Kom uitvinden op het tweede Makersfestival in Zwolle!

15 februari 2023
Zelf een eigen robot solderen? Een eigen zaklamp maken? Of zelf energie opwekken? Kom dan op zaterdag 18 maart vanaf 10.00 uur naar de tweede editie van het Makerfestival Zwolle! Voor iedereen die iets (of niets!) heeft met techniek, slimme innovaties en grappige uitvindingen. Hèt festival voor ontdekkers van 8 tot 88 jaar. Kom uitvinden op het Makersfestival!
Het allereerste Makersfestival in Zwolle

Thema Duurzaamheid

Ontdek alle activiteiten en workshops rondom het thema Duurzaamheid.

De toekomst van autorijden
De auto van de toekomst, hoe ziet die eruit? Maak kennis met onze energiezuinige auto. Zie wat een elektrische auto allemaal kan en ontdek hoe het kan dat wij heel zuinig rijden met onze auto.

WaardeRing
WaardeRing draait om kansen voor mensen en materialen. Tijdens het Makersfestival kun je:

– oude jeans nieuw leven geven als te gekke tas. (met REWORN)
– een tasje maken van een (eigen) oud T-shirt. (met Naaiatelier Stiksels en Atelier Noggus van Kringloop Zwolle)
– doe-het-zelf pakketjes kopen voor het maken van sleutelhangers en dromenvangers. Leerlingen van TIB (Thorbecke, De Twijn en Talentstad in Bedrijf) hebben deze samengesteld van materialen van de kringloopwinkel.

Bouw je eigen stad met Cardboard City
Bouw gezamenlijk van héél véél karton en andere restmaterialen een grote stad. Kom heel even langs of blijf uren hangen, dat is aan jou! Leeftijd: 8-12 jaar

Maak je eigen zaklamp!
Maak je eigen duurzame zaklamp! Je gaat aan de slag met een koperbuisje, een knelkoppeling en twee batterijen.

Vrachtfietsen, de toekomst voor bezorging in de stad
Probeer zelf hoe handig het is om spullen te bezorgen in de stad op een vrachtfiets. Ontdek de techniek van deze speciale fietsen, ervaar hoeveel je mee kunt nemen en fiets zelf een rondje.


Thema Uitvinden

Ontdek alle activiteiten en workshops rondom het thema Uitvinden.

Maak je eigen bananen piano of electro-spel met MakeyMakey!Makey Makey is een uitvinderskit voor in de 21e eeuw! Verander alledaagse dingen in ‘Touchpads’ en gebruik ze om je computer aan te sturen! Koppel een banaan aan de computer. Maak een piano van aluminiumfolie en een echt werkende gamepad van klei of je eigen electro spel.

Maak je eigen elektronische muziekinstrument!
Door te solderen maak je helemaal zelf een bijzonder elektronisch muziekinstrument! Laat je verrassen en verwonderen.

Bouw een toren van spaghetti en marshmallows!
Bouw in 10 minuten een toren van spaghetti en marshmallows. Het doel is om 1 marshmallow zo hoog mogelijk bovenop de toren te krijgen. Het is dus heel belangrijk om een goede strategie te bedenken! Als beloning mag je de marshmallows opeten/meenemen en je mag een leuke gadget uitzoeken. Kun jij de hoogste toren bouwen?

Zorgtechnologie is voor iedereen! Welke gadget pas jij toe?
Technologie wordt steeds vaker gebruikt in de zorg. Maar welk soort zorgtechnologie kun je nou het beste inzetten in welke situatie? Bij deze workshop mag jij zelf uitproberen welke coole gadgets jij kan gebruiken! En misschien je ouders, opa of oma ook wel!

Maak je eigen kunstwerk!
Wil jij op een bijzondere manier een kunstwerk maken? Met het computerprogramma Scratch kan iedereen een kunstenaar zijn. Maak je eigen schilderij en leer tegelijk ook nog iets over programmeren. En natuurlijk mag je je kunstwerk mee naar huis nemen!

Robot brain game
Ontdek het brein van een robot! Hoe kijkt, voelt, ruikt en denkt een robot? We laten het je zien én ervaren!

Meet & Greet met Spot
Maak kennis met onze robothond Spot en kijk wat hij allemaal kan. En kom meer te weten over ons onderzoek naar de Fabriek van de Toekomst!

Ddlebots
Maak een gezamenlijk kunstwerk door ddlebots in elkaar te zetten en uit elkaar te halen.

Bouw je eigen lego poppetje of bouwsteen met een 3D-pen
Lego is nog steeds erg populair bij alle leeftijden. En er is enorm veel keuze in Lego Sets. En hoe gaaf is het als je daar je eigen Legosteen aan kunt toevoegen? Op basis van wat basis onderdelen kun je een eigen bouwsteen maken die je mee mag nemen naar huis. Wat dacht je van een eigen Batman, Boot, Boom of je eigen Naambord…
Jij verzint het. Jij maakt het!


Thema vakmanschap

Ontdek alle activiteiten en workshops rondom het thema Vakmanschap.

Bouw een fiets!
Bij Roestug beginnen we de dag met een kaal fietsframe en bouwen dit stap voor stap, onderdeel voor onderdeel, op tot een complete fiets. Stap één; het frame heeft wat kleur nodig, en die kies je zelf! We hopen aan het eind van de dag een complete, werkende, unieke fiets te hebben. Dankzij alle makers natuurlijk. Doe je mee?

Maak een hydraulische schaarlift en ontdek de techniek!
Om mens en materiaal omhoog te brengen gebruiken we vaak een schaarlift. Een schaarlift is een typisch voorbeeld van een werktuigbouwkundige installatie. Tijdens deze workshop maak je je eigen miniatuur schaarlift en ontdek je hoe deze werkt.

Virtueel verfspuiten en glas snijden
Iedereen kan een kleurtje aanbrengen, maar schilderen is een vak voor mensen met een vaste hand. Iedereen kan glas snijden, maar de schilder moet het tot op de millimeter kunnen. Wil je dit ook leren? Kom dan naar onze workshop!

Bouw je eigen solar ventilator!
Maak een ventilator die op zonne-energie draait. Je gaat aan de slag met solderen, draad buigen, schroeven, tekening lezen.

Ontwerp je eigen oplegger! 
Dagelijks worden er o.a. grote machines, zeecontainers en windturbine onderdelen vervoerd met onze opleggers. Hier is een slim ontwerp voor nodig! Denk jij met ons mee? Bij ons ontwerp en bouw jij een oplegger van technisch lego die de vracht kan vervoeren én gemakkelijk onder viaducten doorrijdt!

En nog veel meer...
Tijdens het festival kun je de hele dag aanschuiven bij workshops, zelf ‘maken’ of je laten verwonderen. Veel deelnemers zijn lokale makers en bedrijven uit de regio Zwolle. Tot op het laatst worden de activiteiten aangevuld, houd de site goed in de gaten ;)

Makersfestival Zwolle


Handig om te weten

Locatie, tijden en aanmelden
Het Makersfestival is op het voormalige Philips terrein, Ceintuurbaan 15, Zwolle. In de gebouwen van onder andere Zwinc, Techlab Zwolle, BreiNN en Breman Academy.

Op zaterdag 18 maart van 10.00 – 16.00. Wel even aanmelden van te voren.

Meld je hier aan en alvast heel veel plezier! Naar de website