van ongeveer 1 kilometer.

zwarte dennen staphordt

12. Speelvijver & Bos De Zwarte Dennen Staphorst

In en rond waterplas Zwarte Dennen van de boswachterij Staphorst kun je heerlijk spelen en zwemmen. In het bos zijn meerdere wandelroutes uitgezet, met behulp van gekleurde paaltjes. Deze beginnen bij de parkeerplaats. Kinderen kunnen het bos voelen, ruiken, proeven, horen en zien wanneer ze lopen.

Meer leukje uitjes in bos en natuur voor kinderen?

Op Kidsproof vind je een overzicht van alle leuke buitenuitjes in bos en natuur rondom Zwolle!
Naar de website